Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_derzhavi_i_prava.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
531.97 Кб
Скачать

Лекція. Тема 22. Поняття і суть законності і правопорядку (2 год.)

Поняття, основні ознаки, суть та визначення правового режиму, режиму законності. Основні вимоги і принципи правового режиму. Соціальна цінність і значення правового режиму і режиму правозаконності. Поняття і суть антиправового режиму, режиму беззаконня. Співвідношення державно-правових режимів із режимами законності і беззаконня. Співвідношення законності і доцільності, законності і справедливості.

Поняття і види гарантій режиму законності і правового режиму. Загальносоціальні гарантії правозаконності: політичні, економічні, моральні, ідеологічні, соціальні і релігійні. Поняття і види юридичних гарантій за суб’єктами: парламентські, президентські, урядові, судові, прокурорські, самоврядні, громадські, колективні, індивідуальні тощо. Види і суть гарантій за формами і галузями права і законодавства: конституційні, адміністративні, кримінальні, дисциплінарні, процесуальні і матеріальні, звичаєво-правові, договірні, міжнародно-правові, тощо.

Поняття і суть, основні ознаки, визначення соціального порядку, громадського порядку, правопорядку як правового стану. Соціальна цінність і роль правопорядку та громадського порядку в державі і суспільстві. Співвідношення режиму законності, правового режиму і правопорядку як співвідношення процесу точного і неухильного виконання і дотримання законодавства.

Семінар. Тема 22. Поняття і гарантії законності і правопорядку (2 години)

  1. Законність: поняття, основні ознаки і визначення.

  2. Правопорядок: поняття, основні ознаки, суть та визначення.

  3. Співвідношення режиму правозаконності і правопорядку.

  4. Загальносоціальні гарантії забезпечення правозаконності і правопорядку.

  5. Юридичні гарантії правозаконності і правопорядку в Україні.

Рекомендована література.

    1. Алаїс С.І., Бобровник С.В., Лилак Д.Д., Самохвалов В.В., Самохвалов В.П., Фатхутдінова О.В. Енциклопедія законодавства (мат. до спецкурсу) / За заг. ред. Самохвалова В.П. – К., 2003.

    2. Горбунова Л. Історія дослідження ідеї та поняття законності // Право України. - 2004, № 2. – С. 3.

    3. Котюк В.О. Теорія права. Курс лекцій. – К.: Вентурі.1996.

    4. Крисюк Ю. Синергетична інтерпретація соціального порядку // Право України. – 2005, № 7.

    5. Мелех Л.В. Трактування правової категорії „законність” у вітчизняній юридичній науці // Держава і право. – 2007, № 36. – С. 123 – 128.

    6. Околіта С.В Справедливість та законність як принципи державно-правового регулювання. Авт. дис. ... к.н. з держ. упр. – К., 2000.

    7. Самохвалов В.В Законність і справедливість: теоретико-правові проблеми співвідношення та взаємодії. Авт. дис. ... к.ю.н. – К., 2008.

    8. Скакун О.Ф. Теорія держави і права. – Х.: Консум, 2001.

    9. Теорія держави і права. / Відп. ред. Зайчук О.В., Оніщенко Н.М. – К.: Юрінком Інтер, 2006.

    10. Ткаченко В.Д. Функціональне призначення законності // Вісник Академії правових наук. – Х., 1996.