Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семейное методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
54.78 Кб
Скачать

Тема 3: "Аліментна революція" у Сімейному кодексі України

Завдання 1. Визначіть систему осіб, які мають право на утримання, та систему осіб, які мають обов'язок по утриманню.

Завдання 2. Хто входить у "першу чергу" тих, хто зобов'язаний утримувати неповнолітніх ( дітей). За яких умов цей обов'язок виникне у інших осіб?

Чому при вирішенні справи про стягнення аліментів з батька дитини до участі у справі як третіх осіб доцільно залучити батьків відповідача. Проаналізуйте статті 180, 265, 267, 268, 269 СК.

Завдання 3. Договірне регулювання відносин по утриманню. Договір про аліменти. Визначення у договорі підстави, розміру та строку надання утримання.

Завдання 4. Від чого не залежить виникнення та існування обов'язку батьків виховувати дитину: віку, перебування у шлюбі з матір'ю дитини, кількості дітей у попередньому шлюбі, стану здоров'я, визнання недієздатним, причин розірвання шлюбу, матеріального становища батьків та дитини, громадянства?

Завдання 5. Відмова дитини від права на аліменти, відмова матері від права дитини на аліменти - чи це можливо?

Завдання 6. Способи визначення розміру аліментів дітям. Ознайомтеся із ст.82 Кодексу про шлюб та сім'ю. Порівняйте із статтями 182, 183, 184 СК.

Змоделюйте конкретні життєві ситуації, взявши за основу таку інформацію:

1.Батько - студент (стаціонар, навчання платне ), власних доходів не має, живе з батьками у приватизованій квартирі, іншого нерухомого майна сім"я не має. Який би розмір аліментів Ви б як суддя присудили з нього на утримання сина? Чи могла б виникнути заборгованість у разі несплати ним аліментів?. Проаналізуйте ст.195 СК.

  1. Батько офіційно ніде не працює, перебуває на обліку у службі зайнятості. Проте нещодавно він з новою дружиною придбав автомобіль, розпочав спорудження житлового будинку, неодноразово виїжджав з сім'єю за кордон.

  2. Батько є головою правління АТ, за даними податкової адміністрації, у 2007 році його сукупний дохід становив 500 тис. гр. Щомісячно, протягом трьох років батько виплачував добровільно на утримання дитини по 5 тис. гр. Не дивлячись на це, мати дитини звернулася до суду з позовом про стягнення на утримання дитини щомісячно по 120 тис. доходу батька і про доплату аліментів за кожен місяць 2007 р. - по 120 тис. грн.. щомісячно, тобто про доплату 3.540 тис. гр.

4. Мати дитини страждає на психічну хворобу, постійно перебуває у лікарні, одержує пенсію як інвалід другої групи. Має дочку, яка проживає з матір'ю батька. Визначіть суб'єктів обов'язку по утриманню.

Завдання 7. Порівняйте терміни "невиконання" та "ухилення від виконання" обов'язку по утриманню та можливі їх правові наслідки.

Ознайомтеся із статтями 195, 196, 164 СК, частиною 3 ст.1224 ЦК.

Завдання 8. Визначіть розмір пені у разі прострочення виконання рішення суду про стягнення аліментів. Сформулюйте самі фабулу справи.

Не забудьте за статтю 550 ЦК.

Завдання 9. У чому полягає "аліментна революція", здійснена Сімейним кодексом України.

Тема 4 Визначення походження дитини

  1. Визначення походження дитини, народженої в шлюбі.

  2. Визначення походження дитини, народженої поза шлюбом.

  3. Судове визнання батьківства, материнства