Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна історія держави і права (проф. Крижані....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Тема 9. Виникнення нових національних держав

у Європі

Визволення і об'єднання Італії (1870 р.). Конституція Італії ("П'ємонтський статут"). Суспільний устрій і державний лад. Право. Виборча реформа 1912 р.

Визволення Болгарії і проголошення її незалежності. Тирновська конституція (1879 р.). Еволюція державного устрою. Право.

Визвольна війна сербського народу і відродження сербської державності. Конституції 1838, 1869, 1888 рр.: еволюція Сербії від автономії до державної самостійності. Суспільний устрій і державний лад. Право. Державні перевороти 1893 і 1903 рр. та їх вплив на державотворчий процес.

Утворення "Сполучених провінцій" Молдови і Волощини, їх особливість як політичного об'єднання. Еволюція "Сполучених провінцій" від автономної конфедерації до об'єднаної самостійної Румунської держави. Конституція Румунії 1866 р. Виборча реформа 1884 р. Суспільний устрій і державний лад. Право.

Тема 10. Російська імперія нового часу

Держава і право Російської імперії в період переходу до буржуазної монархії. Державно-політична криза 1850-х років. Буржуазні реформи 60-х рр. 19 ст. та їх особливості.

Розвиток державної системи і права в умовах "неоабсолютизму". Правовий режим провінцій Російської імперії.

Тема 11. Держава і право країн Далекого Сходу у новий час

Буржуазна революція в Японії ("революція Мейцзи"). Буржуазні реформи 60-70-х рр. 19 ст. Реформа державного ладу та її особливості. Конституція 1889 р. Зміни в суспільному і державному устрої, правничій системі. Особливості японського парламентаризму.

Буржуазна (Сіньхайська") революція 1911 р. в Китаї та її вплив на державотворчий процес. Встановлення диктатури Юань-Шікая. Зміни в суспільному і державному устрої. Право та суд. Конституції Китаю.

Тема 12. Нова історія держави і права країн Латинської Америки

Війна народів Латинської Америки за незалежність (1810-1826 рр.) та утворення ряду самостійних держав. Основні риси та особливості суспільного і державного устрою та права.

Каудилізм як явище в Латинській Америці.

Повалення монархії в Бразилії. Конституція Бразилії 1891 р. Державний устрій та право.

Мексиканська революція 1910-1917 рр. та її вплив на державотворчий процес. Мексиканська конституція 1917 р. Суспільно-політичний устрій, державний лад та право.

Тема 13. Колоніальні імперії

Колоніальні імперії як форми політичних об'єднань. Британська колоніальна імперія. Французька колоніальна імперія. Колоніальні імперії Голландії та Португалії. Російська імперія як форма колоніального політичного об'єднання.

Традиційні риси державного устрою та права колоніальних імперій.

Тема 14. Основні тенденції розвитку держави і права у новітній час

Вплив першої і другої світових воєн на світовий державотворчий процес.

Поглиблення диференціації форм державного розвитку різних країн.

Буржуазно-демократичні, народно-демократичні, соціалістичні революції в Росії та ряді інших країн і зміни в державному устрої та праві.

Виникнення ряду фашистських режимів та їх крах. Особливості суспільно-політичного устрою та права фашистських держав.

Піднесення національно-визвольних рухів і крах колоніальних імперій. Особливості політичного розвитку і права держав, що виникли у результаті розпаду колоніальних імперій.

Демократизація і гуманізація суспільно-політичного устрою і права в розвинених країнах, їх рух до побудови правових держав.

Поглиблення міждержавної кооперації, створення ряду міжнародних і регіональних організацій для вирішення глобальних проблем сучасності.