Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Proektirovanie_korporativnyh_setey_2....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
742.91 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

    1. Створити пряму і зворотну зону.

    2. Переглянути текстові файли з конфігурацією DNS-сервера (Win NT/ System/ DNS). За аналогією з існуючими записами створити нові записи в файлі.

    3. Настроїти на клієнтській машині TCP/IP для входження в підмережу, що має налагоджений DNS-сервер.

    4. За допомогою команди PING визначити адресу за ім’ям і ім’я за адресами свого вузла і кількох інших налагоджених вузлів.

    5. У звіті навести: - мету роботи;

  • текст файлу конфігурації DNS-серверу і виведення команди PING при тестуванні сервера;

  • висновки.

Контрольні запитання

    1. Який із методів визначення імен вузлів використовує статистичний текстовий файл?

    2. Як ви можете настроїти DNS на використання сервера WINS для визначення імен вузлів?

    3. Який тип записів дозволяє серверу DNS викликати WINS для зворотного визначення імен?

Література

  1. Буров Є. Комп’ютерні мережі. – Львів: БАК, 2003.,679 с.

  2. Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии, протоколы. – СПб.: Питер, 2003. – 824 с.:ил.

  3. Кулаков Ю.А., Смелянский С.В., Ордынский В.В. Компьютерные сети. Выбор, установка, использование, администрирование: Учебное пособие. – К.:Юниор, 1999. –336 с.

  4. Кульгин М. Технологии корпоративных сетей: Энциклопедия. – СПб.: Питер, 2000. –528 с.

  5. Олифер В.Г., Олифер Н.А.: Новые технологии и оборудование IP- сетей. –СПб.:БХВ – Санкт-Петербург, 2000. – 512 с.:ил.

  6. Администрирование сети на основе MS Windows 2000 Server: М.:Русская редакция MS, 2001, 512 с.

7.Ч.Рассел, Ш.Кроуфорд.MS Windows 2000 Server. Справочник администратора" – М., :ЭКОМ, 2002; 1296 стр.

Лабораторна робота №4

Служба визначення імен Інтернету (WINS)

Мета роботи: засвоїти наступні терміни:

Статичний запис;

партнер, що виштовхує;

партнер, що тягне;

Сервер імен NetBIOS;

Прокси-агент WINS;

а також опанувати прийоми і знання:

по встановленню WINS;

настроюванню клієнтів WINS;

настроювання партнерів, що тягнуть/що виштовхують;

стиск бази даних WINS.

Теоретичні відомості

Метою лабораторної роботи є установка WINS, а також ознайомлення з параметрами настроювання клієнтів і серверів, з настроюванням надмірності серверів WINS і з інтеграцією не-WINS клієнтів у WINS-оточення. Ви також навчитеся адмініструвати і підтримувати базу даних WINS.

Wins: загальні відомості

WINS — це сервер імен NetBIOS, що входить до складу Windows NT Server 4. Метод роботи WINS відрізняється від методів визначення імен, що ми розглядали вище (DNS, файли HOSTS і LMHOSTS), оскільки є динамічною, чи автоматичною, службою визначення імен. Сервер WINS насправді збирає імена і IP-адреси клієнтів, що працюють у мережі. Коли клієнту WINS необхідно визначити IP-адреса іншого комп'ютера мережі, вона просто звертається до сервера WINS за визначенням імені.

Найбільш очевидна перевага використання WINS — зменшення широкомовного графіка в мережі. Без WINS визначення і реєстрація імен у мережі Microsoft виконуються за допомогою широкомовних повідомлень:

  • Коли комп'ютер включається в мережу, він анонсує своє ім'я NetBIOS за допомогою широкомовного повідомлення. Якщо машини з таким ім'ям немає в мережі, даний комп'ютер закріплює його за собою й одержує можливість спілкуватися з іншими комп'ютерами.

  • Коли комп'ютер намагається установити NetBIOS-з'єднання з іншим комп'ютером — наприклад, при виконанні команди net send для відправлення повідомлення на машина-адресат, — він відправляє широкомовний запит з ім'ям NetBIOS адресата, запитуючи IP-адресу комп'ютера з таким ім'ям. Після одержання відповіді встановлюється з'єднання і повідомлення відправляється.

  • При правильному завершенні роботи комп'ютера він відправляє широкомовне повідомлення, звільняючи ім'я NetBIOS.

Як працює WINS?

Процес роботи WINS буде простіше зрозуміти, якщо ми його розділимо на три частини: реєстрація імені, визначення імені і звільнення імені. Ці частини описані нижче.

  • Реєстрація імені NetBIOS. При ініціалізації клієнта WINS він відправляє повідомлення серверу WINS, запитуючи реєстрацію його імені і IP-адреси. Клієнт одержує визначений час — TTL (час життя), і ім'я реєструється на сервері WINS. Коли деяка частина часу життя проходить, клієнт намагається продовжити час життя для свого імені NetBIOS.

  • Визначення імені NetBIOS. Коли клієнт WINS намагається установити з'єднання з яким-небудь комп'ютером, він відправляє повідомлення серверу WINS, запитуючи визначення імені. Сервер WINS повертає IP-адреса необхідного вузла.

  • Звільнення імені. При коректному завершенні роботи клієнт відправляє повідомлення серверу WINS, звільняючи своє ім'я NetBIOS. Ім'я позначається в базі даних сервера WINS, указуючи, що TTL для цього запису дорівнює нулю. Після того як ім'я звільнене, воно доступне для використання іншим комп'ютером.

Планування і реалізація WINS-оточення

При плануванні установки WINS у вашій мережі ви повинні відповісти на наступні питання:

  • Чи всі комп'ютери можуть використовувати WINS? Більшість систем, що можуть працювати в мережі Microsoft і використовують продукти Microsoft, можуть бути настроєні на використання WINS. Якщо у вашій мережі є комп'ютери, що не підтримують WINS, ви можете внести в базу даних сервера WINS статичні записи для цих клієнтів. Це дозволить клієнтам WINS визначати імена не-WINS клієнтів. Однак не-WINS клієнти не зможуть використовувати базу даних WINS для визначення імен. Ви повинні будете забезпечити для них альтернативний спосіб визначення імен, такий як файл HOSTS, сервер імен DNS чи прокси-агент WINS.

  • Скільки серверів WINS необхідно установити? Сервери WINS у стані робити близько 1500 реєстрацій і 4500 визначень імен у хвилину; песимістична оцінка показує, що ви повинні мати сервер WINS і резервний сервер WINS для кожних 1000 клієнтів. Якщо один із серверів WINS відмовить, ваші користувачі можуть помітити деяке зменшення продуктивності, але визначення імен як і раніше буде працювати.

  • Чи складається мережа з окремих далеко розташованих друг від друга частин, зв'язаних з використанням технологій глобальних мереж, таких як Т1 чи АТМ? Якщо ваша мережа використовує технології глобальних мереж, ви повинні замислитися про розміщення сервера WINS у кожній з частин. Це дозволить визначати імена NetBIOS локально, без виходу в глобальну мережу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]