Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Proektirovanie_korporativnyh_setey_2....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
742.91 Кб
Скачать

Установка і настроювання сервера wins

Тільки Windows NT Server може бути сервером WINS.

Установка служби WINS схожа на установку будь-якої іншої мережної служби для Windows NT. Для настроювання Windows NT Server на роботу як сервер WINS, виконаєте наступні кроки:

1. Клацніть правою кнопкою на значку Network Neighbourhood і виберіть у контекстному меню команду Properties. Відкриється вікно діалогу Network.

2. Відкрийте вкладку Services і натисніть кнопку Add.

3. Виберіть Windows Internet Name Service зі списку служб. Уведіть шлях до настановних файлів Windows NT Server і натисніть кнопку ОК.

4. Натисніть кнопку Close.

5. Перезавантажте комп'ютер, коли вам буде це запропоновано.

Після того як система перезапуститься, у підменю Administrative tools буде додана програма WINS Manager. WINS готова до використання. Ніяке подальше настроювання не потрібно для того, щоб WINS могла функціонувати, але, щоб робота WINS була більш успішної, усе-таки може знадобитися зробити деякі настроювання.

Адміністрування WINS

Для настроювання бази даних WINS може використовуватися програма WINS Manager. Для того щоб запустити її, виберіть команду StartProgramsAdministrative Tools (Common) → WINS Manager.

Коли WINS Manager буде запущений у перший раз, ви повинні побачити ваш сервер WINS і зв'язану з ним статистику. Аналогічно DHCP Manager, WINS Manager може бути використаний для віддаленого адміністрування декількох серверів. Для того щоб додати сервери WINS у WINS Manager, виберіть у меню Server команду Add WINS Server. Уведіть чи ім'я IP-адресу сервера WINS, що ви хочете додати, коли вам буде запропоноване це зробити, і натисніть кнопку ОК. Сервер WINS повинний з'явитися в списку. Для того щоб видалити сервер WINS зі списку, виділите сервер у вікні WINS Manager і виберіть у меню Server команду Delete WINS Server, потім підтвердите видалення, натиснувши кнопку ОК.

База даних WINS

Для того щоб подивитися на базу даних WINS, виберіть команду MappingsShow Database. Вікно діалогу Show Database (мал. 8.3) містить існуючі на дійсний момент запису і дозволяє використовувати кілька способів для пошуку в базі даних. У вікні Mappings ви можете бачити, які записи активні і які є статичними, а також термін придатності кожного запису. Праворуч у вікні Mappings розташований стовпець, озаглавлений Version ID. Число, зазначене в цьому стовпці, використовується партнером реплікації для визначення того, які зміни в базі даних відбулися останніми. Якщо ви хочете створити заново всю базу даних WINS, натисніть кнопку Delete Owner для видалення всіх записів.

Прибирання сміття

Меню Mappings містить команду Initiate Scavenging, що дозволяє видаляти записи з бази даних WINS. Цей процес називається прибиранням сміття, він забезпечує перевірку записів бази даних і їхніх власників. Записи, термін дії яких минув чи у яких немає власника, видаляються з бази даних. Прибирання сміття виконується сервером WINS автоматично. Для того щоб установити тимчасові інтервали, виберіть у меню Server команду Configuration. Ви можете установити наступні інтервали:

  • Renewal Interval. Це максимальний проміжок часу, протягом якого ім'я NetBIOS вважається зареєстрованим. У Windows 2000 Server він за замовчуванням дорівнює 144 годинам (6 діб). Після цього клієнт повинний перереєструвати ім'я на сервері WINS, у противному випадку ім'я буде вважатися звільненим.

  • Extinction Interval. Звільнене ім'я зберігається в базі даних, щоб його не знадобилося вводити заново, якщо клієнт WINS намагається зареєструвати його. За замовчуванням, коли минув проміжок у шістьох діб з моменту, як ім'я стало звільненим, воно уже вважається «мертвим», означає, що воно буде незабаром вилучено з бази даних. Ви можете установити проміжок, через який ім'я стає «мертвим», у годинах, хвилинах і секундах.

