Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ по МЗР для контрольних работ и изучения курс....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

7 Тематика контрольних робіт та рекомендації до їх виконання

При вивченні дисципліни «Машини для земляних робіт» (МЗР) розглядаються пристрої, принцип дії й області застосування машин при за будівництві земляних споруджень, доріг, кар'єрів, питання проектування і модернізації або удосконалювання яких можуть бути покладені в основу контрольних робіт при відповідній глибині пророблення питання проектування.

Одними з найбільш розповсюджених машин для земляних робіт є одно- і багатоківшеві екскаватори, що використовуються в сільському господарстві (меліорація і зрошення земель); у будівельній індустрії земляні роботи пов’язані з будівництвом доріг, будинків промислових споруджень, комунікацій і т.д.; у гірській промисловості (видобуток корисних копалин відкритим способом). Тому в тематиці контрольних робіт з дисципліни «Машини для земляних робіт» переважають проекти одноківшевих і багатоківшевих екскаваторів. При цьому питання модернізації й удосконалювання конструкцій окремих механізмів і робочого устаткування є найбільш актуальними.

Загальні вхідні дані до контрольних робіт з дисципліни «Машини для земляних робіт» наведені в таблиці Б.1 додатку Б.

Тематика контрольних робіт з дисципліни «Машини для земляних робіт» базується на конструкторській документації таких підприємств, як ЗАТ НКМЗ м. Краматорськ (Україна), АТ «Уралмаш» та АТ «Іжорський машинобудівний завод» (Росія), де випускаються потужні кар’єрні екскаватори, базовими моделями яких являються: ЕКГ-4,6; ЕКГ-5А; ЕКГ-5Н; ЕКГ-8І; ЕКГ-10Н; ЕКГ-20 та крокуючі екскаватори ЕК-6/60; ЕК-10/70; ЕК-15/80; ЕК-20/55 та цілий ряд їх модифікацій.

Основу теми контрольної роботи складає розробка конструктивної схеми екскаватора (згідно з завданням) на основі існуючої конструкції та визначення основних конструктивних і вагових характеристик машини в цілому та її складових частин. Це дає змогу студентам на першому етапі проектування закріпити знання за такими темами, як процеси копання ґрунтів та їх фізико-механічні характеристики, конструкція робочого і ходового обладнання, методи визначення навантажень на це обладнання та інше.

Більш досконало студенти вивчають конструкції окремих механізмів і вузлів екскаваторів при розробці другої частини контрольної роботи, для чого вони розробляють окремий механізм, вивчають основні напрями підвищення ефективності та надійності машини і на основі цього проводять модернізацію, орієнтуючись на сучасний стан розвитку техніки.

У подальшому тематика контрольних робіт може бути продовжена в курсовому і дипломному проектуванні.

Контрольну роботу кожен студент виконує самостійно згідно з варіантами, викладеними в додатку Б. Послідовність виконання роботи викладена нижче.

Розрахувати основні параметри екскаватора згідно з варіантом, а саме визначити:

1 Розрахунок мас і лінійних розмірів екскаватора і його складових частин.

2 Побудова конструктивної схеми екскаватора з вказівкою основних геометричних параметрів.

3 Розрахунок навантажень на робочі органи і виконавчі механізми (піднімальний, напірний, тяговий).

4 Визначення середньозваженої потужності приводів виконавчих механізмів.

5 Розробка кінематичної схеми приводу виконавчого механізму.

6 Вибір двигунів, розрахунок передавальних механізмів, обґрунтування конструкцій складових частин кінематичної схеми приводу.

7 Перевірочні розрахунки ковша, стріли, рукояті, блоків, валів та інших елементів механізму.

8 Розрахунок продуктивності.

Після того, як виконані всі розрахунки і наведені необхідні схеми та рисунки, студент подає контрольну роботу до захисту.