Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_po_praktitsi.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
139.78 Кб
Скачать

2.3 Характеристика нормативних актів, які приймаються районною Звенигородською радою, її виконавчим апаратом

Кам’янець – Подільська районна рада, як і будь-яка інша районна рада керуючись статтею 59 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень (див. додатки №15-18). Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради. Рішення ради приймається відкритим (у тому числі поіменним) або таємним голосуванням (визначено законом).

Рішення ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не встановлено більш пізній строк введення цих рішень у дію.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Голова ради у межах своїх повноважень, наданих йому законом, видає нормативні акти у формі розпоряджень (див. додатки № 19-25). Основною вимогою до розпоряджень є їх відповідність чинному законодавству, рішенням сесії. Рішення голови Кам’янець – Подільської районної ради, як і будь-які інші акти обов’язково мають бути завізовані начальником відділу правового та кадрового забезпечення.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування доводяться до відома населення. На вимогу громадян їм може бути видана копія відповідних актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

3. Співвідношення між місцевим самоврядуванням та місцевим уаправлінням

Взагалі органи місцевого самоврядування є самостійним джерелом влади, яке бере свій початок у незалежності та праві територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення. Важливою гарантією невтручання держави у справи громади є полеження Закону, яке визначає, що державний контроль за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування може здійснюватися лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і не повинен призводити до втручання органів державної влади чи їх посадових осіб у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм власних повноважень.

Більше того, можна говорити про певну відповідальність та підзвітність органів держави перед органами місцевого самоврядування. Підтверження цьому знаходимо в тому ж законі “Про місцеве самоврядування в Україні”, де говориться, що місцеві державні адміністрації є підзвітними відповідним районним, обласним радам у виконанні програм соціально-економічного і культурного розвитку, районних, обласних бюджетів, підзвітними і підконтрольними у частині повноважень, делегованих їм відповідними районними, обласними радами, а також у виконанні рішень рад з цих питань.

Районна, обласна рада може шляхом таємного голосування висловити недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації, на підставі чого Президент України приймає рішення і дає відповідній раді обгрунтовану відповідь.

Якщо недовіру голові районної, обласної державної адміністрації висловили не менш як дві третини депутатів від загального складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації.

Взємозвязок між районними радами та органами виконавчої влади знаходимо і врозподілі повноважень на власні і делеговоні.

Отже, можна стверджувати, що ні державні органи, ні органи самоврядування не працюють відокремлено одні від одних, вони перебувають у співпраці (завжаючи на те, що вони мають близькі за значенням завдання і повноваження), контролюють в межах закону діяльність одне одного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]