Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАц економіка шпори теоретичні питання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
402.43 Кб
Скачать

13)Соціальна політика держави

Складова загальної політики, головне завдання якої полягає в розробленні та здійсненні заходів щодо збереження та зміцнення суспільного та державного ладу. Об’єкти : - оплата праці та доходи населення;- ринок праці та зайнятість населення -система соціального забезпечення - соціальна інфраструктура. Субєкти : держава в особі відповідних органів законодавчої і виконавчої влади.

Етапи формування та реалізації соціальної політики:

-Вибір соціальних пріоритетів

-Визначення співвідношення бюджетних та не бюджетних коштів на здійснення соціальних програм

-Розробка та реалізація соціальних програм

Способи реалізації соціальної політики:

14)Державне регулювання не

Державне регулювання економіки (ДРЕ) - це: система прийняття рішень та практичного здійснення заходів та процедур, спрямованих на задоволення соціально-економічних потреб суспільства та індивідів, що витікають з вихідних умов стану і розвитку національної економіки

Об’єкти ДРЕ: стан платіжного балансу та покращення його структури,ціноутворення та його диференціація,,індустріалізація та збільшення наукомісткості продукції,регіональні ринки та нарощування їх потенціалу,конкурентноздатність національної економіки,економічні цикли,грошовий обіг і запобігання інфляції,капіталізація національної економіки,інноваційний розвиток ,конкуренція внутрішня і зовнішня

15)Зайнятість населення її структура і динаміка в Україні

Зайнятість - діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм дохід у грошовій або іншій формі.

Форми зайнятості: - Стандартна повна зайнятість, - Нетипові форми зайнятості

( тимчасова зайнятість, випадкова зайнятість, часткова зайнятість при скороченій тривалості робочого часу), - Само зайнятість ( підприємці, працівники сімейних підприємств тощо.

Державне регулювання зайнятості: -Активна політика:- створення (служб) зайнятості;- організація громадських робіт;- сприяння створенню нових робочих місць;- надання допомоги в працевлаштуванні.

Пасивна політика:запровадженням допомоги для безробітних за рішенням уряду або місцевої влади.

16)Органи державного управління та їх функції:

Метою органів державного регулювання національної еконо­міки є збереження цілісної національної економічної системи держави та забезпечення її макроекономічної стабілізації.

17)Безробіття та його особливості.Державне регулювання ринку праці

Безробіні- непрацюючі особи, що входять до складу робочої сили, які активно шукають роботу (зареєстровані на ринку праці) і готові почати працювати

18) Державна політика забезпечення економічного зростання

Основною метою макроекономічної політики держави є забезпе-чення механізмів довготривалого зростання. Згідно стратегії економічного і соціального розвитку України до 2015 p., головними стратегічними напрямами вдосконалення бюджетних та фіскальних механізмів забезпечення довготривалого економічного зростання є

  1. Невідкладне визначення змісту та прийняття впродовж най­ближчого часу низки нормативних актів, які б забезпечували реформування бюджетної системи, зокрема податкового меха­нізму, його перетворення із суто фіскального інструменту на ефективний засіб соціально-економічної стратегії держави.

  2. Потрібно посилити інвестиційну складову державного і місцевих бюджетів, довести впродовж двох-трьох наступних років рівень відповідальних асигнувань до рівня не нижче 3 % ВВП.

  3. Важливим елементом фінансової реформи повинно стати забезпечення наповненості доходно!' частини бюджету, для чого потрібно:

- ліквідувати необгрунтовані податкові пільги і привілеї та створити єдині умови оподаткування для всіх;

- розширити податкову базу через запровадження оподатку­вання нерухомості;

- запровадити раціональний механізм перенесення збитків на зменшення об'єкта оподаткування податком на прибуток, який би не заохочував підприємства до штучної збитковості;

-товарів шляхом видачі податкового векселя;

- створити прозорий механізм відшкодування ПДВ, який би максимально усував можливості для зловживань у цій сфері;

  1. Оздоровлення державних фінансів неможливе без проведення інвентаризації соціальних зобов'язань держави, діючих нормативно-правових актів у частині надання пільг і компен­сацій населенню, а також без пенсійної реформи та запро­вадження медичного страхування.

  2. Слід забезпечити поступовий перехід до середньо- і довго­строкового бюджетного планування як основи формування державного бюджету на певний рік, створення системи бюджетних планів.

Головною передумовою економічного зростання в довготерміно­вому періоді є капіталізація національної економіки. Тому дуже важливо нарощувати інвестиційний потенціал у державі.