Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Дипломна робота готовая!

.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
991.23 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки Україні

Головне управління освіти і науки Харківської облдержадміністраціі

Професійно-технічне училище № 32

Письмова екзаменаційна

Робота

На тему: "Технологія виконання зачісок з довгого волосся в стилі "Гламур". Технологія виконання жіночої модельної стрижки з використанням сучасних технік фарбування. "

Учениці групи № 2

Рубайло Ірини Вікторівни

Професія - Перукар

Викладач–Воробйова О.Г.

Майстер в/н-Левадний К.О.

Професійно-технічне училище № 32

«Затверджено»

Заступник директора з НВР

________

«__»__________2011р.

Завдання

на виконання пісьмовоі екзаменаційноі роботи.

Учениця Групи № 2

Професія-Перукар

Тема"Технологія виконання зачісок з довгого волосся в стилі "Гламур". Технологія виконання жіночої модельної стрижки з використанням сучасних технік фарбування. "

Термін видачі завдання «__»________

Термін виконання завдання«__»________

Керівник письмової роботи_____Воробйова О.Г.

Змiст роботи:

1.Вступ.

2.Основна частина

2.1.Розробка технологiї виконання зачiски,

стрижки,фарбування.

2.2.Вибiр характеристика необхiдних iнструментiв та обладнання.

2.3.Вибiр та характеристика матерiалiв.

2.4.Органiзацiя робочого мiсця перукаря,дотримання правил т/б,норм санiтарiї та гігієни.

3.Висновки.

4.Список використаної лiтератури.

5.Додатки.

6.Рецензiя.

ВСТУП.

Витоки перукарського мистецтва йдуть у глибоку старовину. Відомо, що вже за 2-3 тисячі років до нової ери нашим предкам було властиво прикрашати свою зовнішність зачісками. Проходили століття, поступово людина вносив в створювані їм предмети, у тому числі в зачіску, своє уявлення про красу, що відображає і його індивідуальний смак, і загальний естетичний ідеал, властивий конкретній епосі. Але одяг і зачіска виявляються також явищами утилітарними й соціальними. У різних народів сформувався свій стиль і певні традиції, пов'язані з природними умовами країни й положенням людини в суспільстві.

Вивчення історії перукарського мистецтва представляє не тільки пізнавальний інтерес, а й практичну цінність, так як деякі деталі можна використовувати і в даний час. Цікаву форму зачісок створили в Древньому Єгипті. Для її виконання були потрібні послуги спеціально навчених рабів. Єгиптяни фарбували волосся хною, прикрашали зачіски декоративними елементами.

Модним кольором волосся у Древній Греції вважався білявий. У класичний період повсякденна чоловіча зачіска складалася з коротко підстриженим волоссям, «повної» (тобто від скроні до скроні) недовгої бороди і вусів. Деякі чепуруни носили довге волосся, завиті в локони і підхоплені золотим обручем. В урочистих випадках укладали волосся над чолом у вигляді гарного банта, так званої цикади.

Грецькі жінки носили довге волосся й знали кілька типів зачісок, але класичною зачіскою можна вважати так званий грецький вузол - коримбос. При цій зачісці довге волосся розчісували на прямий проділ, завивали хвилями й досить низько спускали їх на лоб, так як, за естетичними поняттями того часу, чоло повинне бути невисоким (між бровами й волоссям чоло відкривався лише на ширину двох пальців). Далі волосся спускали уздовж щік, а позаду піднімали й на потилиці укладали у вузол, скріплюючи шпильками й вузькими стрічечками. Часто волосся укладали в сітку, сплетену із золотих шнурів, або надягали витончене прикраса - стефану. Стефани мали різноманітну форму й завжди були багато прикрашені.

Чоловіча зачіска в різні періоди римської історії була різною. Волосся могли бути і завите в локони, і розчесані гладко, із чубчиком над чолом. Звичайно римляни голили обличчя, однак у моді були й невеликі завиті борідки.

Дуже різноманітні й складні були зачіски римських патриціанок. У деякі періоди носили гладко зачесане волосся, розділені на прямий проділ: іноді завивали волосся в довгі локони, іноді носили «грецькі» зачіски, - але істинно римськими були високі зачіски з локонів, укріплених на каркасі. Віялоподібний каркас зміцнювався над чолом і за формою нагадував російський кокошник. На нього кріпилися акуратними рядами локони. Решту волосся, заплетене в косу, укладалися на потилиці у вигляді кошика. Модними вважалися біляві і русяве волосся.

