Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Історія України).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
259.07 Кб
Скачать

Тема 4. Українські землі у складі Литви та Польщі.

Входження Волині, Чернігово-Сіверщини, Поділля, Київщини та Переяславщини до складу Великого князівства Литовського. Включення Буковини до складу Молдовського князівства. Закарпаття під владою Угорщини. Остаточне встановлення влади поляків у Галичині та ліквідація галицької автономії у складі Польщі. Політичне становище українських земель у складі польсько-литовської держави після Кревської унії (1385 р.). Українські землі у складі Османської імперії та Московської держави.

Колонізація Галицької та Подільської Русі. Вплив руської державно-правової традиції на суспільне життя та устрій Великого князівства Литовського. Боротьба української шляхти за рівноправні права в Польсько-литовській державі. Статус православної церкви та руської мови. Адміністративні реформи. Початок централізації держаного управління.

Початок процесу закріпачення селян. Литовські статути (1529, 1566, 1588 рр.). Магдебурзьке право та розвиток міст. Люблінська унія 1569 р.: адміністративні та суспільно-політичні зміни на українських землях. Фільваркове господарство та зародження ринкових відносин. „Устава на волоки” (1557 р.).

Тема 5. Релігійне та культурне життя на українських землях у xvі – першій половині xvіі ст.

Криза української Православної церкви. Національно-релігійний статус українців в умовах Речі Посполитої. Духовно-просвітницька діяльність православних магнатів та братств наприкінці ХVI – початку XVII ст. Становище української Православної церкви. Берестейська унія 1596 р. та утворення Греко-католицької церкви. Релігійна полеміка. Внутрішня організація та ієрархія Греко-католицької та Православної церков. Церковне протистояння. Спроби міжконфесійного порозуміння. Петро Могила та його реформи.

Особливості національно-культурного відродження в Україні. Братський рух. Освіта. Острозька академія. Києво-Могилянська академія. Початок книгодрукування. Діяльність І. Федорова на Україні. Архітектура. Театр. Живопис. Духовне життя. Полемічна література. Пересопницьке Євангеліє.

Тема 6. Українська козаччина (до середини XVII ст.).

Українська колонізація Подніпров’я та Запоріжжя. Причини виникнення українського козацтва. Перші гетьмани. Заняття, побут, звичаї козаків. Поява перших Січей. Д. Вишневецький. Військово-політична організація Запорозької Січі. Козацька символіка.

Покозачення України. Легітимізація козацтва в Речі Посполитій та виникнення реєстрового козацтва. Експансія магнатів-католиків на землі України у першій половині XVII ст. Боротьба козаків з турками і татарами. Хотинська війна. П. Конашевич-Сагайдачний. Козацтво та Православна церква.

Козацько-селянські війни кінця ХVI – першої половини XVII ст. К. Косинський. С. Наливайко та Г. Лобода. М. Жмайло. Т. Федорович (Трясило). І. Сулима.. П. Бут, Я. Острянин (Остряниця), Д. Гуня. Значення козацько-селянських воєн у розгортанні національно-визвольної руху.

Тема 7. Національно-визвольна війна під проводом б Хмельницького (1648–1657 рр.).

Причини, характер і рушійні сили війни. Б. Хмельницький. Перші перемоги козаків на Жовтих Водах, під Корсунем, під Пилявцями. Похід Б. Хмельницького в Галичину. Повернення козацької армії до Києва. Облога Збаража. Зборівська битва. Зборівський мирний договір (1649 р.).

Початки державного будівництва. Устрій Козацької держави та її політична еліта. Утворення Гетьманщини, її політико-адміністративний устрій. Козацька рада. Козацька старшина. Генеральна військова канцелярія. Козацька армія. Україна в системі міжнародних відносинах тогочасної Європи.

Битва під Берестечком. Білоцерківський мирний договір (1651 р.). Битва під Батогом. Жванецька облога. Молдавські походи. Українсько-московська міждержавна угода І654 р. та ставлення до неї українського суспільства. „Березневі статті”. Воєнні дії проти Польщі у 1654–1655 рр. Віленське перемир’я. Смерть Б. Хмельницького. Чигиринська рада. Історичне значення національно-визвольної війни.