Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юр_Деонтология 01 02 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать

Тема 3. Система юридичної освіти в Україні. Організація та здійснення навчального процесу за спеціальністю «Правознавство» на економіко-правовому факультеті ДонНу

Правове забезпечення юридичної освіти в Україні. Основні принципи освіти в Україні. Система і структура юридичної освіти. Основні тенденції сучасного розвитку вищої юридичної освіти в Україні. Державні стандарти юридичної освіти. Кваліфікаційні характеристики і професійні програми підготовки фахівців з вищою освітою за спеціальністю «Правознавство». Юридичні спеціалізації.

Вищі юридичні навчальні заклади: поняття, види, структура, права та обов'язки, фінансування діяльності, управління, студентське самоврядування. Рівні акредитації ВНЗ.

Донецький національний університет: історія і сучасність. Організаційна структура, науково-дослідна діяльність і міжнародні зв'язки. Історія створення ЕПФ. Організація навчального процесу за спеціальністю «Правознавство». Поняття і значення навчального плану. Структура навчального плану та її обгрунтування на основі нормативних, факультативних, вибіркових дисциплін, а також за роками (курсами) навчання.

Режим роботи факультету. Навчальний процес: поняття та основні елементи. Форми навчання. Основні види навчальних занять. Кредитно-модульна система. Аудиторна і позааудиторна навчальна робота студентів. Поняття і значення індивідуальної та самостійної роботи студентів. Практична підготовка студентів. Центр практичного навчання. Нормативне регулювання навчального процесу. Навчально-методичне забезпечення навчального процесу.

Учасники навчального процесу. Права і обов'язки викладачів. Студент як активний учасник навчального процесу. Права та обов'язки студентів. Правила студентської поведінки. Етичний вигляд і кодекс честі студента - юриста. Академічна студентська група: поняття, значення, порядок організації, права та обов'язки.

Науково-дослідна робота студентів. Організація і проведення наукових конференцій.

Модуль 2. Ділові, професійні та етичні засади здійснення юридичної діяльності

Тема 4. Етика ділового спілкування у професії юриста

Правила ділового етикету (культура мови, манера поведінки, міміка і пантоміма, їх значення для комунікації, культура телефонних розмов, етикет у відносинах керівника і підлеглого, правила поведінки в неофіційній обстановці) та їх значення для підвищення культури професійної поведінки юриста.

Мистецтво володіння словом у професійній юридичній діяльності. Складання та оформлення юридичних документів. Належне використання юридичної термінології.

Етичні (справедливість, милосердя, чесність, порядність, гуманність та ін.) і естетичні вимоги до юридичної професії (зовнішній вигляд юриста, вимоги до дизайну в юридичних установах і робочого місця, оформлення правових документів, ведення офіційного листування). Їх значення для професійної юридичної діяльності.

Юридична термінологія. Особливості правової мови. Юридична ораторіка. Юридичні поняття і категорії, юридична література.

Тема 5. Особа юриста та його професійна культура. Моральний конфлікт у професійній діяльності юриста

Особа юриста у суспільстві. Спілки юристів. Значення комунікативних зв'язків для формування спільноти юристів. Моральні цінності суспільства і соціальне призначення юридичної професії. Роль правової культури юриста у розвитку правової культури суспільства. Громадські об’єднання юристів в Україні (спілка юристів України, Спілка адвокатів України, Асоціація правників України).

Психологічні властивості (якості) професії юриста. Моральні принципи юриста і його професійна культура. Поняття «професійної деформації особистості». Шляхи боротьби з професійною деформацією.

Професійні та ділові якості: співвідношення та взаємозв'язок.

Професійне володіння юридичними знаннями, всебічне розуміння правових норм, їх правильне застосування в юридичній практиці.

Поняття та значення конфлікта в юридичній практиці й професійній діяльності юриста. Класифікація конфліктів за характером їх розвитку та наслідків. Стиль спілкування в конфлікті. Емоційна напруженість у конфлікті та її причини. Фрустрація, її значення, причини та шляхи подолання в конфліктних ситуаціях. Правові та моральні конфлікти.