Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комунальное методичка.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Донецький національний університет

Економіко-правовий

факультет

Комунальне право україни: навчально-методичні матеріали Донецьк – 2008

Комунальне право України: Навчально - методичні матеріали / Сост.: Щебетун І.С., Рєпкіна Ю.М. – Донецьк: ДонНУ, 2008. - 151 с.

Навчально-методичні матеріали включають робочу програму навчальної дисципліни «Комунальне право України», плани семінарських занять, структуру залікового кредиту курсу, структуру програми навчального курсу, навчальну програму курсу, методині рекомендації і навчальні матеріали з организації самостійної роботи студентів, інформацію з організації поточного, модульного, підсумкового контролю, перелік рекомендованих нормативно-правових актів і літератури, тематику курсових, дипломних та магістерських робіт з дисципліни «Комунальне право України», перелік питань, що виносяться на іспит, зразки тестів та завдань для контролю, практикум.

Для студентів денної, заочної та прискореної форм навчання спеціальності «Правознавство»

© Щебетун І.С., Рєпкіна Ю.М.

© Донецький національний університет, 2008 р.

ВСТУП

Після проголошення незалежності України перед суспільством і державою виникли важливі проблеми, пов'язані з формуванням місцевого самоврядування як основи конституційного ладу, однієї з найважливіших форм народовладдя, ключового елемента взаємодії держави і громадянина. Пошук ефективної системи місцевого самоврядування супроводився її численними реформами, що породжувало певну нестабільність і призводило до конфронтації органів місцевого самоврядування з місцевими органами державної виконавчої влади.

Конституція України 1996 р. фактично вивела місцеве самоврядування на рівень одного з провідних інститутів демократичного конституційного ладу. Однак, і сьогодні Україна шукає шляхи створення самобутньої, ефективної системи місцевого самоврядування. Ця система повинна спиратися на минулий вітчизняний досвід, враховувати тенденції розвитку українського суспільства, а також багатий досвід комунальних (муніципальних) реформ в зарубіжних країнах. Потрібно враховувати міжнародні стандарти місцевого самоврядування, закріплені, зокрема, у Всесвітній Декларації місцевого самоврядування і Європейській Хартії про місцеве самоврядування 1985 року.

Все це вимагає удосконалення національної правової системи і формування нової галузі права України - комунального права, що містить сукупність правових норм, регулюючих певну галузь суспільних відносин. Формування комунального права як спеціальної галузі, є однією з необхідних умов становлення і розвитку в нашій країні ефективної системи місцевого самоврядування.

Поява нової комплексної галузі комунального права призвела до появи нової навчальної дисципліни. Комунальне право народжується на стику декількох галузей: конституційного права, адміністративного права, фінансового права, земельного права, що створює певні труднощі як для його викладання, так і для вивчення.

Навчальна дисципліна комунальне право присвячена характеристиці місцевого самоврядування в Україні і в зарубіжних країнах, правового статусу органів місцевого самоврядування, форм діяльності теріторіальної громади тощо.

Програма курсу „Комунальне право України" побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих учбових закладах і узгоджена зі структурою змісту навчального курсу. Програма складається з двох частин – загальної та особливої. Загальна частина містить характеристику провідних інститутів комунального права. В особливій частині надається характеристика служби в органах місцевого самоврядування, розглядаються гарантії та правові способи захисту місцевого самоврядування, відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування, господарська діяльність органів місцевого самоврядування тощо.

Основними завданнями цього курсу є:

а) вивчення загальних понять і категорій науки комунальне право;

б) оволодіння методикою правового аналізу норм комунального права і заснованої на них діяльності установ і суспільних інститутів;

в) з'ясування впливу політичних, економічних, культурних і моральних чинників на комунально-правові норми і практику їх застосування.

Одним з основних елементів кредитно-модульної системи є самостійна робота студентів (СРС). Вона призначена для вироблення у студентів уміння самостійно застосовувати теоретичні знання в практичній роботі, навики аналітичного підходу при ухваленні рішень щодо конкретних фактичних ситуацій. Одержані шляхом самостійного вивчення знання, уміння і навики повинні забезпечити студентам успішну правозастосовчу діяльність як під час учбових занять при рішенні практичних завдань, так і в майбутній професійній діяльності.

Метою самостійної роботи студентів є формування системи теоретичних знань про стан науки, основних принципів, норм, інститутів комунального права України і умінь використовувати одержані знання при рішенні практичних завдань.

Навчально-методичні матеріали з курсу «Комунальне право України» скаладається з наступних розділів: навчальної програми та тематичного плану, переліку нормативних актів і літератури до кожної теми курсу, планів семінарських занять, науково-методичних рекомендацій з організації підготовки і проведення самостійної роботи студентів з дисципліни, науково-методичних рекомендацій з підготовки документів і науково-дослідних робіт, тестових завдань, контрольних питань до іспиту.

Навчальна програма містить всі основні теми курсу. Відповідно до внутрішньої логіки вивчення предмета кожна тема поділяється на частини, що деталізуються, у свою чергу, конкретними питаннями.

Плани семінарських занять являють собою перелік контрольних питань і практичних завдань з конкретних тем курсу. До кожної теми надається рекомендований для вивчення перелік нормативно-правових актів і спеціальної літератури.

Тестові завдання охоплюють усі теми навчальної програми і можуть бути застосовані для поточного, модульного та підсумкового контролю з використанням завдань у різних комбінаціях.

Контрольні питання – це деталізований перелік основних понять, категорій і інститутів комунального права, який необхідно засвоїти і вивчити студентам при підготовці до іспиту.

Навчально-методичні матеріали містять критерії оцінювання знань студентів з курсу «Комунальне право України» за вимогами кредитно-модульної системи.

РОБОЧА ПРОГРАМА навчальної дисципліни