Історія культури феодального суспільства ділиться на два основних періоди: раннє (IX-XII століття) і пізніше середньовіччя (XIII-XV століття). Величезну роль в житті людей починає відігравати церква, тому й розвиток перукарського мистецтва залежало від регламентації церкви, яка прагнула приборкати «гріховну людську плоть».

У період раннього середньовіччя чоловіча зачіска була примітивною: волосся підстрижене до мочок вух, а спереду - чубчик. В XI столітті носили довге волосся, розпущене по плечах.

Дівчата носили або довгі коси, або розпущене волосся, підхоплені навколо голови обручем, а заміжні жінки приховували волосся під головним убором. Найчастіше таким убором служив круглий хустку з білої тканини з отвором для обличчя. У XV столітті величезного значення набули головні убори, зокрема чіпці, а зачіска, навпаки, втратила своє значення. Модним вважалося відкривати лоб і віскі, а також потилицю, щоб показати красу довгої шиї. Для цього волосся над чолом і потилицею підголювали.

Епоха Відродження, або Ренесанс, була найважливішим етапом в історії перукарського мистецтва. У цей час в Італії в чоловіків вважалася модною зачіска двох основних типів: волосся або гладко зачісували назад, або носили зачіску з чубчиком. Особа гладко голили.

У жінок особливо красивими вважалися золоті волосся. Красивим вважався високий лоб. Зачіска могла бути дуже складною і вишуканою. Вона складалася з комбінацій кіс, локонів, прикрашених перловим намистом, вуалями, стрічками. Іноді молоді дівчата носили розпущене волосся.

Епоха Відродження, або Ренесанс, була найважливішим етапом в історії перукарського мистецтва. У цей час в Італії в чоловіків вважалася модною зачіска двох основних типів: волосся або гладко зачісували назад, або носили зачіску з чубчиком. Особа гладко голили.

У жінок особливо красивими вважалися золоті волосся. Красивим вважався високий лоб. Зачіска могла бути дуже складною і вишуканою. Вона складалася з комбінацій кіс, локонів, прикрашених перловим намистом, вуалями, стрічками. Іноді молоді дівчата носили розпущене волосся.

В Іспанії у чоловіків в моді була коротка стрижка, а також борода і вуса.

Іспанки носили просту і сувору зачіску, найчастіше так зване бандо: розчесані на прямий проділ волосся спускалися уздовж щік, а позаду складалися в шиньйон. Волосся красиво прибирали квітками, обручами, коштовностями. У Франції в зачісках виявилися самобутні риси, відбивають смаки складається нації. Особливий вплив на чоловічі зачіски надав останній король XVI століття Генріх IV. У моду увійшли зачесане назад волосся, закручені вгору вуса і маленька гостра борідка «a la Henri IV». Оскільки король рано почав сивіти, в моду ввійшла пудра для волосся, але пудрили в цей час тільки віскі.

У першій половині XVI століття зачіска в жінок мала вигляд двох напівкруглих валиків, покладених над чолом, і звичайно прикрашалася намистом або невеликим, вигнутим за формою зачіски чепчиком з вуаллю. Наприкінці XVI століття форма жіночої зачіски істотно змінюється. З'являється зачіска двох типів. Волосся або завивали рядами хвиль і зачісували назад, або піднімали високо вгору, де закріплювали на дротовому каркасі. Іноді дами носили перуки.

Жіноча зачіска протягом другої половини XVII століття змінювалася незлічену кількість разів. З короткочасних модних зачісок можна виділити кілька типів. У 60-х роках зачіска ще зберігала деяку природність. Волосся розчісували на прямий проділ і пишно збивали над скронями, скріплюючи позаду на шиї, а завиті кінці волосся спускали у вигляді двох довгих локонів на плечі - «a la Mancini». З 70-х років жіноча зачіска стала нагадувати за формою чоловіча перука. Локони укладали рядами так високо, що зачіска часом піднімалася над чолом на 50-60 сантиметрів. Іноді дами цього часу носили гладку зачіску з вузлом, сколеним на потилиці, - так званий вузол смиренності.

