Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указания к КП по ТЭП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Міністерство освіти i науки, молоді та спорту України

Криворізький технічний університет

Кафедра автоматизованого електропривода

Методичні вказівки

до виконання курсового проекту

з курсу «Теорія електропривода»

для студентів спеціальності 7.0507204

«Електромеханічні системи автоматизації та електропривод»

усіх форм навчання

Кривий Ріг

2011

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з курсу «Теорія електропривода» для студентів спеціальності 7.0507204 «Електромеханічні системи автоматизації та електропривод» усіх форм навчання. КТУ. Кривий Ріг, 2011 – 40с.

Укладачі: Каневський В.В., к. т. н., доцент

Подберецький В.С., аспірант

Величко Т.В., старший викладач

Відповідальний за випуск к. т. н., доц. Каневський В.В.

Рецензент: Толмачов С.Т., д. т. н., професор

В методичних вказівках приведені вказівки до оформлення і умови завдань по курсовому проекту та методичні вказівки до його виконання. Приведені методики вибору перетворювальних агрегатів, розрахунку статичних, енергетичних характеристик привода та аналізу динамічних режимів.

Розглянуто на засіданні кафедри автоматизованого електропривода протокол

№ 10 від 16.06.2011 р.

Схвалено на вченій раді електротехнічного факультету протокол

№ ­­7 від 24.06.2011 р.

ЗМІСТ

Вступ З

1. Вказівки до оформлення курсового проекту З

2. Умови завдань до курсового проектування 4

3. Методичні вказівки до виконання курсового проекту 6

4. Методика вибору перетворювальних агрегатів 9

5. Побудова статичних характеристик привода 12

6. Визначення енергетичних показників 15

7. Аналіз динамічних режимів 16

Додаток 1 23

Додаток 2 27

Список літератури 28

ВСТУП

Добрі практичні навики в експлуатації, проектуванні та дослідженні систем автоматизованого електропривода - обов'язкова умова становлення інженера електротехнічної спеціальності 7.0507204.

Метою проекту з теорії електропривода є закріплення теоретичних знань, отримання практичних навиків у методах розрахунку і проектування систем регульованого електропривода зі статичними перетворювачами енергії. Незважаючи на різноманітність систем електропривода, в завданні на проект, а також в методичних вказівках здійснюється загальний підхід до розв'язання задач вибору потужності двигуна, дослідження статичних і неусталених режимів. В основі єдиного підходу лежить спільність процесів перетворення параметрів електричної енергії в механічну. Такий метод в певній мірі інколи знижує точність розрахунків, однак, як показав досвід, є виправданим при загальноінженерному підході, характерному для проектних організацій. Деталізація розрахунків не призводить до ускладнень, бо існує науково-технічна література практично для будь-якої системи привода. На стадії даного курсового проекту система електропривода обґрунтовується на підставі доступних усереднених оцінок або задається за погодженням із завданням по НДРС; детальне обґрунтування системи електропривода здійснюється в самостійній роботі студента над наступними дисциплінами спеціальності.

Виконуючи проект, необхідно обов'язково використовувати обчислювальну техніку та електронні моделі. Однак механізація і автоматизація розрахунків не є самоціллю. Основна мета - отримати більший обсяг достовірної інформації, що дозволить поглибити аналіз, зробити його повноцінним, а висновки переконливими.

Рівень застосування обчислювальної техніки пов'язаний з етапами в роботі. Стадія початкового проектування автоматизованого електропривода пропускає використання калькуляторів, що програмуються. Детальні дослідження здійснюються, у разі потреби, на кафедральних та інститутських ЕОМ.