Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент якості та елементи системи якості.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
33.11 Кб
Скачать

10.Премія Демінга

в Японії

11. Дія, яку виконують, щоб усунути причину потенційної невідповідності або іншої потенційно небажаної ситуації – це:?

Приклади. Утилізація, знищення.

Випуск і реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів штраф 51-1496 грн

12. Яка модель прийнята в Україні за основу національної нагороди за якість при нагородженні за досягнення в області якості ?

В Україні національний конкурс з якості запроваджено у 1996 р. за ініціативи УАЯ та Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) за підтримки ЄОЯ і ЄФУЯ. Український національний конкурс з якості, що проводиться на засадах Моделі досконалості ЄФУЯ, занесено до реєстру «Національні нагороди з якості Європейських країн». Основні рішення щодо проведення Українського національного конкурсу з якості, в тому числі щодо визначення переможців, приймає Центральна конкурсна комісія (ЦКК), до складу якої входять представники центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських громадських об’єднань, засобів масової інформації. Очолює комісію президент УСПП, співголовою ЦКК є президент УАЯ. Експертизу та оцінювання претендентів на Національну нагороду здійснюють спеціально підготовлені експерти з Експертно-методичного центру, що діє при ЦКК. На останньому конкурсі з якості підприємства-претенденти оцінюють близько 100 експертів, серед них 6 мають статус експертів ЄФУЯ і п’ятирічний досвід оцінювання підприємств-претендентів на Європейську нагороду. Методика оцінювання підприємств побудована таким чином, що забезпечує неупередженість та об’єктивність кінцевих результатів і виключає можливість втручання в цей процес будь-кого, навіть керівників ЦКК. Приємно відзначити, що протягом усіх років результати оцінювання підприємств в Україні практично збігалися з європейськими.

З кожним роком збільшується популярність Українського національного конкурсу з якості і збільшується кількість підприємств, які беруть участь у ньому. Так, якщо в 1-му конкурсі взяли участь 11 підприємств із 7 регіонів України, то в 6-му національну нагороду з якості виборюють 62 підприємства з 22 регіонів (у більшості країн світу національні нагороди виборюють від 20 до 30 підприємств).

Для українських підприємств Конкурс виявився стимулом для вдосконалення і можливістю опанувати найсучасніші методи підвищення власної конкурентоспроможності на внутрішньому і світовому ринках. Працюючи в таких же складних соціально-економічних умовах, як і інші українські підприємства, підприємства — володарі Української національної нагороди з якості вже сьогодні досягли значних успіхів і впевнено дивляться в майбутнє. Вони систематично виплачують своїм працівникам заробітну плату, яка значно перевищує середню по Україні, своєчасно відраховують до держбюджету податки і успішно конкурують із зарубіжними фірмами не лише на власному ринку, але й на ринках інших країн.

ПЕРЕМОЖЦІ, ЛАУРЕАТИ І ФІНАЛІСТИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ З ЯКОСТІ СЕРЕД ФАРМАЦЕВТИЧНИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ

На 3-му Українському національному конкурсі з якості (1998 р.) у номінації «Великі підприємства»

Український національний конкурс з якості, що проводиться на засадах Моделі досконалості ЄФУЯ, занесено до реєстру «Національні нагороди з якості Європейських країн»