  • Extinction Timeout. Цей часовий інтервал задає, як довго ім'я зберігається в базі даних після того, як воно стало «мертвим».

За замовчуванням «мертві» імена знаходяться в базі даних ще шість діб.

  • Verify Interval. Цей інтервал визначає, як довго сервер WINS дозволяє записам з іншої бази даних WINS (партнера реплікації) залишатися активними у власній базі даних. Після закінчення цього часу записи повинні бути перевірені.

  • Pull Parameters/Push Parameters. Ці групи елементів керування використовуються для настроювання роботи з партнерами реплікації WINS.

Щоб одержати більш докладну інформацію про настроювання, натисніть кнопку Help у вікні WINS Server Configuration.

Партнери реплікації WINS

Сервери WINS звичайно встановлюються парами для забезпечення надмірності. При відмовленні одного із серверів визначення імен буде як і раніше можливо, що знижує вплив відмовлення на користувачів. Сервери WINS можуть бути налаштовані на взаємне відновлення своїх баз даних, що дозволяє всім серверам WINS мати ідентичну інформацію.

Сервер WINS, налаштований, як той, що виштовхує, відправляє свою базу даних партнеру. Відправлення бази даних відбувається після фіксованої кількості змін у ній. Сервер WINS, налаштований як той, що тягне, запитує в партнера зміни в їхніх базах даних через фіксований інтервал часу. Сервер WINS може бути налаштований як партнер, що виштовхує , як партнер, що тягне, чи як партнер, що і виштовхує, і тягне одночасно, що дозволяє синхронізувати його базу даних з базою даних іншого сервера WINS.

У вікні діалогу Replication Partners ви можете зробити різні настроювання. Якщо ви установите прапорець Push With Propagation, то після того, як ваш сервер відправить зміни у своїй базі даних партнеру, він запропонує партнеру передати зміни в його базі даних усім його партнерам. Ви можете більше довідатися про цей і інший параметри, натиснувши кнопку Help у вікні діалогу Replication Partners.

Резервування бази даних

База даних WINS використовує ядро Microsoft Access. Аналогічно базі даних DHCP, резервна копія бази даних WINS може бути створена за допомогою WINS Manager. Резервні копії визначених імен і TTL відповідних записів повинні вироблятися систематично, щоб база даних могла бути відновлена у випадку її ушкодження. Процес резервування бази даних повинний бути початий вручну, але після того, як ви зробите резервування, воно буде автоматично повторюватися кожні 24 години. Для того щоб почати резервування бази даних WINS, виконаєте наступні кроки:

1. Відкрийте WINS Manager.

2. У меню Mappings виберіть команду Backup Database.

3. Виберіть каталог, у який ви хочете помістити резервну копію.

4. Установите прапорець Incremental Backup, для того щоб архівувались тільки зміни в порівнянні з останньою резервною копією. У противному випадку буде виконане резервне копіювання всієї бази даних.

5. Натисніть кнопку ОК.

При ушкодженні бази даних вона буде автоматично відновлена. Ви також можете зробити форсоване відновлення баз даних, вибравши в меню Mappings вікна WINS Manager команду Restore Database.

Стиск за допомогою JETPACK

Програмне забезпечення Microsoft Windows 2000 Server налаштоване на автоматичний стиск бази даних WINS, однак ви можете стиснути її вручну. База даних повинна бути стиснута, якщо її розмір стає більш 30 Мбайт. Щоб визначити розмір бази даних WINS, переглянете властивості файлу WINS.MDB у каталозі %systemroot%\system32\wins.

Для того щоб стиснути базу даних вручну, використовуйте утиліту JETPACK. Синтаксис її такий:

jetpack wins.mdb тимчасове_ім'я.mdb

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]