Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНД. ЛЕКЦЯТ~1.DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Зарубіжний досвід вивченя курсу методика викладання теорії і практики соціальної роботи.

У багатьох країнах існують національні стандарти щодо навчання соціальної роботи, а питання стандартизації здебільшого належать до компетенції поважних фахових громадських організацій. Наприклад, у Великобританії вони перебувають у віданні Національної ради з навчання і підготовки соціальних працівників (фахової асоціації), яка розробляє національні освітні стандарти, ліцензує факультети соціальної роботи, видає дипломи про присудження кваліфікації їх випускникам, розподіляє державні замовлення і гранти на науково-дослідницьку діяльність у галузі соціальної роботи. Вона визначає такі компетентності соціальних працівників: спілкування і залучення; просування (поліпшення можливостей людей) і заохочення; оцінювання і планування; втручання і надання послуг; робота в організаціях; розвиток власних фахових знань і навичок.

У США питаннями соціальної роботи як навчальної дисципліни опікується Американська рада з навчання соціальної роботи (фахова громадська асоціація). Вона орієнтує соціальну роботу як навчальну дисципліну на підготовку компетентних і ефективних фахівців, які своє завдання вбачають у наданні послуг бідним і пригніченим, спрямовують свої зусилля на подолання бідності, пригнічення та дискримінації. Відповідно програми викладання соціальної роботи мають бути тісно пов'язаними з практичною соціальною роботою, налаштовувати на систематичні контакти з організаціями, що надають соціальні послуги, і групами, що займаються питаннями соціальної політики. Навчальні програми повинні сприяти розвиткові у майбутніх соціальних працівників лідерських навичок, вихованню в них уміння професійно застосовувати свої особистісні якості, здатність системно діяти і мислити.

В Україні програми з підготовки соціальних працівників затверджує Міністерство освіти і науки України. Згідно з ними соціальний працівник повинен володіти широким колом знань і умінь.

Отже, соціальна робота як академічна дисципліна спрямована на опанування майбутніми соціальними працівниками знань і методів, які забезпечуватимуть розв'язання практичних фахових завдань, формування ціннісних орієнтацій і настанов, зорієнтованих на забезпечення гуманістичного характеру діяльності  13

1 Забродська Л. М., Бєдная В. Б. Навчальна програма дисципліни “Методика викладання курсу «Соціальна робота»” (для магістрів). — К.: МАУП, 2004. — 15 с.

2 О. В. Двіжона, І. С. Руснак  Методика викладання психології: Навчальний посібник.Чернівці, Рута 2006231с

3 О. В. Двіжона, І. С. Руснак  Методика викладання психології: Навчальний посібник.Чернівці, Рута 2006231с

4 Забродська Л. М., Бєдная В. Б. Навчальна програма дисципліни “Методика викладання курсу «Соціальна робота»” (для магістрів). — К.: МАУП, 2004. — 15 с.

5 О. В. Двіжона, І. С. Руснак  Методика викладання психології: Навчальний посібник.Чернівці, Рута 2006231с

6 Забродська Л. М., Бєдная В. Б. Навчальна програма дисципліни “Методика викладання курсу «Соціальна робота»” (для магістрів). — К.: МАУП, 2004. — 15 с.

7 Забродська Л. М., Бєдная В. Б. Навчальна програма дисципліни “Методика викладання курсу «Соціальна робота»” (для магістрів). — К.: МАУП, 2004. — 15 с.

8 Забродська Л. М., Бєдная В. Б. Навчальна програма дисципліни “Методика викладання курсу «Соціальна робота»” (для магістрів). — К.: МАУП, 2004. — 15 с.

9 Мигович І. І. Соціальна робота. — Ужгород, 1997

10 Сидоров В. Навчання практиці соціальної роботи в Україні: шлях в Європу // Соціальна політика і соціальна робота. — 2002. — № 3,4.

11 Соціальна робота в Україні: Навч. посібник / За ред. І. Д. Звєрєвої, Г. М. Лактіонової. — К.: Науковий світ, 2003.

12 Соціальна робота: В 3-х ч. — Ч. 1. Основи соціальної роботи / За ред. Т. Семигіної, І. Григи. — К.: Києво-Могилянська академія, 2004

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]