Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема14 інформаційні біогеоценотичні функції гру....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
62.98 Кб
Скачать

4. Ґрунт як «пам’ять» біогеоценозу

У спеціальній літературі з екології функцію «пам’яті» розглядають як фундаментальну інформаційну функцію. Для пояснення цієї функції висунуто кілька концепцій.

Д.І.Берманд та С.С.Трофілов (1974) сприймають ґрунт як пам'ять, в якій зафіксована програма функціонування біоценозів, які перебувають у безпосередньому зв’язку з цим ґрунтом. Вони вважають, що властивості ґрунту і процеси, що відбуваються у ньому є механізмом, який виник у результаті адаптації біоценозів до навколишнього середовища.

В.О.Таргульян і І.О.Соколов (1976) висунули концепцію про двоєдину природу ґрунту. Згідно цієї концепції ґрунт розглядається як ґрунт-пам'ять і ґрунт-момент.

Ґрунт-пам'ять це комплекс стабільних ознак і властивостей, які виникли в ході всієї історії його розвитку, а ґрунт-момент – сукупність мінливих процесів і властивостей ґрунту в момент проведення спостереження або досліду.

У працях цих авторів відзначено, що з усіх компонентів ландшафту ґрунт має найбільш виражену здатність відображати фактори географічного середовища. У своєму генетичному профілі ґрунт «записує» і зберігає найбільшу кількість інформації. Ця здатність зумовлена двоєдиною природою ґрунту. У процесі історичного розвитку ґрунт-пам'ять накопичує і зберігає інформацію тривалих відрізків розвитку органічного світу. Ґрунт-момент відображає швидкі зміни, які відбуваються у природному середовищі.

Аналіз, проведений Таргульяном і Соколовим (1978) показав, що різноманітні властивості і компоненти ґрунту відображають фактори і процеси ґрунтоутворення з різною швидкістю. Тому для зручності пояснення цього відображення Д.Л.Арманд і В.О.Таргульян (1974) ввели поняття «характерний час», під яким розуміють час, необхідний для того, щоб даний природний об’єкт і його складові (наприклад профіль ґрунту і його генетичні горизонти) з одного боку, і фактори ґрунтоутворення з другого боку, досягли динамічної рівноваги.

Характерний час ґрунтового профілю є іншим, ніж час його окремих горизонтів. Так, на формування профілю зрілого ґрунту потрібно сотні, тисячі і десятки тисяч років, а для утворення окремих його горизонтів, властивостей, складових частин – значно менше. Наприклад, для утворення нульового горизонту (А0 лісова підстилка), сольових горизонтів потрібно кілька років, десятки років. Характерний час у вологості і температури ґрунту може становити кілька годин або добу; у ґрунтових розчинів – кілька діб, кілька місяців; у ґрунтового вбирного комплексу – кілька місяців, кілька років.

В геологічній історії нашої планети відомі численні зміни факторів природного середовища. Ці зміни зумовлювали еволюційні зміни ґрунтів тих часів, що, в свою чергу, приводило до втрати вже набутої інформації і накопичення нової.

222