Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__стор__я України. Навчально методичний пос__бн....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
752.13 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Автономія – форма самоуправління частини території унітарної держави, яка наділена самостійністю у вирішенні питань місцевого значення в межах, установлених центральною владою.

Брацлавщина – історична область України в ХІV-ХVІІІ ст.., що займала територію Вінницької і частину Хмельницької областей.

Буковина – історична назва етнічних українських земель, розташованих між середньою течією Дністра і Карпатами. Нині входить до складу України (Північна Буковина – Чернівецька область) та Румунії.

Воєводство – адміністративно-територіальна одиниця у складі Речі Посполитої. Козацька держава Б. Хмельницького займала територію 3-х воєводств: Київського, Чернігівського та Брацлавського.

Війна – найбільш жорстока, найбільш організована і масова форма збройної боротьби, яка має руйнівний, характер і спрямована на знищення противника.

Возз’єднання – форма реалізації права на самовизначення, яка передбачає об'єднання народів (націй).

Держава – форма організації суспільства, сукупність взаємопов’язаних установ і організацій, які здійснюють управління від імені народу.

Доктрина – систематизоване філософське, політичне чи ідеологічне учення, сукупність принципів, концепцій.

Ідеологія – система ідей і поглядів на політичне життя, яка відображає інтереси, світогляд, ідеали, умонастрій людей, класів, націй, суспільства, політичних партій та громадських рухів.

Інституції форма організації та регулювання суспільного життя, сукупність соціальних норм поведінки та діяльності.

Конфедераціясоюз окремих суверенних держав, створений переважено для спільних зовнішньополітичних і воєнних цілей і об'єднаний єдиними керівними органами. (У Польщі в ХVІ- ХVПІ ст. – тимчасові військово-політичні союзи шляхти, що створювалися для досягнення певної мети (зокрема, збереження привілеїв).

Микитинська Січ – у 1648 р. тут було проголошено Б.Хмельницького гетьманом та розпочато повстання, що переросло у визвольну війну.

Повстання – форма збройного виступу, що носить локальний характер, відзначається слабкою організованістю та не ставить за мету ліквідацію існуючої соціальної структури й захоплення політичної влади.

Поділля – історико-географічна область України, що займає басейн Південного Бугу і ліву притоку Дністра, охоплює територію сучасних Вінницької, Хмельницької, Тернопільської та невеликої частини Івано-Франківської, Львівської областей.

Посполиті - узагальнююча назва некозацького населення (селян, міщан) в Україні ХУ- ХУПІ ст. Поступово закріпилася лише за селянством. Юридично за посполитими не визнавалося право власності на землю.

Протекторат форма залежності, за якої одна держава (протектор) бере на себе здійснення зовнішніх зносин іншої держави, захист її території і фактично ставить під свій контроль її внутрішні справи через свого резидента.

Революція – здійснення докорінних перемін у суспільному і державному ладі, що розчищають дорогу прогресу Для революції характерна швидкість перетворень, які можна назвати соціально-політичним вибухом. Вона завжди носить насильницький характер (навіть якщо здійснюється мирним шляхом).

Слобожанщина (Слобідська Україна) – історико-географічна область у північно-східній частині України, що охоплює територію Харківської, Сумської, північ Донецької та Луганської областей, а також південно-східну частину Воронезької, південь Курської, більшість Бєлгородської областей Росії.

Суверенітетнезалежність держави у зовнішніх і внутрішніх справах.

Універсал адміністративно-політичний акт розпорядчого характеру (про виступ у похід, розподіл землі тощо), який видавали в Польщі та Гетьманщині королі, гетьмани, сейми.

Унітарна – єдина держава, поділена на адміністративно- чи національно-територіальні одиниці, які не мають політичної самостійності, статусу державного утворення.

Унія – об'єднання, союз держав під владою одного монарха.

Питання для самоконтролю:

  1. Які фактори спричинили загострення соціально-економічного і політичного становища на українських землях у середині ХVII ст.?

  2. Якими були мета, характер, рушійні сили і результати української Визвольної війни 1648-1657 рр.?

  3. Охарактеризуйте особливості зародження Української козацької держави.

  4. Які наслідки для України мала Переяславська угода й Березневі статті 1654 р.?

  5. Як сучасна історична наука оцінює події 1648-1657 рр.?

Тестові завдання:

  1. Богдан Хмельницький був обраний гетьманом Війська Запорозького у січні:

а) 1646 р.;

б) 1648 р.;

в) 1649 р.

2. За формою правління держава Війська Запорозького була:

а) становою монархією, спадковий володар якої – гетьман, а дорадчий орган влади – рада козацької старшини;

б) становою республікою, повновладним головою якої вважався виборний гетьман, а найвищим органом влади – загальнокозацькі збори;

в) абсолютною монархією, вся влада в якій зосереджувалася у руках гетьмана, що передавав її у спадок.

3. Якою кількістю козаків обмежувався реєстр за умовами Зборівської угоди?

а) 30 тис. осіб;

б) 35 тис. осіб;

в) 40 тис. осіб.

4. Яке місто Гетьманщини було її столицею й резиденцією Б. Хмельницького?

а) Чигирин;

б) Київ;

в) Переяслав.

5. Коли відбулась описана подія?

У Білій Церкві було укладено мирний договір, за яким підвладна гетьману територія обмежувалася лише Київським воєводством, а козацький реєстр зменшувався до 20 тис. осіб.

а) 1650 р.;

б) 1651 р.;

в) 1652 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]