З 90-х років в моду ввійшла зачіска фонтанж. Вона складалася з комбінації локонів, покладених на голові рядами й для закріплення змазаних білком, і вигнутого в різні фантастичні форми дротового каркаса, який прикрашався закладеним в складки мереживом, квітами та стрічками. У разі необхідності зачіска доповнювалася штучним волоссям.

У першій половині XVIII століття з'являється стиль рококо, що як би завершує розвиток стилю бароко. Рококо - декоративний стиль, що носить риси крихкості, витонченості, деякої манірності й чуттєвості. Ці риси були присутні й у чоловічі й у жіночих зачісках.

У 1904 році в Німеччині вперше була виконана тривала завивка волосся - перманент.

Перманент швидко розповсюдився по всій Європі. У 20-х роках XX століття в моду ввійшли зачіски з короткою стрижкою. Також з'являються нові хімічні барвники й освітлювачі волосся. Забарвлення волосся дозволила надавати зачісці додаткового ефекту, пожвавлювати її.

З винаходом хімічної завивки стався справжній переворот у перукарському мистецтві. Цей метод завивки волосся не тільки з успіхом конкурував з усіма іншими способами, але й поступово витіснив їх. Завдяки хімічній завивці можна одержати гарні результати при обробці волосся найрізноманітніших властивостей та будови.

З появою кінематографа на форму зачісок великий вплив робить мистецтво кіно. Свого часу в моду увійшли зачіски героїнь Грети Гарбо, Марлен Дітріх. У Росії орієнтувалися на зачіски акторок Людмили Целіковська, Марини Ладиніної, Любові Орлової.

У 50-60-ті роки актриса Бріджит Бардо вводить нові зачіски - «кінський хвіст» (рис. 53) та «Бабетта».

У 1971 році відомий майстер Відаль Сессун показав нові стрижки, коnорие виконувалися тільки ножицями. У 70-і роки з'являються панки, які виражають протест проти суспільства не тільки своєю поведінкою, одягом, а й зачіскою.

Художники-модельєри облагородили стиль танків, створивши стрижки «їжак», «каскад». Моду 80-х років відрізняють зачіски з довгого волосся вільного силуету, хвилясті локони як на довгих, так і на короткому волоссі. Переважають теплі природні кольори волосся: каштановий, рудий, сорічневий, блондин.

Новинка цього періоду - перловий блондин, сполучення попелястих волосся з більш світлим волоссям на кінцях. Використовують навіть такий ефект для урочистих випадків: на кінці по-В моді завжди існували певні закони, але є одна азбучна істина, якій підпорядковується сучасна мода.Мода модою, якою б вона не була, але зачіску і стиль кожна людина може підібрати індивідуально. Щоб бути гарним і модним щодня, необхідно відчувати себе комфортно довгий час, а не тільки в день відвідування перукарні.

Основна частина

Розробка технологiї виконання зачiски,

Стрижки,фарбування.

Техніка виконання знебарвлення відрослих коренів волосся.

Розділіть голову на чотири зони вертикальним і горизонтальним проділами.

Знебарвлюючий фарбу нанесіть тільки на відросла частину волосся, починаючи з тім'яної частини голови.

Час витримки в цьому випадку закінчується при досягненні необхідного рівня освітлення волосся.

Якщо кінці волосся потьмяніли і їх потрібно злегка освітлити, за кілька хвилин до закінчення процесу їх треба зволожити з пульверизатора і зчесати знебарвлюючий склад з коренів волосся.

Слід, однак, враховувати, що якщо волосся дуже пористі, вони освітлиться навіть при смивке складу з коренів волосся.

Після досягнення бажаного результату волосся ретельно прополосніте негарячій водою, промийте шампунем і обробіть необхідними препаратами.

Якщо після висушування виявиться різниця в кольорі, слід повторно нанести освітлюючу фарбу на більш темні місця.

Процедура освітлення коренів волосся починається з тім'яної зони

Незадовго до змита освітлюючою фарби прочешіть волосся на 10-15 см від коріння.

.

Технологiя виконання стрижки

каскад.

