Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011 р..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
382.46 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання самостійної роботи та індивідуального завдання студента

На самостійне вивчення навчальної дисципліни “Кримінологія” відведено 36 год.

Контроль за виконанням самостійної роботи здійснюється у таких основних формах: перевірка конспекту, реферату, усне опитування.

Підготовка письмових завдань щодо обчислення показників злочинності має відбуватись за такими алгоритмами:

І – динаміки:

– визначити рівні динаміки (початковий, кінцевий, середній),

– з’ясувати порядок обчислення показників динаміки згідно ланцюгового методу, коли кожен наступний рівень динаміки порівнюється з попереднім

– з’ясувати порядок обчислення показників динаміки методом постійної бази, коли кожен рівень динаміки порівнюється із базовим, а за базовий рівень приймають, здебільшого, мінімальний, максимальний чи середній рівень динамічного ряду

- визначити величину порівняння та базу порівняння,

– обчислити абсолютний рівень для цього від величини порівняння віднімаємо базу порівняння (аналогічно за відповідними формулами обчислюємо інші показники динаміки),

  • якщо завдання полягає у необхідності графічного зображення динаміки, то на осі Х – розміщують роки на протязі яких досліджується динаміка, а осі Y – рівні динамічного ряду, що відповідають відповідним рокам та сполучають токи координат,

  • підсумок виконання завдання передбачає узагальнення періоду часу, що характеризувався позитивною, негативною чи сталою динамікою злочинів.

ІІ – для інших показників злочинності – засвоїти формулу обчислення.

Виконанню письмового завдання щодо розробки плану заходів передує засвоєння основних вимог щодо побудови плану, що включає відповідні розділи, заходи по кожному з них, виконавців та час виконання.

Перевірка знань щодо засвоєння теоретичних питань, передбачених планом здійснюється у формі усного опитування. Разом з тим доцільно у конспекті для підготовки СРС у формі тез занотувати ключеві положення по кожному з теоретичних питань, передбачених планом підготовки до самостійної роботи курсанта.

Зміст реферату повинен відповідати заявленій темі та повно розкривати суть кожного з питань передбачених планом. У вступі зазначають актуальність теми, ступінь її наукової розробленості (імена авторів та їх праць з даної проблеми) та практичне значення для удосконалення боротьби зі злочинністю в сучасних умовах й, зокрема, що стосується діяльності органів внутрішніх справ). По кожному з питань необхідно узагальнити підсумок. Реферат також завершується висновком та списком використаної літератури. Важливою умовою підготовки реферату є наявність нової інформації, що не повторює ту, яка була надана під час лекційного заняття. Реферати, які не відповідають вказаним загальним вимогам зараховуватись не будуть. Реферативні повідомлення мають бути лаконічними та акцентувати увагу на найбільш важливих і проблемних тематичних питаннях.

Виконання всіх видів самостійної роботи є необхідною передумовою допуску студента до заліку з дисципліни, по якій виконується самостійна робота.