Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коля курсова.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
327.17 Кб
Скачать

Розділ 3 Організація робочого місця , охорона праці та безпека життєдіяльності

3.1

Рационально организованное рабочее место должно соответство­вать антропологическим и физиологическим особенностям человека и эстетическим требованиям. Характеристики рабочего места выби­рают с учетом аналитических особенностей человеческого тела, его размеров, массы, возможностей движений и положений. Все предметы труда и инструменты следует располагать в пределах зоны досягаемости вытянутых рук. К основным физиологическим свойствам человека, которые необходимо учитывать при организа­ции рабочего места, относятся диапазоны изменения его динамиче­ских характеристик. Технические устройства и люди, управляющие

ими, должны быть рас­положены удобно. Без этого нельзя организо­вать эффективное управ­ление трудовыми про­цессами. Лучше всего инструмент и запасные детали располагать в зо­не работы на столах-те­лежках, стеллажах, вер­стаках, вертушках, ящи­ках так, чтобы удобно было использовать нуж­ный инструмент, затра­чивая при этом минимум движений и времени.

Для правильной ор­ганизации рабочего ме­ста большое значение имеет выявление и максимальное сокращение так называемой «непроизводительной утомляемости» рабочего, вы­званной излишней, технологически неоправданной затратой физи­ческих сил человека. Расход энергии в значительной степени зави­сит от позы, в которой он находился во время работы. Так, расход энергии при правильной сидячей позе составляет 4 %, при пря­мой стоячей— 12 %, а при согнутой стоячей — 55 %.

При ТО и ТР широко используют осмотровые канавы, на кото­рых рабочие выполняют в неудобных, утомительных позах важные операции (рис. 21.2). Замена стоячей позы на сидячую обеспечивает повышение производительности труда примерно на 10 %. С физио­логической и гигиенической точек зрения благоприятным следует

считать такой режим работы, при котором происходит смена поз. При обслуживании и ремонте автомобилей, установленных на пло­щадках, для рабочих наиболее характерны следующие позы: со­гнувшись, лежа или сидя на корточках. При работе лежа быстро устают руки, так как от них отливает кровь. У рабочего, который выполняет операции согнувшись, кровь приливает к голове, сме­щается центр тяжести тела, что вызывает необходимость поддержи­вать равновесие значительным напряжением мускулатуры спины. При работе на корточках туловище находится в неустойчивом поло­жении, мышцы ног нагружены неравномерно и перенапряжены. Все эти три рабочие позы не могут быть признаны нормальными, они неизбежно приводят к непроизводительной утомляемости. Поэтому всегда нужно находить такой вариант организации рабочего места, при котором отсутствовали бы описанные выше позы рабочих. Лучшим вариантом организации рабочих мест, исходя из рацио­нального положения работающего по отношению к автомобилю, считают канаву широкого типа или комбинированную узкого типа, оборудованную канавным гидроподъемником.

Показателем хорошей организации рабочих мест является содержание их в чистоте. Для этого после каждой смены необхо­димо убирать рабочие посты и поточные линии, а в обеденный пере­рыв выполнять промежуточную уборку (только пола). Стены канав необходимо мыть по потребности, но не реже 1...2 раза в месяц.

3.2

До роботи Слюсарем з ремонту автомобілів допускаються особи, які пройшли навчання по спеціальній програмі і мають посвідчення про присвоєння їм відповідної кваліфікації, після проходження медич­ною огляду, вступного інструктажу та інструктажу на робочому місці.

На території підприємства слюсар повинен виконувати правила внутрішнього трудового розпо­рядку та зокрема:

- бути уважним до сигналів водіїв рухомого транспорту;

- ходити по тротуарам, доріжкам, переходам, спеціально призначеним для цього, тримаючись правої сторонни;

- не торкатись електрообладнання, клем та електродроту, арматури загального освітлення, не відкривати дверці електрошаф;

- не включати і не зупиняти (крім аварійних випадків) машини, верстати та механізми, робота на яких не передбачена адміністрацією;

- не проходити і не стояти під піднятим вантажем; не їздити на підніжках і крилах автомобіля.

