Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Історія України).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
259.07 Кб
Скачать

Тема 8. Період Руїни в історії українського народу.

Суспільно-політична ситуація в Україні після смерті Б. Хмельницького. Основні напрями політики І. Виговського. Повстання під проводом М. Пушкаря та Я. Барабаша. Гадяцький договір 1658 р. Конотопська битва. Заколот на чолі з І. Золотаренком, Я. Сомком.

Юридичне оформлення інкорпорації Лівобережжя Московщиною: Переяславські (1659 р.), Московські (1665 р.), Глухівські (1669 р.) та Конотопські (1672 р.) статті. Гетьманування Ю. Хмельницького і П. Тетеря. Чуднівська угода (1661 р.).

Розгортання громадянської війни в Україні у 60–70-х рр. ХVII ст. Чорна рада (1663 р.). І. Брюховецький. П. Дорошенко та Д. Многогрішний. Союз П. Дорошенка з Туреччиною. Поділ України між Росією та Річчю Посполитою. Андрусівське перемир’я (1667 р.). Ліквідація самостійності Української православної церкви. Гетьманування І. Самойловича. Ю Хмельницький та Чигиринські походи. „Вічний мир” (1686 р.). Статус Запорозької Січі.

Тема 9. Гетьманщина наприкінці XVII – у першій половині xviiі ст.

Політико-адміністративний устрій та соціальний уклад Гетьманщини. Поступове обмеження її автономії. Гетьманування І. Мазепи. Коломацькі статті І687 р.

Україна на початку Північної війни. Участь українських козаків у війнах Московщини. Похід Карла XII на Україну. Укладення українсько-шведського союзу. Полтавська битва 1709 р. та її наслідки. Роль І. Мазепи в українському національно-визвольному русі.

Перша політична еміграція. П. Орлик – гетьман в еміграції. „Пакти і Конституції прав і Вольностей Війська Запорозького”. Похід П. Орлика в Правобережну Україну. Прутський трактат (1711 р.).

Посилення колоніальної політики Російської імперії щодо України. Гетьманування І. Скоропадського. Перша Малоросійська колегія, її завдання і функції. П. Полуботок: остання спроба відновити колишній автономний статус Гетьманщини. Гетьманування Д. Апостола. „Рішительні пункти” (1728 р.). „Правління гетьманського уряду”.

Відновлення Гетьманщини. Реформи К. Розумовського. Остаточна ліквідація Гетьманщини та зруйнування Запорізької Січі. Друга Малоросійська колегія. Скасування російським урядом козацького устрою на Лівобережній Україні. Задунайська Січ. Чорноморське козацтво. Переселення козаків на Кубань.

Ліквідація козацтва на Правобережжі. Повстання С. Палія. Гайдамацький рух, його характер і рушійні сили. Коліївщина: соціальне та політичне підґрунтя. М. Залізняк. І. Гонта. Опришківський рух. О. Довбуш. Зміни у політичному становищі Правобережжя та західноукраїнських земель.

Розподіл українських земель між Австрійською та Російською імперіями. Ліквідація Речі Посполитої. Колонізація південноукраїнських степів у другій половині XVIII ст.

Тема 10. Українське національне відродження кінця xviіі – початку XX ст.

Адміністративно-територіальний устрій та регіональний поділ українських земель у складі іноземних держав. Чисельність населення та його етнічний склад. Україна та Наполеонівські війни. Поняття „модерне суспільство” та „модерна нація”. Ознаки модернізації в Європі. Специфіка процесів модернізації на українських землях. Суспільно-політичний рух у Наддніпрянській Україні. Слов’янофільський контекст українського національного відродження першої половини ХІХ ст. Поширення західноєвропейських революційних ідей. Масонство. Діяльність декабристів в Україні. Польське повстання 1830–1830 рр. на Правобережжі. „Збирання культурної спадщини” нащадками козацької старшини. Харківський гурток українських романтиків. Кирило-Мефодіївське братство та його вплив на розвиток українського національного руху. Селянські повстання.

Занепад кріпосницьких та зародження ринкових відносин в Україні. Початок промислового перевороту на українських землях. Ліквідація кріпацтва 1861 р. у Росії та реформи адміністративно-політичного управління: судова, земська, міського самоврядування, військова, шкільна, фінансова, цензурна. Вплив реформ 60–70-х рр. на соціально-економічний розвиток і політичне становище Наддніпрянщини.

Економічна політика російського царизму в Наддніпрянській Україні в пореформений період. Особливості перебігу промислового перевороту. Розширення внутрішнього ринку. Розвиток товарного виробництва у сільському господарстві. Спеціалізація районів сільськогосподарського виробництва. „Цукрова революція”.

Антиукраїнська політика російського уряду в Наддніпрянщині. „Хлопоманство”. Польське повстання 1863–1864 рр. і українські землі. Виникнення громадівського руху. Народницький рух. Зародження соціалістичних ідей. М. Драгоманов.

Політизація українського національного руху на Наддніпрянщині. Загальна характеристика програмних засад та діяльності українських політичних партій: РУП, НУП, „Спілки”, УРДП, УСДРП. М. Міхновський та його праця „Самостійна Україна”. Братство тарасівців. Діяльність в Україні загальноросійських політичних партій та громадських організацій, їх ставлення до українського національного руху. Зростання політичної активності українців у період революції 1905–1907 рр. у Росії. Політична платформа Української думської громади. Антиукраїнська репресивна політика російського уряду в 1907–1914 рр. „Товариство українських поступовців”.

Входження українських земель до складу Австрійської імперії. Формування ”Королівства Галичини та Володимирії”. Соціальна структура українського населення на західноукраїнських землях. Реформи Марії Терезії та Йосифа II, їх роль у перетворенні українців на „модерну націю”. Роль Греко-католицької церкви у національному відродженні галицьких русинів. Перемишль – центр національного життя. „Руська трійця”. Участь українців у революційних подіях 1848–1849 рр. Формулювання перших політичних вимог українців. Головна Руська Рада. Ліквідація панщини.

Реформи 1860-х рр. в Австрійській імперії: закріплення монополії на владу в Галичині за польською елітою. Народовці і русофіли. Народна рада. Формування світської еліти.

„Нова ера”: спроба польсько-українського порозуміння в Галичині. Утворення українських політичних партій (РУРП, УНДП, УСДП). Ідея політичної незалежності та соборності України у програмних документах політичних партій. Діяльність М. Грушевського в Галичині.

Пробудження національної та соціальної активності галицького селянства. „Просвіта”, наукове товариство ім. Т. Шевченка. Кооперативний рух. Спортивно-пожежні товариства „Січ”, „Сокіл”, „Пласт” – осередки національного виховання молоді.

Національний рух у переддень Першої світової війни. Спроби консолідації українських політичних сил Галичини, Буковини та Наддніпрянщини. СВУ: політична платформа і практична діяльність. Хід воєнних дій на українських землях у 1914–1916 рр. Легіон Українських січових стрільців. Галичина як „український П’ємонт”: національні здобутки і нерозв’язані проблеми. Особливості національного відродження на Буковині та Закарпатті.