Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
369.66 Кб
Скачать

Тема. Гетьманщина у складі Російської імперії. Остаточна ліквідація української державності хvіі-хvііі ст.

Адміністративно-політичний устрій Лівобережної України і Слобожанщини, його особливості. Соціально-економічне та політичне становище українського суспільства. “Вічний мир” 1686 р. – остаточне закріплення поділу України. Зміна соціального та національного складу населення. Розширення феодального землеволодіння, посилення феодального гніту. Цехове ремесло та промисли.

Коломацькі статті (1687 р.). Гетьманування Івана Мазепи, його соціальна та економічна політика. Сприяння розвитку освіти і культури на Лівобережжі та Слобожанщині. Участь України у Північній війні. Союз зі Швецією. Знищення Запорозької Січі (1709 р.).

Пилип Орлик та його документи «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького» (Конституція П. Орлика) та “Вивід прав України”. Перша українська політична еміграція (“мазепинці”). Антиукраїнська політика Петра І.

Наказний гетьман П. Полуботок. Гетьман Д. Апостол. Економічна політика, реформи судових установ. Робота кодифікаційної комісії. Обмеження автономії України після смерті Д. Апостола. Встановлення влади Правління гетьманського уряду (1734-1750 рр.). Гетьманування К. Розумовського (1750-1764 рр.). Тимчасове уповільнення процесу експансії Російської імперії на територію України. Участь запорожців в російсько-турецьких війнах. Остаточне скасування української автономії за часів правління Катерини ІІ. Знищення Запорозької Січі (1775 р.). Нова Січ та “Вольності Війська Запорозького”. Чорноморське козацтво.

Економічний розвиток Лівобережної України. Зміни в промисловому виробництві (використання найманої праці, поява великих мануфактур, посилення економічних зв’язків між регіонами тощо). Розвиток сільського господарства, ремесла та товарного виробництва. Внутрішня та зовнішня торгівля. Юридичне запровадження кріпосного права в Україні (1783 р.).

Приєднання Південної України до Російської імперії. Заселення півдня України та заснування нових міст (Катеринослава, Миколаєва, Одеси, Херсону).

Суспільно-політичне становище Правобережної України у ХVІІІ ст. Розвиток феодального землеволодіння. Фільварки. Повстання С. Палія. Гайдамацький рух та його наслідки. Причини, характер та історичне значення “Коліївщини”. Поділи Польщі (1772, 1793, 1795 рр.) та становище українських земель.

Тема. Капіталістична еволюція України у складі Російської та Австро-Угорської імперій, її особливості у хіх столітті

Українські землі під владою Російської імперії.

Адміністративно-територіальний поділ українських земель в першій половині ХІХ ст. Розвиток товарно-виробничих відносин і його вплив на поміщицьке та селянське землеволодіння. Криза кріпосницької системи. Початок промислового перевороту, його особливості в Україні. Розвиток внутрішньої та зовнішньої торгівлі. Транспорт. Одеське порто-франко. Перетворення Одеси на один з найголовніших портів Російської імперії. Здійснення інвентарної реформи. Загострення соціальних суперечностей.

Суспільні рухи. Селянські рухи, виступи робітніх людей і військових поселенців. Устим Кармалюк. Декабристи в Україні. Вплив польського повстання 1830-1831 рр. на Україну.

Початок українського національного відродження. Кирило-Мефодіївське товариство. Т.Г.Шевченко і розвиток українського національного руху.

Україна в умовах соціально-економічних реформ Російської імперії, їх особливості. Селянська реформа, скасування кріпацтва (1861 р.). Земська, судова, освітня та їх наслідки в Україні. Розвиток цукроварної, машинобудівної, металургійної та кам’яновугільної галузей промисловості. Україна – центр цукроварної промисловості. Завершення промислового перевороту. Особливості модернізаційних процесів та індустріалізації в Україні. Розвиток міст, торгівлі, банківської системи, центрів зовнішньої торгівлі. Розвиток товарно-грошових відносин в аграрному секторі. Формування національної буржуазії (Симиренки, Терещенки, Чикаленки, Харитоненки, Яхненки, Іщенки, Рутченки та ін.). Зміни в структурі української нації у другій половині ХІХ ст.

Суспільні течії та рухи другої половини ХІХ ст.

Український національний рух. Громадівський рух та його течії. Наукова і освітня діяльність громадівців. В. Антонович, М. Драгоманов, П. Рудченко, В. Самійленко, М. Старицький, П. Чубинський, С. Подолинський та ін. Валуєвський циркуляр (1863 р.) і Емський указ (1876 р.) та переслідування українофілів. “Братство тарасівців”. “Молода Україна”. Ю. Липа, М. Міхновський, Б. Грінченко та ін.

Селянський рух. Робітничий рух. Народники, особливості їх діяльності в Україні. Виникнення нелегальних марксистських гуртків у 80-90 роки ХІХ ст. Зародження жіночого руху в Україні.

Західноукраїнські землі у ХІХ ст.

Соціально-економічне становище. Особливості національного відродження. “Руська трійця” (1833-1837). М. Шашкевич, І. Вагилевич, Я. Головацький. Західноукраїнські землі в революції 1848-1849 рр. Головна руська рада. Селянство в революції. Лук’ян Кобилиця. Скасування кріпосництва (1848).

Москвофіли. Народовці. Товариство “Просвіта” (1868 р.), Львів.

Утворення українських партій в Галичині та їх програмні вимоги. (Русько-українська радикальна партія, Українська соціал-демократична партія, Українська націонал-демократична партія). Наукова та політична діяльність М. Грушевського, Є. Левицького та ін.