Вимоги техніки безпеки перед початком роботи:

1. Привести до ладу спецодяг, застібнути або обв'язати рукава, заправити одяг таким чином, щоб кінці його не розвіювались.

2. Уважно оглянути робоче місце, прибрати все, що заважає роботі.

3. Впевнитись в тому, що робоче місце достатньо освітлене, а світло не буде засліплювати очі.

4. Робочий інструмент та деталі розташувати в зручному та безпечному для користування порядку

5. Впевнитись в тому, що робочий інструмент, пристосування, обладнання та засоби індивідуаль­ного захисту справні і відповідають вимогам охорони праці.

Вимоги техніки безпеки під час роботи:

1. У виконанні робіт, пов'язаних із зняттям та установленням агрегатів, повинні брати участь два слюсарі з ремонту автомобілів. Допускається замість одного слюсаря брати участь водію при відповід­ній підготовці і обов'язковому інструктажу з охорони праці при виконанні цих робіт.

2. Якщо зняття агрегатів і деталей пов'язане з великою фізичною напругою, а також створює не­зручності у роботі необхідно застосо­вувати відповідні пристосування (знімачі), що забезпечують безпеку при виконанні цих робіт.

3. Перевіряти співвісність отворів дозволяється тільки за допомогою конусної оправки, а не па­льцями.

4. Випрасовування втулок, піввісей, підшипників та інших деталей повинно проводитися за до­помогою знімачів і пресів.

5. При запресовуванні та випресовуванні деталей на пресі не дозволяється підтримувати деталі рукою.

6. При роботі гайковими ключами необхідно підбирати їх відповідно до розмірів гайок, правиль­но накладати ключ на гайку; не можна підтискувати гайку ривком.

7. Забороняється відкручувати гайки ключами більших розмірів з підкладанням металевих плас­тинок між гранями гайки і ключа, а також подовження рукоятки ключа шляхом приєднання іншого ключа або труби.

8. При роботі зубилом або іншим інструментом для рубки металу необхідно користуватися захи­сними окулярами для запобігання ураження очей металевими частинками.

9. Забороняється стояти проти обрубуваного кінця заготовки.

10. При роботі з пневматичним інструментом подавати повітря дозволяється тільки після установ­лення інструмента у робоче положення.

11. Забороняється направляти струмінь повітря на себе або на інших.

12. При експлуатації електроінструмента необхідно додержуватись усіх вимог безпеки згідно ін­струкції з експлуатації.

13. Перед початком роботи електроінструментом необхідно перевірити його справність.

15.Електричний та пневматичний інструмент, паяльні лампи дозволяється видавати особам, які пройшли інструктаж та знають правила поводження з ними.

16. При роботі на заточувальному верстаті необхідно стояти з боку від заточувального кругу, ко­ристуватися захисним екраном чи надівати захисні окуляри. Щілина між кругом та підручником пови­нна бути не більше 3 мм. Необхідно слідкувати, щоб підручник був міцно закріплений, а круг огоро­джений захисним кожухом.

17. При роботі на свердлильному верстаті необхідно.

18. Привести в порядок спецодяг, щільно надягнути головний убір та підібрати під нього волос­ся.

19. Не працювати в рукавичках чи з пов'язками на пальцях рук.

20. Перевірити наявність огорожі на рухаючих частинах верстата та справність електропускового пристрою.

21. Точно встановити та надійно закріпити свердло. Не проводити заміну свердла при роботі ве­рстата.

22. Закріпити деталі верстатними чи ручними лещатками. Не тримати деталі руками та не свер­длити їх при перекосі.

24. Не заміряти деталі та не змащувати верстат на ходу, а також не гальмувати його торкаючись рукою паска, патрона чи втулки для свердла.

