Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК з бюджетної системи.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать
    1. Витяг з навчального плану спеціальності

Форма навчання

Триместр

Всього годин

В тому числі

Іспит

аудиторних

самостійна робота студента

лекцій

семінар-ських

практич-них

лабораторних

консультації

триместрова робота по дисципліні

курсова робота (проект)

денна

10

144

26

26

2

90

8

заочна

11

60

6

54

12

120

10

2

108

8

    1. Зміст навчальної дисципліни

Зміст дисципліни розкривається в темах, встановлених нормами освітньо-професійної програми.

Тема 1. Сутність, призначення і роль бюджету держави.

Соціально-економічна сутність, необхідність та призначення державного бюджету. Функції держави як визначальний чинник формування бюджету. Державний бюджет як економічна категорія. Взаємозв’язок бюджету з іншими економічними категоріями. Місце і роль бюджету в системі фінансових відносин. Бюджетна централізація валового внутрішнього продукту та її об’єктивні межі. Тенденція зростання бюджетної централізації валового внутрішнього продукту, чинники, що протидіють цій тенденції. Забезпечення оптимальних пропорцій розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту. Фінансові протиріччя у суспільстві, пов’язані з суб'єктивним формуванням бюджету, та способи їхнього вирі­шення. Характеристика грошових відносин, що становлять зміст державного бюджету.

Тема 2. Бюджет як основний фінансовий план держави.

Бюджет як основний фінансовий план держави. Склад і структура дохідної і видаткової частин бюджету, фактори, що впливають на них. Правовий характер бюджету як фінансового плану, його чинники. Бюджет як віддзеркалення економічної, соціальної і міжнародної політики держави. Поточний бюджет і бюджет розвитку. Бюджетний процес та його складові. Завдання, принципи і методи бюджетного планування. Взаємозв’язок бюджету з планом економічного і соціального розвитку та іншими фінансовими планами. Бюджет як централізований фонд грошових коштів держави, його характерні ознаки та місце у системі державних фінансів. Бюджетні потоки та управління ними. Роль і місце бюджету у фінансовому механізмі. Бюджет у системі фінансового забезпечення потреб соціально-економічного розвитку, сфера поширення бюджетного фінансування. Бюджетні асигнування як мультиплікатор економічного зростання. Бюджет у системі фінансового регулювання, його визначальна роль у сукупності економічних методів управління економікою. Інструменти бюджетного впливу на соціально-економічний розвиток.

Тема 3. Бюджетний дефіцит і джерела його фінансування.

Стан бюджету як фінансового плану: рівновага доходів і видатків; перевищення доходів над видатками; бюджетний дефіцит. Фактори, що визначають стан бюджету. Форми перевищення доходів над видатками: бюджетні резерви, бюджетний надлишок, бюджетний профіцит. Бюджетний дефіцит: визначення, причини виникнення, джерела покриття, наслідки.