Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій № 22.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
3.81 Mб
Скачать

3. Робота з аркушами книги в середовищі Microsoft Excel.

Документ в Excel називається робочою книгою. Робоча книга – це основний документ, який використовується в Microsoft Excel для зберігання і обробки даних. Вона складається з окремих робочих аркушів, кількість яких за замовчуванням ста-новить 3, а максимальна кількість 255. Робочий аркуш має свою назву що, відобража-ється на ярличку в її нижній частині. За допомогою ярличків можна переходити до інших робочих аркушів. За замовчуванням аркуші мають назву Лист 1, Лист 2 і т. п., але їх можна перейменовувати за бажанням користувача.

Робочий аркуш складається з рядків та стовпчиків. Максимальний розмір робо-чого аркуша в Microsoft Excel складає 256 стовпчиків на 65536 рядків. Стовпці поз-начаються латинськими літерами від А до Z, потім їх комбінаціями АА до АZ і так далі до IV. Рядки позначаються арабськими цифрами від 1 до 65536. На перетині ряд-ків і стовпців утворюються комірки, які є основними елементами для зберігання да-них у таблиці. Кожна комірка має власне ім’я (адресу), яка складається з назви стовп-

чика та номера рядка, на перехрещенні яких вона розміщена. Наприклад, А1, DE234, К10, Z88 тощо. Адреси комірок використовуються в записі формул, що визначають зв’язки між даними у різних комірках. Кожна комірка може бути використана для трьох основних цілей:

  • зберігання тексту;

  • зберігання чисел;

  • посилання на розрахункову формулу, за якою здійснюється обчислення на основі даних, що зберігаються в інших комірках таблиці.

Всі ці дії в Microsoft Excel виконуються тільки в активній комірці.

Активна комірка – це комірка, в яку вводяться дані і яка виділяється таблич-ним курсором (у вигляді чорної рамки).

Переміщується табличний курсор за допомогою показчика миші, клавіш керу-вання курсором або слідуючої комбінації клавіш:

[Enter] – перехід на одну комірку вниз;

[Tab] – перехід на одну комірку праворуч;

[Shift+Tab]- перехід на одну комірку ліворуч;

[Home] – перехід до першого стовпця;

[Ctrl+Home] – перехід на початок таблиці;

[Ctrl+End] – перехід до останньої комірки, що використовується;

[PgUp] – одна сторінка вгору;

[PgDn] – одна сторінка вниз;

[Alt+PgUp] – одна сторінка ліворуч;

[Alt+PgDn] – одна сторінка праворуч;

[Ctrl+ PgUp] – перехід на сусідній лист (зліва);

[Ctrl+ PgDn] – перехід на сусідній лист (справа).

Декілька комірок робочої таблиці, які мають суміжні сторони утворюють діапа-зон комірок.

Діапазони мають прямокутну форму і описуються адресами двох діагонально-протилежних комірок.

Наприклад:

  • А1: С3 – прямокутний діапазон;

  • А1:А9 – діапазон стовпець;

  • А1:Е1 – діапазон рядок.

Діапазон клітинок позначається координатами верхньої лівої і нижньої правої клітинок цього діапазону, розділених двокрапкою. Символ : є оператором діапазону.

Щоб відокремити (виділити) діапазон, треба у лівому верхньому куті устано-вити показчик миші і, не відпускаючи його, перемістити білий хрестоподібний по-казчик у правий нижній кут, а далі відпустити ліву клавішу миші. Щоб відмовитися від вибору, достатньо клацнути за межами діапазону.

Щоб виокремити несуміжні діапазони треба користуватися клавішею Ctrl. Нап-риклад, щоб виокремити два несуміжні стовпці-діапазони, потрібно клацнути на їх-ніх назвах в режимі натиснутої клавіши Ctrl.

В нижній частині робочих аркушів знаходяться ярлики аркушів, за допомогою яких можна визначити, який робочий аркуш у робочій книзі в даний період є актив-ним. Ці ярлики поіменовані.

Операції з робочими аркушами книг в MS Excel.

З робочими аркушами книг в Excel можна виконувати слідуючі операції: перей-менування, додавання, вилучення, переміщення, копіювання.

  1. Щоб перейменувати аркуш, досить на його ярлику двічі клацнути “ми-шею” і ввести нову назву, або примінити відповідні команди контекстно-го меню.

  2. Щоб додати новий аркуш, необхідно виділити будь-який ярлик аркуша та викликати над ним контекстне меню. В меню вибрати команду «Доба-вить», а в діалоговому вікні, що з’явиться вибрати «Лист» та натиснути на кнопку “ОК”. Новий аркуш буде додано зліва від виділеного.

  3. Щоб вилучити відповідний аркуш, треба виділити його ярлик та викли-кати над ним контекстне меню. В ньому вибрати команду «Удалить» та в вікні діалогу, що з’явиться натиснути кнопку “ОК” для підтвердження.

  4. Для переміщення робочого аркуша треба виділити його ярлик, далі за-хопити його ЛКМ і і утримувати до тих пір, поки покажчик миші не набу-де вигляду стрілки з аркушем паперу. Перемістіть цей показчик вздовж ярликів аркушів у потрібне місце.

  5. Для копіювання робочого аркуша в тій же робочій книзі треба виконати попередні дії з натиснутою кнопкою Ctrl. Для копіювання в іншу книгу треба викликати контекстне меню над відповідним ярликом аркушу, виб-рати команду «Копировать», перейти в іншу робочу книгу і виконати команду «Вставить».

Закріплення заголовків рядків і стовпців ЕТ.

Коли таблиця стає великою і не поміщається на екрані, то при просування вниз верхні рядки зникають, що звільнити місце для нижніх. Точно так при просуванні по таблиці вправо зникають з екрану стовпчики, що знаходяться зліва. Це може приз-вести до помилок при подальшому заповненні комірок. Якщо не бачити заголовків рядків і стовпчиків, можна помилково записати дані не в ті комірки.

Заголовками можуть служити один або кілька рядків і (або) один або кілька стовпчиків.

Щоб закріпити заголовки, треба виділити комірку, що знаходиться нижче від рядка (рядків) і справа від стовпчика (стовпчиків), які треба закріпити як заголовки. Наприклад: щоб закріпити заголовок 1-2 рядки і стовпчик А, треба виділити комірку В3. Далі треба відкрити меню «Окно» і виконати команду «Закрепить области».

Щоб відмінити заголовки, треба відкрити меню «Окно» і виконати команду «Снять закрепление областей».

Захист комірки в ЕТ.

Щоб встановити захист комірки, виконати команду «Формат» «Ячейки …». У діалоговому вікні «Формат ячеек» натиснути вкладку «Защита» і у вікні, що з’явиться, встановити “птицю” у віконці:

  • «защищаемая ячейка» – забороняється редагування, копіювання та вилучення комірки;

  • «скрыть формулы» - у рядку формул не відображається формула при активізації комірки з таким захистом.

Захист комірок діє лише після захисту всього робочого листа. Щоб захистити лист, треба виконати команду «Защита» в меню «Сервис», після чого виконати команду «Защитить лист ... ».

Захист аркушів книг.

Щоб встановити захист аркуша книги необхідно виконати наступні дії:

  • зробити активним робочий аркуш, який необхідно захистити;

  • виконати слідуючу команду «Сервис» «Защита» «Защитить лист. . . » в діалоговому вікні, що з’явиться («Защитить лист... ») встановити відпо-відні параметри захисту;

  • при установці паролю необхідно враховувати регістр літер;

  • установка паролю необов’язкова.