Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семейное методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
54.78 Кб
Скачать

Завдання на семінарські заняття з сімейного права

Заняття 1. Тема : Шлюб.

І. Теоретичні питання

1. Поняття шлюбу. Державна реєстрація шлюбу.

Відмежування шлюбу від інших форм сімейного життя жінки та чоловіка.

2. Закони шлюбу:

а) різностатевість;

б) одношлюбність;

в) добровільність;

г) досягнення шлюбного віку;

д) Особи, які не мають права на шлюб. Особи, які не можуть бути в одній шлюбній парі.

3. Презумпція правозгідності шлюбу.

4. Підстави недійсності шлюбу. Абсолютна та відносна недійсність шлюбу. Санація недійсного шлюбу.

5. Порядок анулювання актового запису про шлюб та визнання шлюбу недійсним. Особи, які мають право на звернення до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним. Момент, з якого шлюб є недійсним.

6. Загальні та особливі правові наслідки недійсності шлюбу та їх види.

7. Визнання шлюбу неукладеним.

Іі. Задачі. Задача 1.

Богданов та Окунева подали заяву на реєстрацію шлюбу, яка мала бути проведена 20 квітня. Однак 10 квітня Богданов потрапив в автомобільну катастрофу. У зв'язку з цим за заявою Окуневої реєстрація шлюбу була

перенесена на 12 квітня. Коли працівник органу РАЦСу прибув до лікарні Богданов не розмовляв, на запитання не реагував. За наполяганням Окуневої, яка була вагітною, шлюб було зареєстровано.

ЗАДАЧА 2.

19-річна Юліанова та 16-річний Андріїв подали до суду заяву про надання їм права на шлюб у зв'язку з вагітністю Юліанової. Батьки Андріїва як його піклувальники надіслали суду свої заперечення щодо цього.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 3.

Натова та Попов зареєстрували шлюб. Через два роки, навчаючись у ВУЗІ в іншому місті, Попов познайомився з Онишко і теж зареєстрував з нею шлюб. Ще через рік Натова народила дитину. Оскільки Попов матеріально не допомагав, вона звернулась до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дитини.

Натомість Онишко звернулась із заявою до РАЦСу за місцем свого проживання про анулювання актового запису про шлюб Попова та Натової, зазначивши, що вони фактично припинили шлюбні відносини і їх шлюб уже три роки є недійсним. Проаналізуйте ситуацію.

Задача 4.

Соловій та Романів зареєстрували шлюб. Через деякий час Соловій дізнався, що дружина має двох дітей від попереднього шлюбу. Соловій звернувся до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним за підставою відсутності його вільної згоди на укладення шлюбу з Романів.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 5.

Таврій зареєстрував шлюб зі Солодченко. Через рік він звернувся до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним за підставою його фіктивності. Свої позовні вимоги він мотивував тим, що Солодченко уклала шлюб з корисливих

мотивів. Зокрема, вона не бажає працювати і вимагає від Таврія її повного утримання. Народження дитини Солодченко теж не бажає. Вирішіть спір.

Задача 6.

Зареєструвавши шлюб, через деякий час Костюк з'ясувала, що до реєстрації шлюбу її чоловік спільно проживав з іншою жінкою, має з нею спільних малолітніх дітей. Вона звернулась до органу РАЦСу із заявою про анулювання актового запису про її шлюб з Костюком.

Які дії має вчинити орган РАЦСу ?

Заняття 2. Тема : Майнові правовідносини подружжя.

1. Місце майнових відносин у структурі сімейних цінностей.

2. Поясніть терміни “особиста”, “спільна часткова”, “спільна сумісна власність”.

Змоделюйте життєві ситуації щодо перетворення правового режиму речі із особистої власності одного з подружжя у спільну сумісну власність на підставі аналізу ст. 62 СК.

3. Презумпція спільної сумісної власності подружжя (ч. 2 ст. 60 СК) та докази, на підставі яких вона може бути спростована судом. Змоделюйте відповідні життєві ситуації.

4. Проаналізуйте ст. 65 СК.

Задача 1. С. продав піаніно, яке було придбане у шлюбі без згоди дружини. Яким чином можна захистити інтерес дружини?

Дивись ст. 388 ЦК.

Чи можна сказати, що у ч. 2 ст. 65 СК сформульована правова презумпція?

Задача 2. Л. уклав з банком кредитний договір, позичена сума була внесена ним як плата за куплену для сім’ї трикімнатну квартиру. Предметом застави була однокімнатна квартира, що була приватизована Л. до шлюбу. Як можуть розвиватися події? Л. перебуває у шлюбі з К., мають 2 дітей.

5. Виділ частки із спільного майна подружжя. Змоделюйте ситуацію.

6. Визначення частки подружжя у спільному майні. Право на половину. Зменшення частки. Проаналізуйте ст.ст. 69, 70, 71 СК. Змоделюйте ситуації.

7. Поділ майна і позовна давність. Умова застосування. Змоделюйте ситуації.

8. Право на майно осіб в “цивільному шлюбі”. “Ст. 74 СК заохочує аморальність” – прокоментуйте цей вислів.