Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторн_робот_Ч2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Void main( )

{

char B[]="Сезам, відкрийся!";

printf("%s",B);

} /* Кінець програми */

Результат виконання програми:

Сезам, відкрийся!

У програмі довжина масиву В - 17 елементів, тобто довжина рядка, що поміщається в масив (16 символів), плюс нульовий байт закінчення рядка. Саме 17 байтів виділяється при ініціалізації масиву в приведеному прикладі. Ініціалізація масиву символів за допомогою строкової константи являє собою скорочений варіант ініціалізації масиву і введена в мову для спрощення. Можна скористатися звичайною ініціалізацією, помістивши початкові значення елементів масиву у фігурні дужки і не забувши при цьому помістити наприкінці списку початкових значень спеціальний символ закінчення рядка '\0'. Таким чином, у програмі була б припустима така ініціалізація масиву В:

char B[ ]={'С','е','з','а','м',',',' ','в','і', 'д','к','р','и','й','с','я','!','\0' };

Угоду про признак закінчення рядка потрібно дотримувати, формуючи в програмах рядки з окремих символів, Як приклад розглянемо наступну задачу: "Ввести речення, що закінчується крапкою, слова в якому відділені пробілами. Надрукувати останнє слово речення".

Аналіз умови задачі дозволяє виявити наступні помилкові ситуації й особливі випадки: відсутність крапки наприкінці речення; пробіл чи пробіли перед першим словом речення; кілька пробілів між словами; пробіли перед крапкою, що завершує речення; відсутність слів у реченні (тільки крапка). Щоб не ускладнювати рішення задачі, приймемо угоду про те, що речення, що вводиться, завжди розміщається на одному рядку дисплея, тобто довжина його не перевищує 80 символів. Це дозволить легко виявляти відсутність крапки наприкінці пропозиції й обмежує довжину будь-якого слова речення. Щоб врахувати особливі ситуації з пробілами, необхідно при аналізі чергового введеного символу (перемінна s) розглядати і попередній символ (перемінна ss). Для виявлення відсутності слів у реченні будемо обчислювати довжину k кожного чергового слова, що вводиться. Якщо k==0, а вводиться символ '.', то це ознака порожнього речення.

Текст програми:

/* Надрукувати останнє слово в реченні */

#include <stdio.h>

Void main( )

{

char s,ss; /* s - символ, що вводиться*/

/* ss - попередній уведений символ */

char A[80]; /* Масив для слова */

int i,k; /* k *- довжина слова */

printf("Напишіть речення з крапкою в "

"кінці:\n");

for (i=0,s=' ',k=0; ³<=79; i++)

{

ss=s; s=getchar( );

if (s==' ') continue;

if (s=='.') break.;

if (ss==' ') k=0;

A[k]=s; k++;

}

/*Вихід по крапці чи по закінченні введення рядка*/

if (і==80 || k=0)

printf(" Невірне речення \n");

else

{

A[k]='\0'; /* Кінець рядка */

printf("Останнє слово: %s",A) ;

}

} /* Кінець програми */

Читання даних, що вводяться, виконується посимвольно в циклі з параметром. Якщо вводиться пробіл, то оператор continue викликає перехід до наступної ітерації. Якщо введена крапка, то цикл переривається. При цьому в перших k елементах масиву А[] запам'ятовується останнє слово пропозиції. Якщо введений символ відмінний від крапки і пробілу, то аналізується попередній символ. Якщо це пробіл, то починається введення наступного слова і встановлюється нульове значення k. У наступних операторах введений символ записується в k-й елемент масиву А і k збільшується на 1. Вихід з циклу можливий з появою крапки або після введення 80 символів. Останнє виконується при відсутності в реченні крапки. У цьому помилковому випадку і==80. Коли в реченні немає слів, k залишається рівним нулю. Якщо i<80 і k не дорівнює 0, то в k-й елемент масиву А записується ознака кінця рядка (останнього слова речення), і вона як єдине ціле виводиться на друк.

Результат виконання програми:

Напишіть речення з крапкою наприкінці:

Орфографічний словник.

Останнє слово: словник

Як ще раз ілюструє приведена програма, робота із символьними рядками - це робота з масивами типу char. При цьому варто звертати увагу на обов'язкову присутність наприкінці рядка (в останньому зайнятому елементі масиву) символу '\0' і не допускати його випадкового знищення при обробці.