Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.роб..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
5.92 Mб
Скачать

3 Контрольні запитання

  1. Як оголошуються символьні змінні мовою Turbo Pascal?

  2. Скільки символів може міститись в одному програмному рядку ?

  3. Як визначити кількість символів в тексті мовами Turbo Pascal?

  4. Яким програмним засобом виконується перегляд тексту по одному чи по m символів мовою Turbo Pascal?

Варіанти завдань наведені нище:

16.1. В заданому тексті знайти і вивести на друк цифри, які містяться в ньому, і їх кількість.

16.2. В заданому тексті знайти і вивести на друк кількість і номери позицій букви “А”, які містяться в ньому.

16.3. В заданому тексті знайти і вивести на друк кількість цифр і кількість букв, які містяться в ньому.

16.4. Дано текст. Підрахувати кількість малих латинських букв, які містяться в ньому до 10-го символа включно. На друк вивести ці букви і обчислену кількість.

16.5. Дано текст. Вияснити чи є він індетифікатором. Інде-тифікатор - це послідовність букв і цифр, які починаються з букви.

16.6. Дано текст. Вияснити, чи є він числом. Від’ємні числа містять на початку знак мінус.

16.7. Якщо в заданому тексті немає символа “*”, то залишити його без зміни. В противному випадку кожну латинську букву, яка знаходиться перед першим символом “*”, замінити на крапку.

16.8. Дано текст. Якщо він не містить символа “+”, то залишити його без зміни. В противному випадку кожну цифру, яка знаходиться перед першим символом “+”, замінити на кому.

16.9. Дано текст, який містить букви і пропуски. Якщо в ньому немає слова “весна”, то залишити його без зміни. В противному випадку замінити всі слова “весна” на “зима”. Словом вважати послідовність букв розділених пропусками.

16.10. Дано текст, який містить букви і пропуски. Знайти і надрукувати слова і їх кількість, довжина яких перевищує 5 символів. Словом вважати послідовність букв, розділених про-пусками.

16.11. Дано текст, який містить букви і пропуски. Знайти і надрукувати слова і їх кількість, які містять по 2 букви “А”. Словом вважати послідовність букв, розділених пропусками.

16.12. Дано текст, який містить букви і пропуски. Знайти і надрукувати слова і їх кількість, які закінчуються буквосполу-ченням “ати”. Словом вважати послідовність букв, розділених пропусками.

16.13. Дано текст, який містить букви і пропуски. Знайти слова, які закінчуються буквосполученням “ати”, і замінити це буквосполучення на “али”. Словом вважати послідовність букв, розділених пропусками.

16.14. Дано текст, який містить букви і 2 символи “%”. Знайти кількість букв, які знаходяться між першим і другим символами “%”.

16.15. Дано текст, який містить букви і пропуски. Знайти і надрукувати слово, в якому міститься найбільше символів “А”. Словом вважати послідовність букв, розділених пропусками.

16.16. Дано текст. Якщо 5-й символ в ньому буква, то замінити його на символ “5”. В противному випадку залишити його без зміни.

16.17. Дано 3 символьні послідовності. Сформувати і надрукувати символьну послідовність, яка складається з 5 перших символів кожної послідовності.

16.18. Дано текст, в якому міститься символ “+”. Поміняти місцями послідовність символів, яка знаходиться до нього, з послідовністю після нього. Заданий і перетворений тексти надрукувати.

16.19. Дано текст, який містить букви і пропуски. Знайти і надрукувати слово, яке складається з найменшої кількості символів. Словом вважати послідовність букв, розділених пропусками.

16.20. Дано текст. Поміняти місцями 5-й і 7-й символи. Заданий і перетворений тексти надрукувати.

16.21. Дано 2 символьні послідовності. Вилучити з першої послідовності кожний символ, що належить і другій послідовності. Надрукувати задані і утворену послідовності.

16.22. Дано текст. Відомо, що в ньому міститься щонайменше одна кома. Вивести на друк заданий текст та номер останньої по порядку коми.

16.23. Дано текст. Вияснити, чи містяться в ньому пари суСдніх букв “ав” або “ва”. Вивести на друк порядкові номери їх перших букв.

16.24. Дано текст. Вияснити, чи містяться в ньому пари сусідніх однакових букв. Вивести на друк ці пари і порядкові номери їх перших букв.

16.25. Дано текст. Перетворити його, вилучивши кожний символ “*” з тексту, і повторити кожний символ, відмінний від “*”.