Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема11 цілісні біогеоценотичні функції грунту.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
195.58 Кб
Скачать

Тема 11. Цілісні біогеоценотичні функції ґрунту та його значення в житті людського суспільства

План

  1. Ґрунт як предмет праці і основний засіб сільськогосподарського виробництва.

  2. Родючість ґрунту.

    1. Фактори родючості ґрунту.

    2. Види родючості ґрунту.

    3. Оцінка родючості ґрунтів та шляхи її поліпшення. Поняття про бонітування.

    4. Шляхи поліпшення родючості ґрунтів.

  3. Ґрунт і охорона здоров’я населення.

  4. Санітарна функція ґрунтів.

  5. Ґрунт як захисний і буферний екран біогеоценозів.

  6. Значення ґрунту в геологічній службі. Металометрія.

  7. Вивчення ґрунтів для потреб будівництва та оборони.

1. Ґрунт як предмет праці і основний засіб сільськогосподарського виробництва

Серед матеріальних умов, які необхідні для життя людей, особливе місце займає ґрунтовий покрив Землі. Він є першою передумовою і природною основою в багатьох галузях народного господарства. Без ґрунту неможливе суспільне виробництво. В різних галузях виробництва, які використовують землю, враховують різні властивості ґрунту. В промисловості ґрунти і ґрунтоутворюючі породи функціонують лише як фундамент, на якому відбувається процес виробництва. Виробництво продукції в цьому випадку не залежить від властивостей ґрунту. В будівництві важливе значення мають рельєф, механічний і хімічний склад ґрунтів і ґрунтоутворюючих порід.

Галуззю народного господарства, яка повністю базується на використанні ґрунтів, їх основної властивості родючості, є землеробство. В цій галузі ґрунт є економічною основою, основним засобом виробництва. Крім того, ґрунт в землеробстві виконує ще дві функції: одночасно він є предметом праці і продуктом праці.

Порівняно з іншими засобами виробництва ґрунт має ряд специфічних особливостей.

Всі засоби виробництва, крім ґрунту, є результатом людської праці; ґрунт є природно-історичним тілом, продуктом самої природи і як засіб виробництва передує праці. Засобом виробництва ґрунт стає в процесі праці.

Ґрунт є незамінним засобом виробництва. В інших галузях виробництва замість одних можна використати інші, досконаліші засоби виробництва. В землеробстві ґрунт не можна замінити ніякими іншими засобами.

Ґрунтовий покрив планети просторово обмежений. Його площу неможливо розширити. Крім того, використання ґрунту пов’язано з постійністю місця, з його фізичним не переміщенням.

На відміну від інших засобів виробництва, які в процесі використання фізично і морально зношуються, ґрунт є вічним засобом. За правильних умов використання він не зношується, а в разі дбайливого до нього ставлення поліпшується, родючість його підвищуються.

Слід мати на увазі, що не лише ґрунт, його родючість визначають ефективне ведення сільського господарства, а й інші засоби виробництва. Проте всі вони проявляють себе через ґрунт, через його родючість.

2. Родючість ґрунту

Родючість – невід’ємна специфічна властивість ґрунту. Вона створю-ється у процесі ґрунтоутворення і безперервно змінюється залежно від характеру хімічних, фізичних, фізико-хімічних та біологічних процесів, на які, в свою чергу, впливають фактори ґрунтоутворення.

Родючість визначає народногосподарське значення ґрунту як основного засобу сільськогосподарського виробництва. Від неї залежить життя на Землі рослин, тварин і людини. Народи стародавнього світу обожнювали родючість ґрунту як сонце, вогонь і воду. В стародавньому Єгипті богинею родючості була Ізіда, а в Стародавньому Римі – Церера. Про родючість ґрунту писали трактати філософи античної Греції.

Вчення про родючість ґрунту розробляли науковці багатьох поколінь (А. Теєр, Ю.Лібіх, В.Р. Вільямс та ін.). В сучасному ґрунтознавстві ґрунт розглядають як материнський організм, який трансформує сонячну енергію та речовини навколишнього середовища і забезпечує життя рослин необхідними факторами: вологою, поживними речовинами, повітрям і частково теплом.