Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦ-Я 8. М олог я (продовження).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Лекція №8. Морфофункціональна характеристика м’язової системи

I. Допоміжні пристосування м’язів

М’язова система має ряд особливих допоміжних утворень, які полегшують і сприяють її роботі. Такими утворами є:

1. Фасції – складна система сполучнотканинних пластин (фіброзних оболонок), які одягають окремі м’язи або групи м’язів. У цілому, фасції утворюють м’який пластинчастий остов (сполучнотканинний скелет) додатково до кісткового скелету.

Зовні вся мускулатура вкрита суцільним фасціальним чохлом, який лежить під шкірою – поверхнева або підшкірна фасція (fascia superficialis). В окремих місцях вона поділяється на дві пластинки, між якими лежить пласт підшкірної мускулатури.

Під поверхневою фасцією знаходиться глибока фасція (fascia profunda), яка безпосередньо вкриває поверхневі скелетні м’язові групи. Від неї вглиб між м’язами відходять у вигляді пластинчастих перетинок власні спеціальні фасції м’язів – fascia propria, які одягають їх як футляри і закріплюються на скелеті. Глибока фасція в ділянці живота в травоїдних тварин має значну кількість еластичних волокон і називається жовта черевна фасція - fascia flava abdominis. Вона відіграє роль еластичного корсета, який підтримує громіздкі нутрощі.

Функціональне значення фасцій:

- формують футляри м’язів, що сприяє уточненню напряму сили дії м’язів і фіксації їх до скелету;

- утворюють у сукупності м’який сполучнотканинний скелет, натягування якого під час опори знижує навантаження на м’язи, а також виконує статичну функцію;

- пом’якшує ударні навантаження під час руху → амортизація;

- реалізація м’язово-суглобового чуття завдяки наявності великої кількості рецепторів;

- участь у регенерації (відновлення після пошкодження) сполучнотканинних та хрящових компонентів апарату руху.

2. Сумки (бурси) – замкнуті сполучнотканинні порожнисті мішечки, розміщені під ділянками м’язів, між якими відбувається тертя, в ділянці значних кісткових виступів або суглобів. Зовнішня поверхня бурс без помітних меж переходить у сполучну тканину, яка її оточує.

а) слизові – bursae mucosae – бурси, в порожнині яких знаходиться тягуча слизова рідина, що нагадує синовію; такі бурси можуть бути розділені на камери;

б) синовіальні – bursae synoviales – бурси, в порожнині яких знаходиться типова синовія, тому що вони лежать поблизу суглобів і дуже часто сполучаються з їх порожниною.

Окрім того, бурси поділяють на:

- постійні (вроджені);

- непостійні (набуті) – виникають після народження в ділянках, де відбувається тертя.

Значення сумок та їх класифікація має велике значення в хірургічній практиці.

Залежно від положення сумки поділяють:

- підсухожилкові;

- підм’язові;

- підзв’язкові;

- підшкірні.

Підсухожилкові, підм’язові, підзв’язкові сумки зустрічаються, в основному, на кінцівках, а підшкірні – на тулубі.

Найбільшою мірою сумки розвинуті в коня як робочої тварини (до 81).

3. Сухожилкові піхви (слизові та синовіальні) – видозмінена слизова сумка, яка, розміщуючись знизу від сухожилка, охоплює його кільцем з боків і витягується в довжину.

В сухожилковій піхві розрізняють два листки: внутрішній, який охоплює безпосередньо сухожилок і з ним зростається – ендотенон та зовнішній, що зростається із оточуючими тканинами – перитенон. Між цими листками розміщена порожнина піхви сухожилка, яка вкрита клітинами, що виробляють змазку, яка заповнює цю порожнину.

Піхва охоплює сухожилок майже повністю, залишаючи невелику вільну ділянку з його зовнішнього боку. В цьому місці в сухожилок проникають судини і нерви, а в цілому формується слабо виражена брижа сухожилкамезотенон.

Якщо порожнина піхви сполучається з порожниною суглоба, то вона називається синовіальна.

В ділянці зап’ясткового суглоба сухожилки всіх м’язів, що проходять через суглоб, оточені слизовими та синовіальними сухожилковими піхвами, за винятком сухожилка ліктьового згинача зап’ястка. Всього 8.

В ділянці заплеснового суглоба сухожилки м’язів, що діють на пальці, як правило, мають сухожилкові піхви, а сухожилки м’язів, що діють на заплесновий суглоб – підсухожилкові бурси.

В ділянці путового суглоба сухожилкові піхви мають сухожилки поверхневого і глибокого згиначів пальців.