Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robocha_programa_dlya_kontrakta_po_MP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
341.5 Кб
Скачать

Тема 5 Джерела та стадії укладання міжнародних договорів (2 години) План

1. Поняття міжнародного договору і його суб'єкти.

2. Класифікація міжнародних договорів.

3. Укладання міжнародних договорів, набуття чинності, виконання міжнародних договорів.

4. Міжнародний договір і внутрішнє законодавство.

Теми рефератів:

1. Об'єкти і мета міжнародних договорів.

2. Способи забезпечення виконання договорів.

3. Міжнародний договір і внутрішній закон.

Основні поняття: об'єкт міжнародного договору, суб'єкт міжнародного договору, ратифікація, депозитарій, обмовки, промульгації, тлумачення, денонсація, анулювання, гарантії міжнародних договорів.

Контрольні питання і завдання:

1. Чи може міжнародний договір домінувати над внутрішнім законодавством?

2. Чи можуть бути норми внутрішнього законодавства відображені в міжнародних договорах?

3. Дайте визначення права міжнародних договорів.

4. Хто може бути стороною міжнародного договору?

5. Для чого здійснюється реєстрація і публікація договорів?

6. Яким способом забезпечується виконання договорів?

Приступаючи до розгляду першого питання, студенти повинні дати визначення поняття міжнародного договору. Потім визначити місце права міжнародних договорів у системі міжнародного права. Студентам необхідно звернути увагу на те, що договір є найбільш поширеною юридичною формою встановлення співробітництва між суб'єктами міжнародного права. Об'єктом міжнародного договору може бути лише те, що законно і можливо для виконання. Договір - результат добровільного вираження волі суверенних держав.

При відповіді на друге питання - класифікації міжнародних договорів - студенти спочатку повинні зазначити підстави розподілу договорів на окремі види. Вони повинні знати, що таке багатосторонні і двосторонні договори, навести конкретні приклади. Треба чітко засвоїти, що незалежно від того, до якої категорії договори відносяться відповідно до класифікації, вони є юридичне обов'язковими і створюють норми, яких сторони правовідносин повинні неухильно додержуватися. Для того, щоб відповідь була повною, бажано назвати найбільш поширені найменування міжнародних актів і зупинитися на їх розподілі за змістом (договори політичні, економічні, з питань культурного співробітництва, з правових питань тощо) Відповідаючи на третє питання - укладання міжнародних договорів – студентам необхідно знати стадії та етапи укладення договорів, повноваження на підписання договорів, права й обов'язки уповноважених. Підписання. Обмін документами, що утворюють договір. Ратифікація договору, тлумачення договору. Приєднання до договору. Набуття чинності договору, опублікування і реєстрація договорів. Студенти також повинні знати підстави припинення дії договору (денонсація, перегляд, анулювання договору та ін.) Приступаючи до вивчення четвертого питання, необхідно звернути увагу на співвідношення міжнародного договору і внутрішнього законодавства. Студенти повинні знати, що проблема співвідношення міжнародного договору, що вступив у силу, і внутрішнього законодавства держави в юриспруденції вважається однією з найскладніших. Вона розв'язується визнанням або примату договору над законом або примату закону над договором, або їх рівності. Сучасна практика укладення міжнародного договору пішла першоим шляхом, тобто визнання верховенства міжнародно-правових норм стосовно норм внутрішнього права (примат права над політикою і примат міжнародного договору над законом). Національні держави зобов'язані привести своє законодавство у відповідність до норм міжнародного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]