Чисте вологе волосся розчешіть. Шкірний волосяний покрив голови розділіть на зони: П-образним проділом виділіть тім'яну зону, двома вертикальними проділами виділіть середню частину потиличної зони, проділами від маківки до вуха виділіть скронево-бічні зони. Пасма волосся у всіх зонах зберіть у пучки, скрутіть джгутами й закріпіть затискачами для волосся.

1. Стрижку почніть у тім'яній зоні. Паралельно меншій стороні П-образного проділу на маківці виділіть пасмо, вичешіть перпендикулярно голові і, визначивши довжину, підстрижіть. Довжина цієї пасма повинна бути 5-7 см. Перша пасмо - контрольна. Далі всю масу волосся тім'яної зони попрядно вичешіть до контрольного пасма і підстрижіть на рівні контрольного пасма. При цьому контрольна пасмо має бути перпендикулярна голові.

2. Далі всю масу волосся середньої частини потиличної зони попрядно вичешіть до контрольного пасма і підстрижіть на рівні контрольного пасма. При цьому контрольна пасмо має бути перпендикулярна голові. Аналогічно підстрижіть бічні частини потиличної зони.

3. Потім у зоні П-образного проділу вздовж його більшої сторош / виділіть пасмо й вичешіть до неї всю масу волосся скронево-бокової зони; підстрижіть пасма волосся на рівні цієї пасма. Так стрижіть праву і ліву частини фронтальної зони.

4. Виконайте окантовку в особи. Для цього проведіть дугоподібний проділ від вуха до вуха через маківку та всі пасма фронтальної зони вичешіть на обличчя. Потім виконайте окантовку у формі напіврозкритої підкови. Окантовку можна виконати попрядно, якщо волосся багато, або одним зрізом, якщо волосся мало. Напрямок виконання окантовки - від середини лоба до височить-но-бічним зонам. Потім розчешіть пасма по зростанню і виконайте остаточну окантовку - для всієї стрижки. Напрямок виконання окантовки: від середини шиї до скронево-бокових зон.

5. Виконайте перевірку: вичісуючи пасма в різних напрямках, філіровочнимі бритвою усуньте можливі дефекти стрижки у вигляді видимих ​​східчастих перепадів довжин суміжних пасом.

6. Виконайте філіровочнимі стрижку пасм, прилеглих до лиця. Зволожте волосся фіксатором для укладання волосся і збийте пасма, підсушуючи одночасно електрофеном; укладіть волосся за допомогою круглої щітки невеликого діаметру. Укладання може мати направлення до обличчя і від обличчя. Окремі пасма закріпіть лаком для волосся.

Техологiя виконання вечiрньої зачiски.

Зачешешіть волосся назад і нанесiть трохи будь-якого засобу для фіксації (найкраще віск для волосся або гель).

Далі можливі варіанти - ви можете розділити волосся на пасма, а можете і не робити цього. Отже, після того, як ви зачесали волосся назад, зав'язуємо кінський хвіст на потилиці або трохи нижче. Добре фіксуємо волосся в цьому положенні. Потім накручуємо по тонкому пасму весь хвіст, перед цим намазавши їх пінкою або гелем. І фіксуємо шпильками і невидимками кожне пасмо навколо хвоста. Прикрашаємо зачіску декоративними прикрасами і фіксуємо лаком.

Вибiр характеристика необхiдних iнструментiв та обладнання.

Для роботи перукаря, як і будь-якому іншому фахівцю, потрібні ряд інструментів. Їх можна розділити на 3 групи в залежності від призначення:

1. Інструменти для розчісування волосся;

2. Інструменти для стрижки;

3. Інструменти для завивки і укладання волосся.

Гребінці.

Гребінець - найпоширеніший і необхідний інструмент. Без неї неможливе виконання ні однієї операції з обробки волосся. Гребінця бувають металеві і неметалеві.

Металеві гребінці найбільш стійкі до дії підвищеної температури, що дуже важливо при гарячої завивці волосся щипцями.

Неметалеві гребінця зазвичай виготовляють з нейлону, капрону і інших матеріалів. Ці гребінці мають істотний недолік - плавляться і деформуються від підвищеної температури.

