Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП - методичка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
406.02 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ 1 НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ЗАВДАННЯ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Харків 2002

нодавства і юрид. практики України. - 1995. Ми .'.. >

Застосування судами цивільною І цивільно-процесуального законодавства. - К.: Вид. Дім їм К)рс, .'<)І)2.

Постанови Пленуму Верховного Суду України: V 2 т. -К.: "А.С.К.", 2000.

Тема 1. Предмет і система науки цивільного процесуального права

(колоквіум)

Питання для обговорення

  1. Судова влада: сутнісна характеристика.

  2. Поняття правосуддя у цивільних справах.

  3. Форми захисту прав і законних інтересів громадян та організацій.

  4. Поняття цивільного процесуального права.

5. Співвідношення цивільного процесуального права з конституційним, цивільним, сімейним, трудовим, адміністратив­ ним правом, кримінальним процесуальним правом.

  1. Джерела цивільного процесуального права.

  2. Поняття цивільного процесу та його стадії.

  3. Сутність і значення цивільної процесуальної форми.

9. Предмет і система науки цивільного процесуального права.

Список літератури

Комаров В.В. Предмет цивільного процесуального права. - Харків: Держ. юрид. акад. України, 1992.

Проблемьі науки граждпнского процесуального права / Под ред. В.В. Комарова. Харьков: І Іраво, 2002.

4

Т е м а 2. ПРИНЦИПИ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА

1. У районному суді розглядалася справа за позовом рай­ виконкому до Блудова про виселення. Судді, у провадженні якого знаходилася справа, зателефонував голова апеляційного суду і довів до його відома, що, на думку представника позивача, справа розглядається з порушенням чинного законодавства. Представ­ ник позивача подав на прийомі у голови апеляційного суду витя­ ги з матеріалів справи, які засвідчували порушення суддею, у провадженні якого знаходилася справа, чинного законодавства. Крім того, у телефонній розмові голова апеляційного суду ви­ словив думку про те, як повинна розглядатися справа, а також про те, що позов підлягає задоволенню.

Суддя постановив судове рішення, яким задовольнив по­зов райвиконкому до Блудова про виселення.

Блудов подав апеляційну скаргу до апеляційного суду і мотивував її тим, що до судді, який розглядав справу у першій інстанції, було застосовано позапроцесуальний вплив з боку го­лови вищестоящого суду.

Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга Блудова?

2. Волков звернувся до районного суду з позовом до Сма- гіна про стягнення боргу розміром 700 грн.

У судовому засіданні відповідач визнав позов повністю і запропонував передати позивачеві замість грошової суми магні­тофон вартістю 980 грн. Позивач не заперечував проти цього, і на такій підставі сторони вирішили укласти мирову угоду. Суддя, у провадженні якого знаходилася справа, відмовився затвердити цю мирову угоду, оскільки вартість магнітофона перевищувала розмір боргу.

Чи правильно діяв суддя?

3. До районного суду звернулася Бабченко з позовом до Макарова про відшкодування заподіяних збитків. До суду були викликані свідки Петров і Ральченко. У судове засідання свідки не з'явились, але через позивачку Бабченко подали до суду пись­ мові свідчення щодо обставин, які їм відомі у справі. Суддя ого­ лосив письмові показання свідків, які не з'явилися, на їх підставі

5

вирішив справу і задовольнив позов Бабченко.

Відповідач Макаров приніс апеляційну скаргу, й якій Іа значив, що письмові показання свідків Петрова та Ральченна не відповідають дійсності, оскільки про обставини справи їм стало відомо зі слів позивачки.

Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга Макарови?

4. Рішенням Луцького міського суду Кириленко відмов­ лено у позові до Стаценка про відібрання дитини. Позивачка й апеляційній скарзі посилалася нате, що судочинство провадилося українською мовою, якою вона не володіє досконало, і тому не зовсім розуміла зміст пояснень відповідача та свідків.

Як має діяти Волинський апеляційний суд?

5. Дільничний інспектор міліції склав акт про те, що Му­ хін - наймач, який мешкає в будинку Дяченка, руйнує приміщен­ ня, тримає кімнату в антисанітарному стані та своєю поведінкою створює умови, неможливі для спільного проживання. На цій підставі начальник райвідділу внутрішніх справ звернувся до су­ ду з позовом про виселення Мухіна.

Чи повинен суддя прийняти цю позовну заяву? Чи може суддя прийняти позовну заяву від сина Дяченка, який проживає зі своєю сім 'єю в одній із кімнат у будинку батька? Чи може про­курор звернутися з позовом про виселення Мухіна?

6. Районним судом розглядалася цивільна справа за позо­ вом Зос до Галушка про право власності на будинок. У судовому засіданні відповідач заявив клопотання про допуск до участі у справі свого представника, оскільки сам він хворіє і не має мож­ ливості особисто брати участь у розгляді справи.

Суддя відмовив у задоволенні клопотання на підставі то­го, що представник не має юридичної освіти і не подав нотарі­ально засвідченого доручення.

Чи відповідають дії судді чинному законодавству?

1. Нестеренко влаштувалася на постійну роботу. Дізнав­шись про те, що Нестеренко вагітна, адміністрація підприємства звільнила її як тимчасового робітника, змінивши наказ про при­йняття на роботу.

При розгляді справи в суді представник відповідача за­явив, що Нестеренко буде поновлена на роботі. На цій підставі

6

позивачка відмовилася від позову. Відмова була прийнята суд­дею, а провадження у справі зупинено. Чи правильно діяв суддя?

8. Петренко звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі, вважаючи, що за скороченням штатів його було звіль­ нено неправильно. До позовної заяви він додав характеристику, а щодо інших документів, які свідчать про його переважне право на залишення на роботі, заявив, що не може їх подати особисто до суду. Петренко просив, щоб суд поставив вимогу їх подання. Суддя направив позивачеві листа, в якому зазначив, що збирання доказів не входить в обов'язок суду і справа не буде розглядати­ ся, якщо позивач не подасть необхідних доказів.

Чи правильно діяв суддя, надіславши позивачеві листа такого змісту?

9. Орган опіки і піклування виконкому районної ради на­ родних депутатів звернувся із заявою до суду про позбавлення Іванова батьківства, тому що він жорстоко поводиться з чотири­ річним сином, негативно впливає на нього аморальною поведін­ кою. Суддя визначив, що справа буде заслуховуватись у закрито­ му судовому засіданні. Після судових дебатів представник органу опіки і піклування на прохання судді покинув зал судового засі­ дання на тих підставах, що свої функції він виконав і далі зали­ шатися в залі при проведенні процесу в закритому засіданні не має права. Суддя повідомив, що рішення оголошено не буде, а Іванов може ознайомитися з ним через 10 днів.

Чи відповідають дії судді чинному законодавству?

Т е м а 3. ЦИВІЛЬНІ ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРАВОВІДНОСИНИ