Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Дипломна робота готовая!

.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
991.23 Кб
Скачать

Весь персонал перукарні зобов'язаний знати правила техніки безпеки і керуватися ними у своїй практичній роботі.

Електрообладнання, електроапарати й електроінструменти повинні утримуватися в справному стані. Струмовідні частини електрообладнання, електроапаратів та електроінструментів повинні бути захищені кожухами. Дроти чи кабелі до переносних електроінструментів і електроапаратів не повинні стосуватися вологих і гарячих поверхонь.

При виявленні будь-яких несправностей в електроапаратів або електроінструментах робота з ними повинна бути припинена. Забороняється проводити ремонт електрообладнання, переносної електроапаратури і електроінструменту під напругою.

У кожній перукарні повинні бути аптечка і інструкція з надання першої допомоги постраждалих від електроструму.

Переносний електроінструмент при напрузі 220В заземлювати не потрібно, якщо він має пластмасовий корпус, а конструкція дроти електроінструменту гарантує від поразки електричним струмом.

Електроапаратура і електроінструмент повинні:

- Швидко включатися і відключатися від електромережі;

- Бути безпечними в роботі;

- Напруга електроапаратури і електроінструменту має бути не вище 220В.

Електроапаратура і електроінструмент перевіряються шляхом зовнішнього огляду; звертається увага на справність заземлення та ізоляції проводів, наявність оголених струмоведучих частин. Встановлювати несправну апаратуру і видавати для роботи інструмент, має дефекти, забороняється.

Категорично забороняється зберігати швидко займисті і палаючі речовини в безпосередній близькості від нагрівальних приладів. Навіть у разі короткочасного відходу з робочого місця перукар зобов'язаний вимкнути місцеве висвітлення та індивідуальні нагрівальні прилади.

При роботі з гарячою водою обов'язково стежити за її температурою. Під час виконання робіт не відволікатися і не розмовляти.

Своєчасно проводити дезінфекцію інструменту. При порізах застосовувати кровоспинні речовини.

При фарбуванні волосся та інших робіт з хімічним складом обов'язково користуватися гумовими рукавичками.

Кожна перукарня повинна бути обов'язково обладнана вогнегасниками з розрахунку один вогнегасник на кожні 100 м2 площі, але не менше одного на перукарню.

Дезінфікуючі засоби, їх призначення і санітарні вимоги.

Дезінфекція - знищення мікробів різними способами. Виробляється хімічними і фізичними методами.

До фізичного способу відноситься кип'ятіння, яке проводять 10-15 хвилин з моменту закипання води. Металеві інструменти дезінфікують шляхом марнотратства. При цьому, ріжучу частину занурюють у спирт і проносять над полум'ям.

До дезінфікуючих засобів відносять: хлорамін, формалін, спирт етиловий, карболова кислота, фенол. Вибір засобу та його концентрація залежить від матеріалу, з якого виготовлений інструмент та інших умов.

Хлорамін - білий порошок з різким запахом, добре розчиняється у воді. Використовують 0,5% водний розчин, який повинен знаходитися в спеціальному посуді на робочому столі. Змінюється щодня. Дезінфікують інструменти з пластмаси, занурюючи у розчин на 10 - 15 хвилин.

Формалін - безбарвна, прозора рідина з різким специфічним запахом. Використовується у вигляді 4% водного розчину при дезінфекції кистей для гоління або фарбування.

Етиловий спирт - використовую лише технічний 70% для дезінфекції металевих інструментів при приміщенні в розчин або протиранні ватяним тампоном. Після закінчення роботи спирт фільтрують. Замінюють кожні три дні.

Фенол (карболова кислота) - Кристалічний речовина з різким не приємним запахом. Використовують 5% водний розчин. При використанні здатний утворювати наліт на металевих частинах інструментів.

Карбонова кислота - кристалічна речовина з різким запахом, її кристали безбарвні але при взаємодії з повітрям забарвлюється в рожевий колір.

Основні вимоги до дезінфікуючих засобів. Повинні знищувати всі види мікробів. Не повинні псувати інструменти. Не повинні дратувати і офарблювати шкіру. Не повинні мати різкий запах.

Правила особистої гігієни перукаря.

Гігієна - наука, що вивчає впливу умов праці та побуту на здоров'я людини.

Одна з найважливіших завдань сучасної гігієни-розробка гігієнічних правил, нормативів і заходів із попередження негативного впливу різних факторів зовнішнього середовища.

Серед різних підприємств побутового обслуговування, послугами яких користується людина, значне місце займають перукарні. Основні завдання гігієни перукарень спрямовані на попередження, виникнення і розповсюдження заразних хвороб.

Гігієнічні вимоги до роботи майстра спрямовані на зниження можливості захворювання. Виконання санітарних вимог залежить від діяльності всіх працівників перукарні. Тому майстри повинні представляти всю важливість виконання санітарних вимог.

Миття голови. Перед миттям голови необхідно чисто вимити раковину, підготувати шампунь, серветку і рушник. Після миття волосся ретельно обполіскувати, промакивать рушником.

Забарвлення. Основним санітарним вимогою до всіх застосовуваним барвникам є абсолютна безпека для здоров'я людини. Приготування фарб перукарем заборонено так, як це може призвести до прояву алергічної реакції. Забарвлення проводити тільки в рукавичках.

Хімічна завивка. Використовувати тільки пластмасовий посуд. Слідкувати за станом шкіри. При попаданні розчину на рану можливо сильне печіння. Обов'язково використовувати рукавички. Заборонено виконання більше трьох завивок протягом зміни.

Стрижка. Перед обслуговуванням клієнта необхідно мити руки, накривати клієнта пеньюаром. Якщо при стрижці поранена шкіра, необхідно припинити роботу та надати допомогу в обробці спиртом або йодом.

Правила техніки безпеки при роботі з ножицями.

"Після кожного клієнта ножиці дезінфікують в ультрафіолетовому облучателе.

"Зберігають ножиці в чохлі у верхньому ящику туалетного столика.

"Передають ножиці тільки кільцями вперед.

"Використовують ножиці строго за призначенням.

"При падінні ножиці не можна ловити.

Висновок.

Коли волосся в порядку, все в порядку.

Іншими словами: для почуття впевненості в собі гарна зачіска набагато важливіше, ніж макіяж або наряд. Сукня можна у випадку невдачі змінити, косметику змити. Але якщо волосся оголений коротше, ніж треба, або ви відчуваєте себе з новою стрижкою, м'яко кажучи, не в своїй тарілці, то ваша впевненість в собі вражена в корені. І нехай вас не заспокоюють: мовляв, волосся відросте. Ви намучиться, поки дочекаєтеся. З гарно укладеним волоссям, будь-яка особистість, і не тільки прекрасної статі, почуватиметься уверено.Своімі волоссям почали займатися віддавна наші предкі.А в наш час є велика різноманітність матеріалів та інструментів дляя перукаря, щоб наше волосся мали ідеальний вигляд.

Список використаної літератури

Список використаної літератури:

1. Паніна Н.І. Основи перукарської справи. - М.: Академія, 2008 .

2. Дятлова Н. Перукарська справа .- М.: Фенікс

3. Панченко О. А. Перукарська справа: навчальний посібник для початкової професійної освіти .- М.: Фенікс, 2008.

4. О.Н. Кулешкова - Технологія та обладнання перукарень робіт. . 2002

5. Панченко О.А. Стрижка, Моделювання, Зачіска. 1997

6. Панченко О.А. Елегантні зачіски.

7. Кулешкова О.Н. , Чітаева О.Б., Бутко Т.Н. - Основи дизайну зачіски. 2002

8. Одинокова І.Ю., Черниченко Т.А. - Технологія перукарських робіт. 2004р.

9. Перукарське мистецтво

Каталог стильних чоловічих зачісок. .

Паніна Н.І. Основи перукарської справи. 2004

10. Сучасні зачіски. Повсякденні і вечірні.

Ярцев В.В. , Белюсева Л.М. - Перукарня будинку. . 1998р.

11. Романенко Л.Ю. - Вечірні зачіски для довгих волосся. 2007

12. Мартін Геннон і Річард Тампсон - Основи стрижки, фарбування і укладання волосся.

Рецензія.