Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
401.94 Кб
Скачать

2.7 Захист бази даних та забезпечення цілісності

Для захисту бази даних через програму використовується пароль. При чому програма працює в двох режимах: «Адміністратора» та «Користувача». Користувач, що використовує режим «Адміністратора» може користуватися всіма функціями мпрограми. А користувач у режимі «Користувач» може лише формувати звіти, а створювати запити і працювати з даними бази - заборонено . Головна форма відповідає за безпеку програми. Для перевірки того, чи був вибраний тип користувача використовується процедура emp:

Public Sub emp()

If OptionButton1.Value = False And OptionButton2.Value = False Then

MsgBox "Виберіть тип користувача"

End If

End Sub

В залежності від вибору виконується блокування або розблокування елементів керування, які викликають форми, що мають обмежений доступ:

Private Sub OptionButton2_Click()

CommandButton1.Enabled = False

CommandButton2.Enabled = False

End Sub

Кожний елемент керування перед викликом відповідної форми перевіряє пароль, спочатку на наявність, а потім на відповідність дійсному:

If OptionButton1.Value = True Then

str1 = TextBox1.Text

If (str1 = "1111") Then

TextBox1.Text = ""

Цілісність забезпечується шляхом перевірки введених даних, перед тим як їх додати до бази даних або змінити існуючі. Така перевірка робиться тільки у формі, що відповідає за роботу з даними таблиць. Для початку перевіряється чи всі поля заповненні:

If (TextBox1.Text = Empty) Or (TextBox2.Text = Empty) Or (TextBox3.Text = Empty) Or (TextBox4.Text = Empty) Or (TextBox5.Text = Empty) Or (TextBox7.Text = Empty) Or (TextBox8.Text = Empty) Then

MsgBox "Помилка!!! Всі поля мають бути заповнені!"

Else

Далі йде основна перевірка на вілідність, тобто чи не введенні випадково текстові данні замість цифрових або навпаки. Це робиться за допомогою використання спеціальних функцій:

If (IsNumeric(TextBox1.Text) = False) And (IsNumeric(TextBox2.Text) = True) And (IsNumeric(TextBox3.Text) = True) And (IsNumeric(TextBox4.Text) = True) And (IsNumeric(TextBox5) = True) And (IsNumeric(TextBox7.Text) = True) And (IsNumeric(TextBox8.Text) = True) Then

Введення даних не може бути перерване, тому для виключення переривання на час введення даних проходить заблокування елементів керування, які можуть є не потрібними для даної оперції, і використання яких вплине на цілісніть даних.

CommandButton1.Enabled = False

ShowEmptyRecord

rs.MoveLast

rs.AddNew

Де rs.AddNew створює пустий запис в базі.

3 Аналіз результатів і розробка інструкцій по роботі

3.1 Інструкція з технічного обслуговування

3.1.1Вступ.

При технічному обслуговуванні потрібно користуватися інформацією даної пояснювальної записки.

3.1.2 Загальні вказівки.

Для роботи програми необхідно відкрити документ в програмі MS Word 2007 та використати елемент інтерфейсу, а саме кнопку «Початок роботи», що знаходиться на титульній сторінці документу. При запуску Word видасть попередження, що в документі міститься програму і запропонує заблокувати або дозволити його. Обов’язково потрібно вибрати варіант дозволу.

3.1.3 Вимоги до технічних засобів.

Для роботи програми склад апаратного забезпечення має відповідати мінімальним вимогам, які необхідні для роботи MS Office, додаткових вимог програма не вводить.

3.1.4 Опис функцій.

Програмний продукт призначений для забезпечення роботи з базою даних, створеною в СУБД Access 2007. До його функцій входять оновлення додавання та видалення записів з бази даних, створення запитів і звітів. Звіти заповняються в створені документи у вигляді таблиць. Також створюється документ договору на основі раніше створеного шаблону. Шляхи до бази даних та до шаблону документу мають бути перевірені до першого запуску.

Додаток прямо не звертається до апаратної частини. Виходячи з політики безпеки прийнятої в додатках MS Office 2007, запустити програму в документі, що знаходиться на знімному носії не вдасться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]