Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
New_Dokument_Microsoft_Office_Word_4.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
37.37 Кб
Скачать
  1. Еліністична філософія : епікуреїзм, стоїцизм, скептицизм.

В епоху еллінізму продовжували свою діяльність Платонівська академія, аристотелівський ліцей, кініки та кіренська школа. У той же час виникають три нові філософські школи: скептицизм, епікуреїзм та стоїцизм. Об'єднувала їх загальна зосередженість на питаннях поведінки індивіда, досягнення ним внутрішньої незалежності від навколишнього світу і пов'язане з цим витіснення онтологічної проблематики.

Школа скептиків, заснована наприкінці 4 століття до н. е. Пірроном, закликала до досягнення незворушность духу на шляху відмови від пошуків неможливого, на їхню думку, об'єктивного знання, утримання від суджень і прямування розумною ймовірності, традицій та звичаїв. Надалі скептицизм зливається із Платонівською академією (це, так звані, друга та третя академії, засновані Аркесілаєм та Карнеадом). У 1 столітті до н. е. скептицизм розвивається Енесідемом.

Епікур, який створив своє вчення на основі атомістичного вчення Демокріта та етики кіренаїків, почав викладати 309 до н. е., проповідуючи досягнення щастя і духовного блаженства (безтурботність і спокій душі) через помірність ц почуттях, задоволеннях. Школа Епікура, що існувала до середини 4 століття н. е., здійснила значний вплив на світогляд елліністичної епохи.

Діяльність засновників стойцизму — Зенона з Кітіона, Клеанфа та Хрісіппа протікала у 3-2 століттях до н. е. Відроджуючи концепції досократівської філософії (насамперед Геракліта), стоїки вбачали космос розумним вогненним диханням, яке дробиться на різноманіття логосів, одним з яких є людина. Нескоренністю духу вбачається в повному підпорядкуванні космічного розуму, для чого необхідні безпристрасність та чесність.

З середини 2 століття до н. е. починається процес сакралізації, зближення філософії з релігійно-міфологічними традиціями Греції та Сходу. Філософія стає на шлях еклектичного об'єднання різних систем. Центральною фігурою цього процесу є Посідоній, який синтезував піфагорійський-платонічну та стоіцистську філософію у детально розроблену і велику систему платонічного стоїцизму.

  1. Теоцентризм середньовічної філософії: специфіка формування ідеї. Номіналізм та реалізм проблема протистояння, формування світоглядно-філософських ідей в ранньому християнстві.

  1. Філософія епохи Відродження: а) антропоцентризм, гуманізм,натурфілософія,пантеїзм. Б) Філософські ідеї Н.Кузанського. в) Соціально-філософські ідеї Н.Макіавеллі. г) Модель і деального регульованого суспільства (Т.Мор. Т. Кампанелла).Утопія та антиутопія

  1. Осовні філософські ідеї Нового часу: а) емпіризм, раціоналізм. Б) дуалізм Р.Декарта, емпіризм Ф.Бекона г) «природний стан» людства, суспільний договір –Ж.Ж Руссо, Т.Гоббс

  1. Філософія І Канта: а) «коперніканський переворот», здійснений ним в теорії пізнання. Б) моральний імператив

  1. Філософська система і діалектика Г.Гегеля :а) філософія історії б) діалектика Гегеля

  1. Антропологічний матеріалізм Л. Фейєрбаха

  1. Філософія марксизму. Об’єктивні причини виникнення, вплив на світоглядну і праксеологічну сферу ХІХ-ХХст ( ідеальна та конструктивна практична парадигма)

  1. Філософські ідеї А.Шопенгауера

Вчення про волю А. Шопенгауера розкриває погляди філософа на світ і місце в ньому людини з життєвої позиції, що головним чинником в людині головною причиною всіх її дій і вчинків є воля.

Головні пункти вчення Шопенгауера – визначення поняття Світової волі, з’ясування того, як вона існує, як і де проявляються наслідки, яким вона є причиною; його антропологічні, естетичні та етичні погляди.

Значної школи учнів Шопенгауер не створив. Але до числа його найбільших сподвижників можуть бути віднесені Ю. Фрауенштендт і П. Дейсен. Під його вплив підпав і Ю. Базен. Поєднати Гегеля з Шопенгауером, намагався у своєму варіанті всесвітнього песимізму Едуард Гартмен. Відголоси шопенгауерської концепції виявляються у прагматика У. Деймса, французького „філософа життя” А. Бергсона, неогегельянця Б. Кроче, німецького екзистенціаліста К. Ясперса, австрійського психоаналітика З. Фрейда. Ще ближче, ніж Фрейд до Шопенгауера підійшов інший психоаналітик – К.Г. Юнг. Але перш за все потрібно пригадати Фрідріха Ніцше, котрий у молоді роки вважав Шопенгауера своїм наставником і третій розділ його „несучасних розмірковувань” (1874) так і називається „ Шопенгауер-вихователь”.

У 1911році у Франкфурті-на-Майні було засновано Шопенгауерське товариство, а з 1913 року видається "Шопенгауерський щорічник".

В наш час увага Шопенгауера знову посилалась і не тільки в Німеччині. Очікування ядерного і екологічного апокаліпсису і невпевненість, котрі торкнули численні верстви інтелігенції, пробуджує знову ті почуття і настрій, які охоплювали великого песиміста на протязі усього життя.

Неминучою є завжди повчальна критика Шопенгауера і недоліків людини сучасного індустріального суспільства – корисна для всіх тих, хто відверто прагне до їх подолання і виправлення у нових генераціях, використовуючи уроки минулих століть і створеної ними культурної спадщини

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]