Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП - методичка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Тема 10. Підвідомчість цивільних справ

50. Хмельницький звернувся до суду з позовом до Бєляє- вої про визнання недійсним усиновлення її сина Сергія. Суд від­ мовив у прийнятті заяви на тій підставі, що рішення про скасу­ вання усиновлення має бути винесено райвиконкомом.

Чи правильно було визначено підвідомчість цієї справи? Чи може бути оскаржена ухвала суду про відмову у прийнятті заяви з приводу непідвідомчості справи?

51. Паскевич звернувся до суду з позовною заявою до за­ воду про внесення виправлень до трудової книжки у звгязку з тим, що його звільнили з заводу за наказом від 10 серпня 2000 р., а фактичний розрахунок і видачу трудової книжки було здійснено тільки 9 вересня 2000 р. Одночасно Паскевич заявив вимогу про стягнення компенсації за невикористану відпустку за 2000 р. та заробітної плати за час вимушеного прогулу з 10 серпня по 9 ве­ ресня 2000 р., тому що затримання видачі трудової книжки пере­ шкодило його вступу на іншу роботу.

Чи підвідомчі заявлені вимоги суду? Визначте підвідом­чість справ, що виникають із трудових правовідносин.

52. Таврін звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі на посаді майстра у кооперативі "Лідер" у зв'язку з тим, що його було звільнено на підставі рішення загальних зборів чле­ нів кооперативу. Свою незгоду він мотивував тим, що на зборах були присутні 8 із 15 членів кооперативу, що згідно із Статутом кооперативу не може бути визнано правомірним.

Суддя відмовив у прийнятті заяви, посилаючись на те, що ця справа не підвідомча суду, а повинна розглядатися відповід­ним райвиконкомом.

Чи підвідомча ця справа суду?

53. Тищенко звернулася до суду з позовом до лікарні про

20

поновлення на роботі на посаді лікаря, звідки її було звільнено за згодою профспілкового комітету. Суддя відмовив у прийнятті заяви, мотивуючи відмову тим, що позивачка повинна звернутися до КТС, а лише потім до суду.

Чи правильні дії суду? Визначте підвідомчість спорів, що виникають із трудових правовідносин.

54. Квартирно-експлуатаційна частина Львівського райо­ ну м. Львова подала позов до Петрова і фабрики індпошиву та ремонту одягу про виселення. У своїй заяві позивач зазначив, що згідно з договором фабрика індпошиву одержала в оренду при­ міщення під взуттєву майстерню. У березні 1999 р. майстерня була закрита і в це приміщення самоправне вселився для прожи­ вання відповідач Петров.

Ухвалою судді у прийнятті позовної заяви відмовлено че­рез непідвідомчість спору суду.

Визначте підвідомчість цієї категорії спорів.

55. Миронов звернувся до суду з позовом про стягнення з підприємства "Техремонт" грошової суми, мотивуючи свої вимо­ ги тим, що при розрахунку з відповідачем йому було не повністю сплачено заробітну плату. Суддя відмовив у прийнятті заяви, за­ значивши, що Мироновим не дотримано встановленого законом для цієї категорії справ порядку попереднього позасудового розв'язання справи.

Чи правильні дії суду?

56. Після розірвання шлюбу Дягілєв та його колишня дружина поділили пайовий внесок і двокімнатну квартиру. Через рік Дягілєва знову одружилася, після чого вона вибула із складу членів ЖБК. Загальні збори ЖБК "Райдуга" відмовили Дягілєву в наданні звільненої кімнати, запропонувавши переїхати в однокі­ мнатну квартиру, а коли він відмовився, цю квартиру було нада­ но Петрову. Дягілєв звернувся до суду для захисту своїх прав.

Визначте підвідомчість цієї категорії справ. Чи підві­домчі суду спори між: громадянами та ЖБК?

57. Виконком райради звернувся до суду з позовом до Єфремова про знесення флігеля та літньої кухні, самовільно спо­ руджених відповідачем на ділянці, яку відведено його батькові для будівництва житлового будинку.

21

Чи підвідомча ця справа суду? Яке процесуальне рішення має прийняти суддя?

58. Фетісова подала позов до виконкому Олександрійської міської ради про надання житлового приміщення. У позовній за­ яві вона зазначила, що після обрання суддею проживала з дочкою у гуртожитку і міськвиконком не забезпечив її протягом шести місяців житлом, як це передбачено Законом України "Про статус суддів". Посилаючись на ці обставини, позивачка просила зо­ бов'язати відповідача надати їй двокімнатну квартиру.

Рішенням судової колегії у цивільних справах Кірово­градського обласного суду позов задоволено. В апеляційній скар­зі Олександрійський міськвиконком просив скасувати рішення, посилаючись на те, що ця справа не підвідомча суду.

Чи обгрунтовані вимоги міськвиконкому?