Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ГіК повний.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

11.3 Ресурси та операції центрального банку

Ресурси центрального банку відрізняють від ресурсів інших банків відповідно до ролі центрального банку в кредитній системі країни.

Власний капітал центрального банку складається зі статутного фонду, розмір якого визначається законодавчо у кожній країні, а також фондів та резервів. В Україні Закон «Про національний банк України» встановлює статний фонд банку у розмірі 10 млн. грн., який може підвищуватись за рішенням Ради НБУ. Тому сьогодні статний фонд Національного банку України складає приблизно 10 млрд. грн., що складає 5 % від загальної суми його ресурсів. Статний фонд формується за рахунок державного бюджету.

Фонди й резерви центрального банку також формують на підставі законодавства відповідно до ст. 4 Закону «Про національний банк України», а також Рішення Ради НБУ для покриття фінансових ризиків, пов’язаних з виконання центральним банком країни своїх функцій.

Центральний банк будь якої країни не ставить своєю метою отримання прибутку. Проте, при наявності дефіциту державного бюджету, отриманий прибуток передається до Державного бюджету у порядку кредитування. Якщо діяльність центрального банку за звітній період була збитковою, то сума збитку покривається за рахунок відрахувань з держбюджету у наступному році.

Крім власного капіталу ресурси центрального банку включають готівку, що знаходиться в обіг, заборгованість перед міжнародним валютним фондом, залучені кошти й депозити, позички, кошти інших клієнтів та інші зобов’язання. Серед цих показників значну вагу складають кошти, що емітовані центральним банком у вигляді грошових білетів та монет. В Україні ці показники складають біля половини всіх ресурсів НБУ. Нажаль, показники заборгованості перед МВФ також є досить великими. Зросли в останній час кошти інших клієнтів НБУ, тобто кошти комерційних банків на їх кореспондентських рахунках в НБУ.

Отримані ресурси центральні банки спрямовують на різні операції. Національний банк України відповідно до своїх функцій здійснює такі операції:

  • надає комерційним банкам кредити;

  • веде рахунки банків-кореспондентів,

  • здійснює розрахунково-касове обслуговування комерційних банків;

  • купує та продає цінні папери, що випускаються державою;

  • надає кредити банкам під заставу цінних паперів;

  • купує та продає іноземну валюту;

  • проводить операції з резервними фондами грошових знаків;

  • організує інкасацію та перевезення грошових знаків й інших цінностей тощо.

Більшу частину залучених ресурсів НБУ розміщує у різні активи, серед яких слід назвати кошти й депозити у іноземній валюті.

Питання до самоконтролю:

    1. Охарактеризуйте історичний аспект розвитку інституту центрального банку?

    2. Які форми організації центрального банку існують?

    3. Що розуміється під незалежністю центрального банку?

    4. У чому полягає емісійна функція центрального банку?

    5. Особливості функцій центрального банку «банк банків» та «банк уряду»?

    6. Як реалізується функція регулювання грошово-кредитної політики?

    7. Які ресурси має центральний банк для здійснення своєї діяльності?

    8. Що розуміється під пасивними та активними операціями центрального банку країни?