Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ ЛР Автомобільні двигуни 2007.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
633.86 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА «АВТОМОБІЛІ ТА АВТОМОБІЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ «АВТОМОБІЛЬНІ ДВИГУНИ»

(для студентів спеціальності 7.090258 «Автомобілі та

автомобільне господарство» денної форми навчання)

Затверджені на засіданні кафедри

“Автомобілі та автомобільне господарство”

Протокол № 6 від 29.11.2002 р.

Макіївка ДонДАБА 2004

УДК 621.43

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Автомобільні двигуни» (для студентів спеціальності 7.090258 «Автомобілі та автомобільне господарство» денної форми навчання) / Укл.: C.А.Горожанкін, І.В.Грицук, І.М.Лівенцов, А.В.Чухаркін. - Макіївка: ДонДАБА, 2004. – 42 с.

Викладено порядок виконання ряду лабораторних робіт, що передбачають вивчення методів і засобів для випробування двигунів внутрішнього згоряння, порядок зняття характеристик двигуна на стенді. Вони включають методику виконання лабораторних робіт, короткі теоретичні відомості і методичні рекомендації, завдання до роботи і контрольні питання.

Призначені для студентів спеціальності 7.090258 «Автомобілі та автомобільне господарство» денної форми навчання.

Укладачі: доц. С.А. Горожанкін,

доц. І.В. Грицук,

ас. І.М. Лівенцов,

ас. А.В. Чухаркін.

Рецензент: доц. Р.К. Прилепський.

Відповідальний за випуск: доц. С.А. Горожанкін.

Загальні вказівки до організації і проведення робіт

Мета лабораторних занять – ознайомлення з видами випробувань автомобільних двигунів; вивчення і засвоєння методики та техніки вимірювань основних величин під час випробувань поршневих автотракторних двигунів внутрішнього згоряння; експериментальне визначення основних характеристик автомобільних двигунів, розвиток у студентів вміння аналізувати вплив основних режимних і регулювальних параметрів на показники його роботи.

У кожній роботі ставиться мета, даються короткі теоретичні відомості, визначається порядок виконання роботи; зміст звіту і контрольні питання, на які студенти мають відповісти при виконанні лабораторної роботи.

Підготовка до виконання лабораторної роботи

Виконання кожної лабораторної роботи включає наступні етапи:

1 Самостійна підготовка студентів до лабораторної роботи.

Для цього необхідно вивчити порядок проведення роботи, повторити відповідний розділ теоретичного матеріалу та ознайомитися з літературними джерелами. Питання для самоперевірки наведено в кінці опису кожної роботи. Крім цього, необхідно підготувати бланки протоколу випробувань.

2 Вхідний контроль.

Шляхом опитування декількох студентів перевіряють підготовленість групи до виконання задач лабораторної роботи, визначають мету і зміст занять, послідовність виконання роботи.

3 Виконання задач лабораторної роботи й оформлення звіту. Лабораторні роботи повинні виконуватись бригадою з 7-8 студентів, за кожним з яких закріплено відповідне робоче місце. По мірі виконання робіт кожен студент повинен побувати на всіх робочих місцях, щоб отримати навички знімання параметрів з усіх приладів, які мають місце в лабораторії. З цією метою після кожного етапу роботи студенти міняються робочими місцями. Усі студенти повинні ознайомитися з обладнанням та вимірювальними приладами, практично опанувати методи їх використання, порядок перевірки та тарування, засвоїти техніку проведення вимірювань, правила обробки та оформлення результатів випробувань.

4 Захист результатів роботи. Захист звіту відбувається у вигляді бесіди студента з викладачем. Студент повинен відповісти на поставлені питання. Звіт з лабораторної роботи повинен бути цілком оформлений до наступного лабораторного заняття і захищений під час його. Невиконання студентами заданого обсягу самостійної підготовки, низька якість виконання задачі і недотримання правил техніки безпеки можуть служити причиною для переносу чергової лабораторної роботи на додаткові заняття.

Вимоги до звіту з лабораторної роботи

Після виконання роботи кожен студент надає викладачу звіт. Звіти з лабораторної роботи оформлюють в окремому зошиті. Звіти повинні містити назву, мету роботи, необхідний теоретичний матеріал та розрахунки, відповіді на контрольні питання. Креслення, графіки в звітах мають бути виконані олівцем, використовуючи лінійку і лекала.

Техніка безпеки під час проведення випробувань

Під час випробувань студенти зобов’язані чітко й охайно виконувати свої обов’язки на робочих місцях відповідно до вказівок викладача і працівників лабораторії, а саме:

  1. В лабораторії працювати тільки в робочому одязі (халаті).

  2. Перед запуском двигуна обов’язково увімкнути витяжний вентилятор для відсмоктування відпрацювавших газів.

  3. Не допускати переливання бензину з пристрою для вимірювання витрати пального.

  4. Не допускається непотрібних вмикань приладів, двигуна, кнопкових пускачів, рубильників і перемикачів. Включати електричні мережі, запускати і зупиняти двигун та стенд дозволяється лише за вказівкою та під наглядом викладача або працівника лабораторії.

  5. Забороняється провертати колінчастий вал та елементи двигуна і стенда, які обертаються (вентилятор, карданний вал, маховик та інші).

  6. Забороняється провертати колінчастий вал двигуна за допомогою пасів двигуна або лопаток вентилятора.

  7. Забороняється торкатися руками до випускного колектора двигуна і випускного трубопроводу, щоб запобігти опалення.

  8. В перервах між лабораторними заняттями старанно вентилювати приміщення лабораторії.

  9. Забороняється проводити навіть прості випробування двигуна одному. Присутність іншої особи необхідна для надання допомоги при нещасному випадку.

  10. Забороняється в лабораторії палити або працювати з відкритим полум’ям.

  11. У випадку виникнення пожежі накинути на полум’я кошму, удатися до використання вогнегасника та піску. Двигун повинно негайно зупинити, припинити подачу палива, вимкнути усі рубильники та викликати пожежну дружину.

  12. У випадку легкої травми застосувати засоби, які знаходяться в аптечці лабораторії. У випадку серйозної травми – звернутися у медпункт або викликати “Швидку допомогу”.

  13. Не дозволяється захаращувати пульт керування двигуна та інше лабораторне устаткування особистими речами, книгами, одягом та іншим.

  14. Після закінчення лабораторних занять:

  • відключити подачу палива;

  • вимкнути рубильники силової мережі;

  • відключити джерела живлення;

  • вимкнути рубильники вентиляторів;

  • привести в порядок робочі місця;

  • здати інструмент і інструкції до проведення робіт викладачеві.