Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zkt_comp.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Самостійна робота №6 розрахунок пасажирських кореспонденцій на маршрутах міського транспорту

Мета роботи: ознайомлення з методами вивчення транспортної рухомості населення міст та визначення пасажиропотоків на маршрутах міського транспорту.

Стисла теоретична довідка

Матриця межзупинкових пасажирських кореспонденцій (ММПК) складається на підставі обстеження пасажиропотоків табличним методом та є основою для обґрунтування кількості рухомого складу на маршрутах міського транспорту, дослідження можливості введення експресного та напівекспресного режимів руху автобусів на маршруті та визначення режимів роботи зупинкових пунктів маршруту.

ММПК має наступний вигляд.

Номер зупинки входу

Номер зупинки виходу

0

1

2

...

п

b0

b1

b2

bn

0

а0

x00

x01

x02

x0n

1

а1

x11

x12

x1n

2

а2

x22

x2n

...

...

п

аn

xnn

Тут аі – кількість пасажирів, що увійшли до автобуса на і-й зупинці; bj – кількість пасажирів, що вийшли з автобуса на j-й зупинці; xij – елементи ММПК, що показують кількість пасажирів, що проїхали від зупинки і до зупинки j з усіх пасажирів, що увійшли до автобуса на зупинці і. Сума всіх елементів у і-му рядку відповідає кількості пасажирів, що увійшли до автобуса на зупинці і ( аі ), сума всіх елементів стовпчика j відповідає кількості пасажирів, що вийшли з автобуса на зупинці j ( bj ).

При розрахунках ММПК аналітичним способом для маршруту, що складається з п зупинок використовують наступну формулу

де та ;

– наповнення автобусу на му перегоні, що визначається наступною залежністю

.

У випадку, коли на деякому перегоні наповнення салону автобуса , тобто автобус порожній, при розрахунках відповідних елементів ММПК слід прийняти їх рівними нулю.

Середня відстань поїздки пасажира визначається за формулою

де – довжина r-го перегону маршруту, км.

Зміст роботи та вихідні дані до її виконання

В ході роботи необхідно ознайомитись транспортною системою міста та її складовими, методами вивчення транспортної рухомості населення міст та її впливу на роботу міського транспорту. Також ознайомитись з методами отримання даних про пасажиропотоки на міських маршрутах та розрахувати матрицю міжзупинкових пасажирських кореспонденцій (ММПК) аналітичним методом [15]. Визначити також середню відстань поїздки пасажира.

Вихідні дані для розрахунку у вигляді картки обстеження пасажиропотоку на міському автобусному маршруті табличним методом слід отримати у викладача.