Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__стор__я України. Навчально методичний пос__бн....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
752.13 Кб
Скачать

Навчально методичний посібник для організації самостійної роботи студентів з курсу „Історія України”

В рамках Болонської конвенції, до якої Україна приєдналася, актуального значення набуває самостійна робота студентів. З курсу „Історія України” для самостійної роботи студентів денної форми навчання відводиться 60 годин.

Основна ціль цього методичного посібника зорієнтувати студентів в темах та формах самостійної роботи з курсу „Історія України”, а також розкрити сутність контролю з тем, які вивчаються самостійно, як в рамках аудиторних занять, так і в поза аудиторний час.

Вивчення гуманітарних дисциплін в технічних виших навчальних закладах (ВНЗ) має свою специфіку. Студенти за досить короткий термін повинні отримати чітке уявлення про етапи становлення і розвитку історії української державності, що охоплюють великий хронологічний період. Саме тому, тільки активна самостійна робота над темами курсу дозволяє отримати стійкі знання з історії України та сформувати власну позицію з більшості питань.

Самостійна робота студентів охоплює всі теми курсу „Історія України”, які входять до навчальної програми. Більшість з цих тем розглядаються на лекціях, але є такі, що цілком вивчаються самостійно і, звісно, потребують більшої уваги з боку студентів.

Проблеми розбудови української державності й відродження духовності, подолання інтелектуальної та духовно-світоглядної кризи ставить перед кафедрами соціально-гуманітарних дисциплін ВНЗ задачу підвищення наукового та виховного рівня викладання, забезпечення реалізації в навчальному процесі принципів історизму, гуманізму й об'єктивності в оцінюванні фактів, явищ і подій, активізації наукового пошуку в розробленні методики викладання соціально-гуманітарних дисциплін.

У цих умовах вивчення соціально-гуманітарних дисциплін у вищій школі є одним з важливих напрямків впровадження нової концепції гуманітарної освіти. Гуманізація освіти передбачає суттєву переорієнтацію ціннісних настанов, нормативних регуляторів, мети і завдань навчально-виховного процесу, у результаті чого створюються необхідні передумови для розвитку творчих здібностей студентів, гармонійний розвиток їхніх інтелектуальних, професійних, естетичних і моральних якостей. Задача вищої школи — готувати не просто фахівця вузької сфери виробництва й управління, а особистість як самостійний суб'єкт суспільного життя, що свідомо приймає рішення з різних питань сучасного життя.

Впровадження у навчальний процес інтенсивних методів, орієнтованих на розвиток критичного самостійного мислення студентів, дозволяє розкрити сутність явищ в усій їхній повноті, розмаїтті та протиріччях, застосувати набуті знання, уміння і навички на практиці. Це має велике значення для підготовки кадрів, бо виховання високих моральних, громадян­ських якостей, милосердя поряд з професійною підготовкою — одна з головних задач вищої школи.

У запропонованій методичній розробці містяться реко­мендації щодо організації, підготовки та проведення самостійної роботи студентів з урахуванням форм активізації пізнавальної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]