Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика викладання географії - шпори.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

1. Наведіть приклади використання тексту підручника при виконанні практичних робіт.

Робота з підручником – це основний засіб навчання для учнів; подана певна система і обсяг знань, що викладені в логічній послідовності.

Правила роботи з підручником:

  • ознайомлення з підручником;

  • навчання прийомам роботи з підручником;

  • формування системи знань і вмінь роботи з підручником.

Підручник – це книга для індивідуальної роботи учня на уроці, під час виконання самостійних завдань.

Аналіз підручника географії свідчить, що він є засобом навчання універсального характеру, оскільки у ньому поєднуються текстовий картограф і статистичний матеріал, образне висвітлення географічних об’єктів і природних явищ за допомогою схем, таблиць, діаграм, малюнків. Зміст модернізованого методичного апарату створює підвалини для використання підручників на всіх етапах сучасного уроку.

Робота з книгою дає можливість самостійно набувати нових знань, закріплювати, розширювати і поглиблювати їх, а також здійснювати процес самоосвіти (потрібно вміти аналізувати схеми, таблиці, малюнки, додатки).

2. 15. Які виховні завдання виконують при виконанні практичних робіт в 7 класі?

Головною виховною метою курсу є – на конкретних прикладах сформувати в учнів роль і значення природних умов в житті людини, про негативний і позитивний вплив господарської діяльності людини на природу. Виховання переконання в необхідності бережливого ставлення до природи, виховання особистого відношення до конкретних фактів нераціонального використання природних багатств.

Виховувати високі якості характеру: патріотизм, любов до праці, естетичне сприйняття природи і бережливе відношення до неї …

Під час виконання практичних робіт у 7 класі виховується почуття колективізму, взаємодопомоги та взаємовиручки, проводиться екологічне виховання, інтерес до пізнання нового.

Екологічне виховання прослідковується при виконанні всіх практичних робіт по материках, а особливо останнього розділу «Земля – наш спільний дім».

3. Проанадізувати необхідні знання і вміння вчителя для самоосвіти і дослілницької роботи.

Учитель географії – людина з широким кругозором, представник науки, яку Крупська визначила як науку, що «може наочно, конкретно висвітлити ряд світоглядних питань, основні економічні і політичні питання», а тому має не лише велике пізнавальне, а й виховне значення. Географ – не тільки вчить, він сам постійно вчиться, бо йому не можна відставати від життя, яке безупинно йде вперед. В галузі фізичної, і в галузі економічної географії зміни і відкриття відбуваються постійно. Географу, як кажуть, увесь час доводиться тримати руку на «пульсі» життя всієї земної кулі. Географу більше, ніж будь-кому, треба систематично, день у день поповнювати свої знання.

Вчителеві географії доводиться читати чимало різної літератури. Учителеві треба вести бібліографію та уважно стежити за новинами книжкового ринку. Книжка допомагає формувати науковий діалектико-матеріалістичний світогляд.

Самоосвіта, збагачення знань досягається серйозною роботою над першоджерелами, виписуванням з них усього потрібного.