Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л11.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
154.11 Кб
Скачать
  1. Діалоги вибору кольору — компоненти ColorDialog і ColorBox

Компонент ColorDialog викликає діалогове вікно вибору кольору. У ньому користувач може вибрати колір з базової палітри або розкрити додаткову, що дозволяє синтезувати колір, відмінний від базових. Синтезований колір можна додати в палітру додаткових кольорів на лівій панелі і використовувати його надалі.

Основна властивість компоненту ColorDialogColor. Ця властивість відповідає тому кольору, який вибрав в діалозі користувач. Якщо при виклику діалогу бажано встановити деяке початкове значення кольору, це можна зробити, встановивши Color заздалегідь під час проектування або програмно.

Властивість CustomColors типу TStrings дозволяє задати замовлені кольори додаткової палітри або прочитати замовлений колір, сформований користувачем у діалозі. Кожен колір визначається рядком вигляду:

<Имя цвета>=<шестнадцатеричное представлення цвета>;

Назви кольорів задаються від ColorA (перший колір) до ColorF (шістнадцятий, останній). Наприклад, рядок

ColorA=808022

задає перший замовлений колір.

Приведемо приклад застосування компоненту ColorDialog. Якщо ви хочете, щоб користувач міг задати колір якогось об'єкту, наприклад, колір фону компоненту Memo1, то це можна реалізувати оператором:

if(ColorDialog1->Execute())

Memo1->Color = ColorDialog1->Color;

Розглянутий компонент ColorDialog викликає стандартний діалог Windows. Проте нерідко його можливості надмірні, і користувачу зручніше вибирати колір за допомогою випадного списку, як, наприклад, ви робите це у вікні Інспектора Об'єктів. Таку можливість надає компонент ColorBox (сторінка Additional).

Дізнатися колір, вибраний користувачем в списку, дозволяє властивість Selected. Для цього можна скористатися подією компоненту OnSelect, яка наступає у момент вибору користувачем кольору. Наприклад, оператор:

Memo1->Color = ColorBox1->Selected;

  1. Діалоги друку і установки принтера — компоненти PrintDialog і PrinterSetupDialog

Компонент PrintDialog викликає діалогове вікно друку, у якому користувач може вибрати принтер і встановити його властивості, вказати число копій і послідовність їх друку, друкувати у файл або безпосередньо на принтер, вибрати друковані сторінки або друкувати тільки виділений фрагмент.

Компонент PrintDialog не здійснює друк. Він тільки дозволяє користувачу задати атрибути друку. А сам друк повинен здійснюватися програмно за допомогою об'єкту Printer або іншим шляхом.

Розглянуті раніше діалогові компоненти повертали одну властивість — ім'я файлу, колір, або один об'єкт — Font, що містить багато властивостей, На відміну від них компонент PrintDialog повертає ряд властивостей, що характеризують вибрані користувачем установки. Це наступні властивості:

PrintRange - показує вибрану користувачем радіокнопку з групи Друкувати: prAllPages — вибрана кнопка Всі Сторінки, prSelectiоn — вибрана кнопка Сторінки з ... по ..., prPageNums — вибрана кнопка Сторінки.

FromPage - показує встановлену користувачем початкову сторінку у вікні Сторінки з ... по ....

ToPage - показує встановлену користувачем кінцеву сторінку у вікні Сторінки з ... по ....

PrintToFile - показує, чи вибраний користувачем індикатор Друк у файл.

Copies - показує встановлене користувачем число копій.

Collate - показує, чи вибраний користувачем індикатор Розібрати.

Перед викликом діалогу бажано визначити, скільки сторінок в друкованому тексті, і задати параметри MaxPage і MinPage — максимальний і мінімальний номери сторінок. Інакше користувачу в діалоговому вікні не буде доступна кнопка Сторінки з .. по .... Крім того, слід визначити деякі опції у властивості Options:

poSelection - зробити доступною кнопку Виділення, що дозволяє користувачу друкувати тільки виділений текст.

poPrintToFile - відображати в діалоговому вікні кнопку Друк у файл.

poWarning - видавати зауваження, якщо користувач намагається послати завдання на невстановлений принтер.

Тепер зупинимося на компоненті PrinterSetupDialog, що викликає діалогове вікно установки принтера. Це єдиний діалоговий компонент, що не має ніяких специфічних властивостей, які треба було б встановлювати або читати. Діалог виконує операції по установці принтера, на якому проводитиметься друк, і завдання його властивостей. Цей діалог не повертає ніяких параметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]