Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_do_seminar_Makroekonomika_denna_2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
355.33 Кб
Скачать

Семінар 13 Механізм зовнішньоекономічної діяльності

Запитання для обговорення на занятті

    1. Міжнародні економічні відносини, їх види

    2. Міжнародні фінансово-економічні організації

    3. Теорії міжнародної торгівлі

    4. Торгівельна політика, її інструменти

    5. Види торгівельної політики

Основні терміни та поняття

Абсолютна перевага, адвалерне мито, виграш від торгівлі, «голландська хвороба », демпінг, добровільне обмеження експорту, експортна субсидія, експортне мито, ембарго, імпортне мито, квотування, ліцензування, нетарифні інструменти, парадокс Леонтьєва, показник експортної спеціалізації, показники ступеня активності країни у МЕВ, політика протекціонізму, порівняльна перевага, тарифні інструменти, теорема Рибчинського, теорема Столпера-Семюелсона, теорія Хекшера-Оліна, технічні бар'єри, торговельна політика, умови торгівлі, фактичний рівень митного захисту.

Завдання для самостійної роботи

  1. Невелика країна імпортує товар X. Світова ціна цього това­ру дорівнює 10 од. Крива внутрішньої пропозиції товару X у цій країні відображається рівнянням S = 50 + 5Р, а рівнян­ня кривої попиту має вигляд: D = 400 - 10Р. Припустімо, що країна ввела специфічне ввізне мито в розмірі 5 од. за кож­ну одиницю товару X. Розрахуйте вплив імпортного мита на добробут споживачів; доходи виробників товару X у даній країні; доходну частину бюджету; добробут країни в цілому.

  2. Міністр праці невеликої держави має намір стимулювати вітчизняне виробництво годинників. Країна має слабку годинникову промисловість, і без допомоги держави лише деякі виробники можуть вижити у боротьбі з іноземними конкурентами. Міністр стверджує, що допомога цій галузі створила б нові робочі місця і навчання її робітників сприяло б росту кваліфікації зайнятих в інших галузях. Він закликає до запровадження 10% мита для досяг­нення цієї мети. На тому ж засіданні кабінету міністр промисловості пропонує замість цього надати 10% суб­сидію місцевим виробникам, стверджуючи, що того ж ре­зультату можна досягти з меншими соціальними затрата­ми. За допомогою діаграм покажіть:

а) плив мита на внутрішнє виробництво та споживання;

б) сприятливий побічний вплив мита, який описав міністр праці;

в) чистий виграш чи втрату для нації в цілому;

г) те ж саме у випадку надання виробничих субсидій;

д) визначте різні наслідки цих альтернативних заходів для державного бюджету.

Якій політиці віддасть перевагу заклопотаний пробле­мою бюджетного дефіциту міністр фінансів?

  1. Країна А має 1200 одиниць праці. Вона виробляє два ви­ди товарів - краватки й парасольки. На виробництво парасольки витрачається 3 одиниці праці, на виробництво краватки - 2. Країна В має 800 одиниць праці. Для ви­робництва парасольки їй потрібно 5 одиниць праці, а краватки – 1 одиницю. Яка відносна ціна парасольок (виражена в одиницях кра­ваток) в обох країнах при відсутності торгівлі між ними? Які межі відносних цін в умовах торгівлі між країнами?

  2. Назвіть основні показники участі країни в МЕВ.

  3. Охарактеризуйте теорії міжнародної торгівлі.

  4. В чому полягає «Парадокс Леонтьєва»?

  5. В чому полягає висновок теорії Хекшера-Оліна та теореми Столпера-Семюелсона?

  6. Теорема Рибчинського та її прояви.

  7. Охарактеризуйте основні інструменти торгівельної політики.

  8. Які переваги та недоліки політики протекціонізму та фрітрейдерства. Що лежить в основі вибору типу торгівельної політики?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]