Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП - методичка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Т е м а 14. Підготовка справ до судового розгляду

84. Інженер по експлуатації залізничної станції Данченко був звільнений із роботи у зв'язку зі скороченням штатів. Вва­ жаючи своє звільнення незаконним, він звернувся до суду з позо­ вом про поновлення на роботі. У позові Данченко вказав, що ско­ рочення штатів не було, штатний розклад не змінився, крім того, на його утриманні перебувають мати похилого віку і двоє малолі­ тніх дітей.

Як повинен діяти суддя у стадії підготовки справи до су­дового розгляду? Визначте мету і призначення підготовки справи до судового розгляду.

85. Рижова і Гуляєв стали жити як одна сім'я з лютого 2000 р. У грудні 2000 р. вони розлучилися, а в березні 2001 р. у Рижової народився син. Рижова звернулася до суду з позовом до Гуляєва про встановлення батьківства і стягнення аліментів на дитину.

Як повинен діяти суддя у стадії підготовки справи до су­дового розгляду?

86. З метою виконання вироку про засудження Семенова до позбавлення волі з конфіскацією майна за місцем проживання засудженого було накладено арешт на його майно. До акта опису включені автомобіль, меблевий гарнітур, піаніно, холодильник. Співакова, дружина засудженого, подала позов про звільнення меблевого гарнітура і піаніно від арешту, зазначаючи, що це май­ но вона придбала до одруження.

31

Як повинен діяти суддя у стадії підготовки справи до су­дового розгляду? Який порядок повідомлення і виклику учасників процесу у судове засідання?

87. Шевчук Г. звернувся до суду з позовом до Шевчука М. про відібрання особистих речей, незаконно отриманих відповіда­ чем, зокрема, телевізора, золотої обручки, хутряної шапки і маг­ нітофона - всього на суму 3500 грн. У своїй позовній заяві він одночасно просив ужити заходів щодо забезпечення позову і зві­ льнити його від сплати державного мита, посилаючись на матері­ альні труднощі. У заяві свідками були вказані Радіонов і Єгоров, які проживають у м. Києві. Ознайомившись із заявою Шевчука, суддя наклав резолюцію про звільнення його від сплати держав­ ного мита, а секретарю дав вказівку скласти листа на адресу апе­ ляційного суду м. Києва про допит свідків у порядку судового доручення з питань, що цікавлять суд. Крім того, відповідачеві було надіслано листа з вимогою доставити вказані речі до суду.

Чи правильні дії суду? Складіть процесуальні документи щодо оформлення зазначених дій судді.

88. Неповнолітня Климова подала позов до Івльова про встановлення батьківства і стягнення аліментів на дочку. Івльов за рішенням суду сплачує аліменти на сина Сергія від першого шлюбу. При підготовці справи до судового розгляду суд притяг­ нув до участі у справі матір Сергія, батьків неповнолітньої Кли- мової, призначив судово-медичну експертизу.

Чи правильні дії суду? Як процесуальна оформлюється стадія підготовки цивільної справи до судового розгляду.

89. У вересні 2000 р. Демченко та інші пред'явили позов до ТОВ "РЕД" про визнання недійсним рішення, прийнятого то­ вариством 3 липня 2000 р. У заяві зазначено, що цього дня части­ ною співзасновників ТОВ були проведені позачергові збори, на яких було прийнято рішення щодо діяльності товариства. Оскіль­ ки при проведенні зборів було порушено вимоги Статуту товари­ ства та Закону "Про господарські товариства", позивачі просили суд визнати прийняте на зборах рішення недійсним.

У жовтні 2000 р. Білик та інші пред'явили позов до Хме­льова та Федоренко про визнання недійсним контракту, посила­ючись на те, що рішенням зборів ТОВ від 12 грудня 1999 р. на

32

відповідача Хмельова було лише покладено виконання обов'язків директора із правом підпису, проте голова товариства Федоренко З 1 січня 2000 р. уклала з ним контракт як із директором ТОВ. Оскільки Хмельова директором ніхто не обирав і товариство не уповноважувало Федоренко укладати з ним контракт, позивачі просили суд визнати останній недійсним.

Місцевий суд об'єднав ці позовні вимоги.

Чи правильні дії суду?