Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Сам_работа_ВВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Тема 2 Мережі водопостачання. Споруди на водопровідних мережах

На водопровідній мережі та на водоводах колодязі обов’язкові. В них розміщують всю водопровідну арматуру: засувки, зворотні клапани, вантузи, гідранти і т. ін., включаючи всі фасонні частини з фланцями.

Колодязі складають із збірних залізобетонних елементів, вони найдосконаліші і найекономічніші, значно скорочують строки під час будівництва. Колодязі роблять також з цегли, у окремих випадках застосовують бут.

У плані колодязі можуть бути круглими і прямокутними. Найчастіше застосовують круглі колодязі із збірного залізобетону 1; 1,5; 2,0 м, використовуючи стандартні кільця 0,6; 0,9 і 1,2 м. Прямокутні залізобетонні колодязі розмірами від 2х2,5 м до 4х4,5 м монтують із збірних панелей 0,6; 0,9 і 1,8 м заввишки.

Визначаючи розміри колодязів, необхідно враховувати глибину укладення труб Н, розміри арматури і фасонних частин, а також мінімальні відстані до них від стінок, днища і перекриття.

Прокладання водопровідних ліній має пов’язуватися з іншими підземними спорудами.

Перехід водопровідних труб під залізницею треба робити так, щоб запобігти можливості розмивання залізничного полотна при аварії на водоводі і можна було ремонтувати труби не припиняючи залізничного руху. При перетині залізничних колій водопровідні лінії укладають в прохідні галереї або футляри.

При перетині річок і ярів труби прокладають по дну у вигляді дюкерів на глибині не менш 0,5м від дна річки до верху труби. У фарватерах судноплавних річок ця глибина повинна бути не менше 1 м.

Питання для самостійного вивчення

2.1 Водопровідні колодязі: призначення, складові частини колодязя.

2.2 Дюкери.

2.3 Переходи. Естакади.

Література [1,3,5].

Питання для самоконтролю

  1. Які форми колодязів в плані?

  2. З яких матеріалів влаштовують водопровідні колодязі?

  3. Які споруди влаштовують прокладаючи трубопровід через річку? Склад споруд.

  4. Яка мінімальна кількість трубопроводів при перетині з річкою?

  5. Для чого потрібні футляри при влаштуванні переходів?

  6. У яких випадках можливе будівництво естакади?

Тема 4 Водозабірні споруди для забирання води з підземних джерел

Для забору підземних вод застосовують різні споруди – свердловини, шахтні колодязі, горизонтальні та променеві водозабори, каптажні камери.

Водозабірні свердловини (трубчасті колодязі) застосовують у тих випадках, коли підземні води залягають на глибині більше 10м, а потужність водоносного пласту не перевищує 5м. Свердловина складається з трьох основних елементів: оголовка, ствола і водоприймальної частини.

Шахтні колодязі використовують в основному для добування ґрунтової безнапірної або міжпластової води верхніх горизонтів. Зазвичай, глибина шахтних колодязів не перевищує 10м, але в окремих випадках може досягати 30м. Поодинокі колодязі використовуються переважно для місцевих систем водопостачання, тому отримали найбільше розповсюдження в сільській місцевості.

Горизонтальні колодязі застосовують при невеликій потужності (до 10 м3/год) потоку підземних вод на глибині досягання водоносного пласта до 8м, переважно поблизу поверхневих водостоків і водойм, а також при необхідності перехоплення інфільтраційного підземного потоку на можливо більшій ширині. Закладають такі водозабори в межах вище населеного пункту, підприємств, тваринницьких ферм тощо.