Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_сов_Етн_конраб10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
502.08 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання самостійних аналітичних

Робіт з курсу «Етносоцологія» Загалні вимоги

Виконання студентами самостіної аналітичної роботи ставить за мету оволодіння навичками аналізу соціологічної інформації та підготовки аналітичного звіту за результатами дослідження.

Емпіричною базою, що пропонуеться для аналізу, є результати соціологічного дослідження, проведеного серед населения м. Харюв. Їх можна отримати у комп'ютерному класі соціологічного факультету (масиви na.frm, na 2.frm).

  • Інструментарій дослідження (анкета) включає декілька блоків питань, кожне з яких може бути предметом окремого аналізу.

  • Пропонуються для узагальнення такі теми:

I. Стан міжетнічних відносин у м. Xapковi та фактори, що його обумовлюють;

II. Толерантність у міжетнічних стосунках населения м.Харкова;

  1. .Громадянська ідентичність населения м.Харкова;

  2. .Етнічна ідентичність представників різних етнічних груп.

  • Аналітична робота з однієї з вказаних тем повинна включати такі розділи:

I. Короткий вступ, де:

  • обгрунтовується актуальність досліджуваної проблеми;

  • уточнюються основі поняття, що використовуються. При уточненні понять рекомендується перш за все спиратись на ті ix трактовки, які пропонуються в авторському підручнику з етносоц1ології (Арбеніна В.Л. Етносоціологія, Вид.2. — Харків, 2007, 2009).

  • формулюються цілі та завдання дослідження;

  • висуваються попередні гіпотези.

Вимоги до формулювання гіпотез:

  • гіпотези не можуть виглядати як констатація загальновідомих фактів (як от, наприклад: «У Xapковi відсутні rocтpi міжетнічні конфлікти»);

  • вони мають бути пов'язані перш за все з уявленнями щодо механізму формування процесу, що досліджується, ролі тих чи інших чинник1в цього процесу;

  • гіпотези мають носити розгорнутий характер, тобто необхідно аргументувати, чому можна очікувати, що той чи інший фактор, який ви виокремили як найбшьш значущий, відіграє саме таку роль.

II. Аналітичний розділ містить узагальнення емпіричноі інформації, що отримана.

• Підготовці аналогічного розділу повинна передувати комп'ютерна обробка даних, побудова таблиць одномірного та двомірного розподілу.

УВАГА!

Таблиці у такому вигляді, як ix видає комп'ютер, є лише основою для первинного аналізу. Вони мають бути перетворені у таку форму, яка відповідає цілям аналізу та існуючим вимогам до оформления таблиць та рисунків (діаграм).

По-перше, таблиці або рисунки повинні мати чітку назву, яка не повторєе дослівно формуліровку питания в анкеті, а відбиває сутність тієї інформацпії, що наводиться.

По-друге, в залежності від обраного аспекту аналізу вирішується, який розподіл у відсотках треба у даному разі подавати (тобто, де буде 100% ~ у стовбці або у строкі?)

По-третє, в таблиці (або рисунку) наводиться лише один показник (як правило, у вигляді розподілу даних у відсотках (див. наведені зразки)).

  • Сам текст аналітичної частини роботи має становити собою послідовний розгляд відповідей на тi питания анкети, які є емпіричними референтами стану проблеми, що досліджується. Розгляд кожного наступного питания має бути логічно пов'язаним iз попереднім як ще один емпіричний референт стану проблеми.

  • У тому випадку, коли емпіричні дані подаються у таблицях або рисунках (при цьому, кожного разу слід подумати, яка форма в даному разі найбільш доцільна) в тексті не слід повторювати те, що й так можна побачити з таблиці або рисунку. Однак кожний з них має обов'язково супроводжуватись коротким коментарем, в якому слід звернути увагу на найбільш значущі емпіричні факти, що встановлені в результаті проведеного опитування.

  • Уся логіка аналізу має бути спрямована на те, щоб у кінцевому підсумку одержати загальне уявлення щодо стану досліджуваних проблем і сформулювати основні висновки дослідження, яю подаються у розділі III «Висновки».

Робота повинна продемонструвати:

  • оволодіння категоріальним апаратом етносоціології;

  • навички математико-статистичного опрацювання емпіричних даних;

  • навички аналізу та інтерпретації результатів соціологічних досліджень;

  • уміння грамотно оформляти таблиці, рисунки, формулювати ochobhi висновки дослідження.

Будуть вітатися роботи, що мютять, крім опису отриманого розподілу ідповідей на питания анкети, спробу аналізу причин та наслідків афіксованоі ситуації, використання кореляційного, факторного аналізу i т.п.