Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_лаб_печ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
629.25 Кб
Скачать

Звіт має містити:

  1. Результати частини 1.

  2. Таблиці і графіки по п.1 частини 2.

  3. Не надлишковий і надлишковий графи задачі, часові діаграми і кількісні оцінки по п.2 частини 3.

  4. Висновки по роботі.

Контрольні питання

  1. Що розуміють під розв’язанням задачі призначення?

  2. Які критерії оптимальності розподілення вузлів ОП застосовують при розв’язанні задачі призначення?

  3. Як визначити критичний шлях для задачі без урахування передач? Чому вузол є критичним?

  4. Що впливає на вибір стратегії призначення готових до виконання вузлів ОП? Які стратегії найчастіше використовуються і чому?

  5. Якими перевагами володіють різні способи підвищення ймовірності знаходження помилок в ОП? Як можна досягти Рош =1?

  6. Чому дорівнює максимальна ймовірність знаходження помилок при виконанні задачі за заданий час на певній кількості процесорів? Чи завжди можна досягти цього значення?

Лабораторна робота №4

Тема. Організація багатозадачного режиму виконання обчислювального процесу в багатопроцесорній обчислювальній системі

Мета: дослідити задачу складання розкладу виконання ОП в багатозадачному режимі в БОС з використанням різних стратегій призначення готових вузлів, з урахуванням пріоритету задачі, що виконується і без врахування пріоритету; вивчити методику вибору характеристик БОС (кількість процесорів, стратегія призначення, пріоритетність задачі) для досягнення заданого часу виконання набору задач.

Завдання

Частина 1

  1. Вивчити опис лабораторних робіт. За номером бригади отримати дані для дослідження – графи задач 2-7, 4-8, 3-10, 5-9 (з min часом виконання і з max кількістю послідовників та з max часом виконання, кількість процесорів від 1 до 5).

  2. Для заданого набору задач розрахувати максимальний і мінімальний час його виконання.

Частина 2

  1. В однозадачному режимі за допомогою програми LaboratoryWork2 промоделювати окремо виконання кожної задачі з використанням заданої стратегії вибору готових вузлів на заданій кількості процесорів.

    1. Результати моделювання для кожної задачі звести в таблицю (кількість процесорів, час розв’язання задачі, коефіцієнти завантаження). Визначити сумарний час виконання двох задач в однозадачному режимі.

  2. Виконати набір із двох задач з рівними пріоритетами в багатозадачному режимі на тій же кількості процесорів і з тією ж стратегією призначення, що і в п.1. Визначити час виконання набору задач і коефіцієнти завантаження процесорів.

  3. Порівняти результати, отримані в п.1 і в п.2, обчислити коефіцієнти прискорення виконання задач і зміну коефіцієнтів завантаження процесорів в різних режимах. Проаналізувати і пояснити отримані результати.

  4. Визначити характеристики БОС, що забезпечують досягнення заданого часу виконання набору задач при мінімальних апаратних затратах (min числу процесорів) Т зад = Т min + 4.

    1. Параметрами, що варіюються є кількість процесорів, стратегії призначення готових до виконання вузлів.

    2. Проаналізувати різні варіанти зміни характеристик БОС при досягненні Тзад також в залежності від пріоритету задач: у задач можуть бути рівні пріоритет або пріоритет одної може бути вище пріоритету другої.

    3. Дослідити залежність коефіцієнта прискорення від кількості процесорів при різних стратегіях призначення готових вузлів.

    4. Проаналізувати отримані результати, обрати найкращий спосіб організації ОП.