Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по педагогике.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
365.06 Кб
Скачать

10.Характеристика базових документів, якими регулюється зміст шкільної освіти в Україні.

Зміст освіти визначається такими документами: навчальні плани, навчальні програми, навчальні підручники, навчальні посібники. Навчальний план – це державно нормативний документ, який визначає: тривалість навчального року для різних класів; перелік навчальних предметів; розподіл їх навчання за розкладом; кількість годин на тиждень - виділяється для кожного предмету в окремому класі; максимально обов'язкове тижневе навчальне навантаження для учнів, включаючи кількість навчальних годин, які відводяться на обов'язкові предмети за вибором.

Розробка навчального плану привела до необхідності створення державного стандарту. Базовий навчальний план середньої освіти, який дає цілісне уявлення про змістове наповнення і співвідношення основних галузей знань за роками навчання середній школі, мінімальній тривалості вивчення конкретних предметів. Інваріантна частина (державний компонент) обов'язкове для вивчення в усіх загальноосвітніх закладах України освітні галузі і встановлює мінімальну кількість навчальних годин. Варіантна частина (шкільний компонент) відповідно цілям забезпечення індивідуального розвитку школярів, відображається у змісті освіти раціонально соціальні особливості національних традицій тощо. Державний статус також передбачає: - освітні стандарти галузей знань, як педагогічно-адаптована система знань, способів діяльності, досвіду творчої діяльності; державні гарантії одержання середньої освіти, як зобов'язання держави у правовому і фінансовому планах забезпечувати реалізацію складових освітнього стандарту; державні вимоги до мінімального рівня засвоєння змісту загальноосвітньої середньої школи за ступенем навчання (початкова, основна, старша школа).

Орієнтиром при визначенні стандарту освіти мета загальноосвітньої середньої школи: формування функціонально-грамотної особистості, припущеної до національних і загальнолюдських цінностей, формування духовності молоді. Навчальна програма - це держаний документ, у якому розкрит зміст освіти з кожного предмета. Існує два способи побудови навчальної програми:

I. При концентричному способі матеріал даного ступеня навчання в більш ускладненому вигляді вивчається на наступних ступенях. Концентризм у школі неминучий. II. Сутність лінійного способу матеріал кожного наступного ступеня є логічним продовженням того, що вивчалося на попередньому ступені (дає значну економію часу). Структура навчання програми має три елементи:

  1. Пояснювальна записка - основні завдання навчального предмета, його виховні можливості, провідні ідеї.

  2. Зміст програми, план, зміст тем, основні поняття, уміння навички.

3. Методичні вказівки, норми оцінки.

Види програм: а) типові навчальні програми, які визначають базові знання, уміння, навички, рекомендації методичного характеру; б) робочі навчальні програми, які складаються на базі типових програм і відбивають специфіку навчання в конкретному навчальному закладі;

в) авторські програми, які розробляються і реалізуються висококвалІфікаціонними творчо працюючими вчителями (враховують вимоги державних стандартів, але можуть мати іншу логіку побудови навчальних предметів, свої підходи).Підручники і посібники -це джерела знань, умінь і одночасно засоби навчання, організації самостійної роботи.Підручник - це навчальна книга, яка викладає основний зміст конкретного навчального предмета у відповідності до програми.Навчальний посібник - це навчальна книга в якій подається зміст навчального матеріалу, що не завжди відповідає вимогам чинної програми. Може мати додаткову інформацію, додаткові знання спрямовані на розширення пізнавальних інтересів учня (довідники, хрестоматії, словники, збірники, збірники вправ, задач та ін.).