Гребінець складається з обушка і зубів. Кінці гребінців можуть бути різними і закінчуватися або ручкою, або хвостиком. Форми виготовлених гребінців залежать від їх призначення, тому гребінця можна умовно розділити на чотири типи (рис. 1):

1. Зі звичайною ручкою.

2. З гострої ручкою (хвостиком);

3. Комбіновані гребінці (на робочій поверхні половина рідкісних і половина частих зубів);

4. З однорідним розташуванням зубів (тільки з рідкісними або тільки з частими зубами).

Щітки.

Щітки застосовують для причісування і укладання волосся, а також масажу шкіри голови і коріння волосся. Залежно від призначення вони бувають різної форми.

Щітка складається з пластмасового або дерев'яного корпусу з ручкою.

У корпус щітки у вигляді невеликих пучків вмонтована натуральна чи штучна щетина, а в масажних щітках - металеві зуби. Щетинки за довжиною різні, що дає можливість легше вводити щітку в волосся і краще прочісувати їх повністю, навіть якщо волосся дуже густі і щільні.

У процесі роботи між зубами гребінців і щетиною щіток нагромаджуються різні забруднення як дрібних частинок пилу, жиру та ін Тому щітки необхідно систематично очищати водою і милом.

Ножиці.

Ножиці складаються з трьох частин: двох однакових половинок і купи їх гвинта. Кожна половинка ножиць складається з полотна, важеля і кільця. На полотні ножиць є кінці, жало і робочі поверхні (тертьові боку полотна). Полотно є головною частиною ножиць.

Для стрижки волосся необхідно мати спеціальні ножиці

Вони відрізняються від звичайних, які в побуті, більш витонченою обробкою, кращими сортами стали, що йдуть на їх виготовлення, а також найвищою точністю шліфування робочих поверхонь.

Розрізняють два основні види ножиць - прямі і зубчасті. Прямі ножиці, в свою чергу, бувають з гострими і тупими кінцями, з хвостиком у кільця і без хвостика. Вони різняться також довжиною - середня довжина ножиць для перукарень робіт 170-180 мм.

Основне призначення прямих ножиць - стрижка волосся голови, бороди і вусів.

Зубчасті ножиці застосовують для филировки волосся. При рідкісних і тонких волоссі потреби у застосуванні зубчастих ножиць не виникає. А от якщо волосся дуже густі, його потрібно розрядити (простричь) поступово до кінців, тобто сфилировать. Зубчасті (філіровочние) ножиці різняться заввишки зуба, його формою, а також тим, що одні мають зубці на двох полотнах, а інші тільки на одному.

Затискачі для укладання волосся.

Затискачі складаються з двох затискних лапок заклепки і пружини. На кожній лапці затискача є подовжена частина - робоча поверхня і укорочена частина, службовець для відкривання затискача. Залежно від цілей застосування можна виділити два основних типи затискачів - великі і малі. Вони різняться лише розмірами: середня довжина великих 10-12 см, малих 5-6 см. Робоча поверхня лапок (від кінця до заклепки) у великих 9-10 см, у малих 4-й см; укорочена частина - у більше 1,5 -2 см, у малих 0,8-1 см.

Електрощіпци дозволяють виконувати зачіски, практично нічим не відрізняються від укладання волосся на бігуді. Але через досить значного діаметра робочої частини ними можна виконувати лише деякі операції завивки. Наприклад, з їх допомогою виконують сучасні зачіски з закручуванням волосся в локони за типом закручування на бігуді з наступним розчісуванням сформованих локонів.

Робоче місце перукаря має бути обладнане туалетним столиком, дзеркалом, кріслом. Залежно від інтер'єру салону на робочому місці може розташовуватися також раковина.

Форма і розмір дзеркала можуть бути різними, але воно не повинно бути менше 60 х 100см.

Туалетні столики також бувають різної форми. Вони можуть бути прикріплені стаціонарно, можуть мати додаткові пересувні візки різної форми, але в будь-якому випадку вони повинні бути забезпечені висувними ящиками для зберігання інструментів.

Перукарське крісло повинне мати спинку, підлокітники. Напівм'яке крісло повинно бути покрито матеріалом, не вбирає вологу і волосся, мати гідропідйомник і вільно обертатися навколо своєї осі.

Вибiр та характеристика матерiалiв.

Шампуні.

