Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Тема 10. Соціологія політики

Соціологія політики як галузь соціології: визначення об’єкту та предмету. Структура та функції соціології політики. Відмінності соціології політики від політології. Поняття «політика», його понятійний простір. Влада і політика у суспільстві. Види та форми політичного життя. Політика як об’єкт наукового аналізу. Поняття “політичного суб’єкту”. Специфіка соціологічного вивчення політичного життя країни. Аналіз політичного процесу та його матеріальної основи. Соціологічний аналіз механізму влади. Типологія влади та особливості її функціонування. Політична поведінка громадян. Політична свідомість та політична культура.

Електоральні дослідження в соціології політики.

Тема 11.Соціальні конфлікти та шляхи їх вирішення

Поняття та типи соціальних конфліктів. Соціологічне вивчення соціальних конфліктів як боротьби за цінності та претензії на певний соціальний статус. Відмінності між типами соціальних конфліктів: антагоністичними та неантагоністичними, внутрішніми та зовнішніми, коротко- та довготривалими та ін.

Причини виникнення соціальних конфліктів. Основні функції соціальних конфліктів. Стадії протікання конфліктів. Шляхи виходу з конфліктних ситуацій. Завершення соціальних конфліктів. Основні заходи щодо попередження виникнення соціальних конфліктів.

Тема 12. Соціологія девіантної поведінки

Соціологія девіантної поведінки як напрямок вивчення поведінки, що відхиляється від соціальних норм. Визначення її об’єкта та предмета. Значення “девіації” в соціологічному контексті. Поняття “асоціальної поведінки”, “девіантної поведінки”, “делінквентної поведінки”. Поняття “соціальної норми”, формування та зміна соціальних норм. Теорія соціальної аномії Е.Дюркгейма та Р.Мертона. Типи поведінки, що відхиляється: наркоманія, проституція, алкоголізм. Обдарованість як різновид девіантної поведінки. Соціологія злочинності.

Специфіка соціологічного вивчення девіантної поведінки. Збір об’єктивної інформації з вивчуваної проблеми.

Тема 13. Соціологія громадської думки

Визначення соціології громадської думки, її об’єкта та предмета. Громадська думка як соціальний інститут. Природа громадської думки як стану масової свідомості. Джерела і специфіка формування громадської думки.

Структура, канали висловлювання та функції громадської думки. Закономірності функціонування громадської думки. Основні проблеми соціологічного вивчення громадської думки.

Можливості використання громадської думки в соціальному управлінні.

Тема 14. Сутність та різновиди соціологічних досліджень

Соціологічне дослідження: поняття, основні етапи проведення. Завдання і особливості етапів підготовки, збору, обробки, аналізу інформації. Основні функції соціологічних досліджень. Пізнавальна, методологічна, практична, інформаційна, управлінська функції соціологічних досліджень та їх реалізація в сучасному українському суспільстві. Можливості соціального пізнання шляхом реалізації функцій соціологічних досліджень.

Види соціологічних досліджень за метою, глибиною аналізу, методами, що застосовують для збирання інформації, затратами часу, типом відносин між замовником і виконавцем, способом дослідження, сферою дослідження, системою вибору одиниць об’єкта дослідження та їх особливості.