Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет. вказ. з лаб. роб. з водопостачання та водо....doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Лабораторна робота 5. Приймачі стічних вод, гідрозатвори, ревізії та прочистки

Мета роботи. Вивчили основні санітарні прилади та способи їх підключення до водопровідних та каналізаційних мереж. Розібратись з будовою та призначенням гідрозатворів, ревізій, прочисток.

Матеріальне забезпечення лабораторної роботи

І. Сантехнічні прилади - умивальники, унітази, ванни, раковини, мийки, трапи.

2. Моделі сантехнічних пристроїв в будинках.

3. Плакати сантехнічних приладів

Порядок виконання роботи

Студенти розділяються на бригади по 3-4 чоловіки. Одна бригада вивчає умивальники, мийки, раковини та монтажні розміри їх встановлення і способи підключення до стояків, друга – унітази та трапи, третя - гідрозатвори. Через 30 хвилин бригади міняються місцями.

Рекомендації до підготовки та проведення лабораторної роботи

При підготовці до лабораторної роботи необхідно вивчити де встановлюються санітарно-технічні прилади, з основними вимогами до них, способами встановлення та конструктивними особливостями.

Приймачі стічних вод виконують у вигляді відкритих посудин або воронок, що збирають забруднену воду. Приймачами стічних вод служать санітарно-технічні прилади (мийки, раковини, умивальники, ванни, душеві піддони, біде, унітази, пісуари); спеціальні санітарно-технічні прилади (лікувальні ванни та оздоровчі душі, медичні умивальники, спеціальні мийки тощо); пристрої для прийому виробничих стічних вод (лотки, трапи, приймальні решітки, приямки, воронки тощо); водостічні воронки, які призначені для збору і відведення з даху дощових або талих вод.

Основні вимоги, що ставляться до приймачів стічних вод, - це простота їх конструкції, високі гігієнічні показники та зручність в експлуатації. Приймачі стічних вод повинні виготовлятись з міцного водонепроникаючого матеріалу, що не піддається перепаду температур та хімічній дії стічних вод. Поверхню приладів для зручності промивання роблять гладкою із заокругленими формами. Санітарні прилади кріплять до будівельних конструкцій за допомогою дюбелів, шурупів або клею. У випусках всіх приймачів стічних вод (крім унітазів) є решітки для затримання твердих забруднень, що можуть викликати засмічення трубопроводу.

Приймачі стічних вод:

  • мийки – призначені для відводу стічних вод від миття посуду і приготування їжі – сталеві, чавунні, емальовані, з нержавіючої сталі. Мийки обладнують змішувачами та гідравлічними затворами. Висота встановлення – 85 см.

умивальники – керамічні – прямокутні, увігнуті, овальні, напівкруглі, з спинкою або без неї. L=400 – 700 мм. B=300 – 600 мм. Глибина – 135 – 150 мм.

  • 700 мм. B=300 – 600 мм. Глибина – 135 – 150 мм. Висота встановлення – 50 - 85 см. Обладнують туалетними кранами або змішувачами, гідрозатворами.

  • раковини – призначені для зливання брудної води або мийки обладнання – чавунні, сталеві емальовані. Раковини обладнуються водорозбірними кранами або змішувачами та гідрозтворами. Висота встановлення до 85 см.

  • ванни – чавунні, сталеві емальовані – звичайні (L=1,5; 1,7; 1,8 м; B=0,70; 0,75 м); прямокутні, напівкруглі, сидячі (L=1,2 м), дитячі, глибокі піддони, ножні. Розташовуються на ніжках висотою 15 – 20 см. Глибина ванни – 0,40 - 0,46 м. Ванни обладнують змішувачами для ванн, переливним трубопроводом, випуском. Змішувач встановлюють на висоті 0,8 – 1,0 м.

душові. Розміри 0,9х0,9 м чи 1,0х1,0 м. Висота кабіни – 2,0 м. Обладнані змішувачем для душу, розташованим на висоті 1,2 м. Душова сітка висотою 2 – 2,25 м. Для відводу стічних вод встановлюють трапи, душові піддони

  • унітази. Матеріал: керамічні (фарфорові, фаянсові). Конструкція: тарільчасті, козиркові, сифонуючі, воронкоподібні. Можуть бути з прямим і косим випуском. Діаметр випуску – 100 мм. Висота установки – Н=0,32 – 0,40 м, дитячі – Н=0,33 м. Розміри: звичайні – 460х360 мм, дитячі – 290х405 мм. Комплектуються змивними бачками (чавунні, керамічні, пластмасові) – високорозташовані – Н=2 м, середньорозташовані – Н=0,8 – 1,0 м, низькорозташовані – Н=0,6 м. Об’єм води у бачку – 6 – 7 л. Змивні бачки обладнують поплавковим клапаном, переливною трубою, гідрозатвором.

  • надпідлогові чаші відрізняються від унітазів тим, що ними користуються не доторкуючись до поверхні приладів. Це забезпечує більшу гігієнічність і тому надпідлогові чаші широко використовують в громадських та промислових будинках.

  • пісуари – настінні, надпідлогові та лоткові. Промивання пісуарів здійснюють пісуарними кранами або через автоматичні змивні бачки. В лоткові пісуари воду подають постійно. Забруднена вода з пісуарів відводиться через випуск-решітку, який затримує папір, недопалки і т.п.. Після випуску встановлюють гідрозатвір.

  • гідравлічні затвори (сифони) розміщують після кожного санітарно-технічного приладу, крім тих, що мають його в своїй конструкції (унітази, трапи, пісуари). Водяний гідрозатвір (шар води висотою 50 – 70 мм) затримує шкідливі гази з системи каналізації і не дозволяє їм потрапляти у приміщення – U-подібні, двобортні (з умивальниками, мийками, пісуарами), однобортні, пляшкового типу (в житлових будинках). Для ванн випускають спеціальні сифони, що мають невелику висоту і трійник для під’єднання переливної труби.

  • трапи збирають забруднену воду з підлоги приміщень або від технологічного обладнання. Їх встановлюють в найбільш низьких місцях підлоги з забезпеченням герметичності. В корпус трапа вбудований гідрозатвір. Випуск трапа може бути направлений до низу (прямий) або вбік (косий випуск). Зверху трап закривається решіткою, що знімається. Верх решітки трапа повинен бути на 5 – 10 мм нижче рівня чистої підлоги приміщення.

При проведенні роботи необхідно вивчили основні санітарні прилади та способи їх підключення до водопровідних та каналізаційних мереж. Розібратись з будовою та призначенням гідрозатворів, ревізій, про чисток і зробити:

  1. Ескізи з плакатів, книг, моделей та стендів встановлення та під’єднання до відвідних ліній умивальників, раковин та мийок. Вказати основні розміри

  2. Ескізи унітазів, гідрозатворів, трапів та показати їх під’єднання до відвідних ліній.