Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_Kredit.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
882.18 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. З чим історично пов’язане виникнення центральних банків?

  2. Яку роль відіграє центральний банк у країнах з ринковою економікою?

  3. Перелічить основні функції, що виконує центральний банк в економіці, дайте їм характеристику.

  4. Яким чином побудована структура НБУ?

  5. Які органи управління утворюються в НБУ, які в них повноваження?

  6. Яка функція НБУ є основною згідно із законом України «Про Національний банк України»?

  7. Які інші функції здійснює НБУ?

  8. На вирішення яких завдань спрямована діяльність НБУ?

  9. У чому полягає функція центрального банку як емісійного центру готівкового обігу в державі?

  10. Що означає функція центрального банку як «банку банків»?

  11. У чому полягає функція центрального банку як органу банківського регулювання та нагляду?

  12. Охарактеризуйте функцію центрального банку як банкіра і фінансового агенту уряду?

  13. На що спрямована така функція центрального банку як провідника грошово-кредитної політики в державі. За допомогою яких основних методів вона проводиться?

  14. Які основні активні та пасивні операції здійснює центральний банк?

  15. Які основні операції здійснює НБУ згідно із законом України «Про Національний банк України»?

Тема 11 комерційні банки

  1. Комерційні банки: поняття, класифікація та функції

  2. Пасивні операції комерційних банків

  3. Активні операції комерційних банків

  4. Кредитні операції. Організація та порядок кредитування

  5. Інвестиційна діяльність комерційних банків

  6. Фінансові послуги комерційних банків

  7. Доходи, прибуток комерційного банку. Баланс банку

  8. Ліквідність комерційних банків; основні показники ліквідності балансу банка

11.1 Комерційні банки: поняття, класифікація та функції

У механізмі функціонування кредитної системи держави велика роль належить комерційним банкам, які є представниками другого рівня банківської системи.

Комерційні банки – це основна ланка кредитної системи, оскільки вони відіграють активну роль в економічному житті держави, а саме: акумулюють основну частину кредитних ресурсів і надають своїм клієнтам повний ком­плекс фінансових послуг, включаючи кредитування, залучення депозитів, розрахункове обслуговування, купівлю-продаж і збереження цінних паперів, іноземної валюти, видають їм гарантії, виступають посередниками при веденні комерційних справ, операцій, сприяють створенню ринкової кон'юнктури та ін. Тобто, вони є багатофункціональними організаціями, що діють у різних секторах ринку позичкового капіталу.

Таким чином, комерційні банки – це багатопрофільні кредитні устано­ви, що здійснюють операції в різних секторах ринку позичко­вих капіталів, обслуговуючи підприємства всіх галузей еконо­міки та населення.

Комерційні банки можна класифікувати за такими озна­ками:

  1. За формою власності: державні (в Україні – це Ощадбанк і Укрексімбанк); приватні: акціонерні, пайо­ві, суто приватні (банки, що належать одній особі).

  2. За походженням капіталу: банки з вітчизняним ка­піталом; банки з участю іноземного капіталу; байки зі стовідсотковим іноземним капіталом.

  3. За набором виконуваних операцій: універсаль­ні – банки, які виконують весь комплекс банківських операцій і послуг; спеціалізовані – спеціалізуються на певних напрямках діяльності або на обслуговуванні об­меженого кола клієнтів.

  4. За територіальною ознакою: міжнародні – об­слуговують клієнтів у різних країнах; національні – функціонують у межах однієї країни; локальні – обслу­говують певний регіон країни.

  5. За наявністю мережі філій: філіальні; безфілійні.

Завдання банків полягає у забезпеченні безперебійного грошового обігу й обороту позичкового капіталу, кредитуванні підприємств, держави і населення, створенні умов для нагромадження капіталу в економіці.

Особливості діяльності комерційних банків полягають у тому, що вони:

  1. не залежать від виконавчих органів державної влади, яким забороняється брати участь і втручатися у поточну діяльність банків. Органи державної влади та посадові особи не можуть входити до складу правління банка;

  2. вони можуть створювати союзи, об'єднання, асоціації з метою координації своєї діяльності і для захисту комерційних інтересів;

  3. банки не відповідають по зобов'язаннях держави і держава не відповідає по зобов'язаннях банку.

Основні функції комерційних банків:

  1. мобілізація тимчасово вільних грошових коштів різних суб’єктів ринку та перетворення їх у позичковий капітал;

  1. кредитування підприємств, держави, населення;

  2. емісія кредитних грошей;

  3. здійснення розрахунків та платежів у господарстві;

  4. емісійно-засновча, або інвестиційна функція

  1. консультаційні послуги, надання економічної та фінансової інформації; фінансові послуги (лізинг, факторінг, траст та ін.).

1. Виконуючи функцію мобілізації тимчасово вільних грошових коштів та пе­ретворення їх у капітал, банки акумулюють грошові доходи та заощадження у формі вкладів. Вкладник отримує процент або банківські послуги. Нагромадження та заощадження, які сконцентровані у вкладах перетворюються у позичковий капітал, який використовується банками для надання підприємствам та підприємцям, які у свою чергу вкладають ці кошти у розширення виробництва, купівлю неру­хомості і т. ін.

  1. Важливе економічне значення має функція кредитування підприємств, держави та населення. Пряме надання у позику вільних грошових капіталів їх власниками позичальникам у практичному житті стикається з труднощами. Тому банк виступає у ролі фінансового посередника, отримуючи при цьому грошові кошти у кредиторів та надає їх позичальникам. За рахунок кредитів комерційних банків здійснюється фінансування промисловості, сільського господарства, торгівлі, забезпечується розширене відтворення.

  2. Випуск кредитних грошей – це специфічна функція, яка відрізняє комерційні банки від інших фінансових інститутів.

Комерційні банки здійснюють депозитно-кредитну емісію. Коли банки ви­дають позики своїм клієнтам, грошова маса збільшується, і навпаки – коли по­зички повертаються, грошова маса зменшується.

Комерційні банки є емітентами кредитних засобів обігу. ЦБ регулює процес кредиту­вання комерційними банками – тобто процес створення грошей.

  1. Забезпечення розрахунково-платіжного механізму у господарстві. Комерційні банки виступають у ролі посередників у платежах та розрахунках для своїх клієнтів.

  2. Емісійно-засновча, або інвестиційна функція здійснюється комерційними банками шляхом випуску та розміщення цінних паперів (акцій, облігацій). При цьому банки стають каналами, які забезпечують напрями заощаджень для виробничих цілей. Ринок цінних паперів доповнює систему банківського кредиту та взаємодіє з нею.

  3. Комерційні банки надають своїм клієнтам різні фінансові та консультаційні послуги. У них є можливості постійно контролювати економічну ситуацію, на­давати інформацію своїм клієнтам по широкому колу економічних та фінансових проблем. Вони також надають своїм клієнтам різноманітні фінансові послуги – лі­зингові, факторингові, трастові послуги та інші.

Функції комерційних банків проявляються в їх операціях. Операції, які виконують комерційні банки, поділяються на:

базові (формування власного капіталу, залучення де­позитів, видача кредитів);

підпорядковані – супроводжують виконання основних операцій (лізинг, факторинг).

Операції комерційного банку знаходять своє відображен­ня в його балансі, який публі­кується у пресі.

Таблиця 11.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]