Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Тема 6. Соціологія молоді

Сутність соціології молоді як окремої соціологічної дисципліни. Об’єкт і предмет соціології молоді. Рівні функціонування соціології молоді: загально методологічний, спеціально-теоретичний, емпіричний. Основні поняття та категорії соціології молоді. Визначення молоді як особливої соціально-демографічної спільноти. Вікові межі періоду молодості. Традиційні підходи до соціологічного аналізу молоді. Розробка молодіжних проблем у вітчизняній соціології. Діяльність науково-дослідних колективів з вивчення проблем молоді. Західні підходи до вивчення молоді.

Визначення напрямків самореалізації молоді в сучасних умовах трансформації українського суспільства. Соціологія молоді як методологія української молодіжної політики. Надбання та перспективи розвитку соціології молоді.

Тема 7. Гендерна соціологія. Соціологія шлюбу та родини

Гендерна соціологія – актуальний напрямок соціологічних досліджень. Сутність, основні категорії гендерної соціології. Основні положення гендерної соціології. Гендерні стереотипи. Поняття насильства. Проблема гендерних відмінностей у світовій соціології.

Фемінізм: сутність, етапи, напрями. Неофімінізм: основні напрямки у сучасних умовах.

Предмет та об’єкт соціології шлюбу і родини.

Сім’я як соціальний феномен. Сутність, структура та функції сучасної сім’ї. Жінка та родина. Місце жінки у сучасному суспільстві. Діти, сім’я та соціальне оточення. Основні тенденції розвитку сучасних українських сімей. Основні проблеми сімей на сучасному етапі.

Тенденції розвитку сімейно-шлюбних відносин: соціологічний аналіз.

Тема 8. Соціологія освіти та науки

Соціологія освіти, її місце в структурі соціологічного знання. Визначення, предмет і об’єкт соціології освіти. Система освіти як соціальний інститут. Особливості процесу соціалізації людини у системі освіти. Сутність соціальних функцій освіти. Сфера освіти та її соціологічне вивчення. Сутність концепції безперервної освіти. Специфіка проведення соціологічних досліджень у навчальних закладах.

Основні поняття та категорії соціології науки.

Соціологія науки як галузь соціологічного знання. Взаємозв’язок науки та суспільства. Сутність соціальних проблем організації науки. “Витік мізків” як поняття соціології освіти. Види наукової діяльності. Вимірювання соціального клімату науки. Сутність основних понять та категорій соціології науки. Основні проблеми української науки сьогодення. Тенденції розвитку сучасної української науки.

Тема 9. Соціологія релігії, культури. Етносоціологія

Соціологія релігії в контексті соціологічного знання та наук про релігію.

Предмет і об’єкт соціології релігії. Релігія як соціальний феномен. Становлення соціології релігії як наукової дисципліни.

Релігія як соціальний інститут, її еволюційні та організаційні форми. Поняття релігійності, релігійних груп та організацій. Релігійна свідомість та релігійна психологія: «за» та «проти». Нові релігії та їх вплив на свідомість. Релігія на початку третього тисячоліття: соціологічний аналіз.

Предмет та об’єкт соціології культури. Основні категорії соціології культури як галузевої соціології. Основні принципи соціологічного вивчення культури. Культура як соціальний феномен.

Соціальна сутність культури. Підходи до визначення культури. Основні функції культури як соціального феномену. Структурні елементи та форми вияву культури в житті людини і суспільства. Особливості національної культури у контексті відродження українського соціуму.

Етносоціологія як галузь соціології. Предмет та об’єкт етносоціології. Історія розвитку етносоціології як галузі соціології. Етносоціологія в Україні: етапи становлення та розвитку.

Основні підходи до вивчення етносів (соціобіологічний, інструментальний, конструктивістський та інші).

Поняття етнічної ідентичності, етнічного стереотипу. Національно-етнічні процеси та відносини в Україні: соціологічний аналіз.

Націоналізм та національне питання в державі.