Всі шампуні можна розділити на такі види:

Шампуні для нормального волосся: до них можна віднести універсальні шампуні, які підходять до всіх типів волосся.

Шампуні для жирного волосся: до них відносять шампуні, у яких рН трохи менше 7, тобто шампуні з трохи кислої реакції середовища. У них немає жирових добавок, часто вводять дубильні і антимікробні речовини, які нормалізують виділення шкірного сала.

Шампуні для сухого і січеться волосся: до складу цього виду шампуню вводять багато жирових добавок (як ланолін) і також речовини, які способсвующіе склеюванню лусочок волосся.

Шампуні для тонкого волосся: до них відносяться об'ємні шампуні. До їх складу може входити кератин, протеїн, рослинні екстракти, які утворюють на волоссі плівку, що збільшує товщину кожного волоса і тим самим збільшує їх об'єм. Волосся при цьому менше злипаються між собою.

Складні шампуні: це шампуні які містять також кондиціонери. Після миття шампунем таким волосся краще розчісується, стають більш гладкими.

Шампуні проти лупи: Вони бувають різного складу і механізму дії на шкіру голови. Є шампуні, які містять тонізуючі речовини, а також дроблять лусочки лупи. До їх складу може входити піратіон цинку, селену сульфіт, уповільнює поділ клітин шкіри. Є шампуні з Нізоралом, який безпосередньо діє на збудника дрожжеподобного грибка. Шампунь з Нізоралом продається в аптечних пунктах і аптеках.

Лак для волосся.

Застосування лаку для волосся дає можливість використовувати цей засіб для моделювання і укладання зачіски. Розглядаючи всі фіксуючі зачіску кошти, можна зазначити, що воно було розроблено одним з перших. На сьогоднішній день, коли випущено велику кількість різноманітних фіксаторів для укладання, застосовувати один лак не раціонально.

Як правило, лак для волосся наносять на вже сформовану зачіску, щоб закріпити її і наповнити блиском. Лак для фіксації укладання волосся (спрей) проводиться фірмою Фаберлік, де міститься речовина (масляниста) лягають дрібними краплями утримують форму зачіски.

Види бальзамів.

Бальзами допомагають нашим волоссю бути здоровими, пухнастими, блискучими, знімають статичну електрику, зволожують, живлять і укріплюють.

Бальзами бувають двох видів: ополіскувачі, відразу ж змиваються водою і маски, які тримають на волоссі більш тривалий час для того, щоб відновити і пом'якшити пошкоджене волосся. Обов'язково читайте упаковку всіх коштів, які ви купуєте. Якщо бальзам потрібно тримати на волоссі 1-2 хвилину.

Органiзацiя робочого

мiсця перукаря,дотримання

правил т/б,норм санiтарiї

та гігієни.

Організація робочого місця перукаря.

Для того щоб майстер-перукар міг коректно підбирати колірну гамму, оцінювати колір волосся клієнта і результат своєї роботи, необхідно в першу чергу вирішити питання з освітленням салону. Виходячи з цього, можна сказати, що головним на цьому етапі є вибір кольору стін й освітлення.

Також необхідно, щоб клієнт бачив, що майстер при обслуговуванні використовує тільки стерилізовані спеціальним чином інструменти. Тому в безпосередній близькості від майстра і клієнта повинен знаходитися постійно підключений стерилізатор.

Також поряд з робочим місцем повинна знаходитися і перукарня візок. Візок повинна бути підібрана з урахуванням зростання майстра, щоб з верхньої поверхні інструменти і препарати можна було брати, не нахиляючись. Візок містить безліч скриньок, поглиблень для аксесуарів, отвори для кистей.

Під час роботи майстер більшість своїх дій здійснює автоматично, без втрати дорогоцінного робочого часу, тому на кардинальні видозміни інтер'єру салону та робочого місця перукаря потрібно вирішуватися нечасто, тільки коли є очевидні причини для цього.

Також у салоні краси необхідно передбачити шафи. У них будуть зберігатися чисте і забруднена білизна, пилосос, контейнер для відходів, набори препаратів для роботи. Якщо мова йде про шафу-лабораторії, то цей варіант містить крім усього іншого мийку і робочу поверхню, де на очах здійснюється приготування необхідного засобу для фарбування і т.д.