25. Перед початком роботи на заточувальних і свердлильних верстатах слюсар повинен бути про­інструктованим по правилам безпечної їх експлуатації.

26. Ручні інструменти (молотки, зубила, пробійники тощо) не повинні мати:

27. На робочих поверхнях пошкоджень (вибоїн, відколів).

28. На бокових гранях у місцях затискання їх рукою задирок та гострих ребер

29. На дерев'яних поверхнях ручок сучків, задирок, тріщин, поверхня повинна бути гладкою.

30. Наклепів та перегартованих робочих поверхонь.

31. Молотки та кувалди повинні бути надійно насаджені на дерев'яні ручки і щільно заклинені м'якими, сталевими зайорженими клинами.

32. Ручки молотків та кувалди повинні бути виготовлені з твердих та в'язких порід сухого дерева і насаджені під прямим кутом по відношенню до вісі бойка. Виготовлення ручок з м'яких або товстоша­рових порід дерева забороняється.

33. Ручка повинна бути прямою, овального перерізу з незначним утовщенням до її вільного кінця. Довжина ручок слюсарних молотків повинна бути в межах 300-400 мм у залежності від ваги.

34. Всі інструменти, що мають загострені кінці для насаджування рукояток (напилки, викрутки, стамески тощо), повинні мати ручки, що відповідають розмірам інструменту, з бандажними кільцями

35. Зубила повинні бути довжиною не менше 150мм, а відтягнена частина зубила - 60-70мм. Різа­льна частина зубила повинна мати пряму або злегка випуклу лінію

36. Слюсарні лещата повинні бути у повній справності, міцно захоплювати затискуваний виріб і мати на губках неспрацьовану насічку.

37. Гайкові ключі повинні відповідати розмірам гайок та головок болтів і не мати тріщин та забо­їн, площини зіва ключів повинні бути паргілельними і не повинні бути закатаними. Розвідні ключі не повинні бути ослабленими у рухомих частинах.

38. Лезо викруток повинно за товщиною відповідати ширині шліца в головці гвинта.

39. Зенкера, свердла і тому подібний вставний інструмент повинні бути правильно заточені і не мати тріщин, вибоїн, задирок та інших дефектів.

40. Хвостовики цього інструменту не повинні мати нерівностей, скосів, тріщин та інших пошкоджень, повинні бути міцно пригнаними і правильно центрованими.

41. Робочий пусковий механізм на ручних пневматичних машинах (інструментах) повинен бути:

42. Розташований так, щоб виключити можливість випадкового включення

43. Улаштований так, щоб при знятті тиску від руки оператора, автоматично закривався пневма­тичний впускний клапан

44. Приєднання шлангів до пневматичного інструменту, вхідного штуцера роздавального трубо­проводу та з'єднання шлангів між собою повинно бути міцним і здійснюватись тільки за допомогою штуцерів або ніпелів із справною різьбою (кільцевими виточками) та стяжних хомутиків

45. Ручні електричні машини (інструмент) підлягають періодичній перевірці не менше одного ра­зу в 6 місяців

46. У конструкції ручного механізованого інструменту масою понад 5 кг повинен бути пристрій для його підвішування та перенесення

Вимоги техніки безпеки в аварійних ситуаціях :

1. Припинити роботу, прийняти заходи по попередженню травматизму, не допускати людей в не­безпечну зону.

2. Повідомити керівника робіт про те, що сталося.

3. Якщо є потерпілі надати їм першу медичну допомогу, при необхідності викликати "Швидку допомогу"

4. При виникненні пожежі, проводити її гасіння наявними засобами пожежогасіння, при необхід­ності викликати пожежну частину.

5. Виконувати вказівки керівника робіт по усуненню аварійної ситуації

Вимоги техніки безпеки після закінчення роботи :

1. Прибрати робоче місце інструмент, пристрої протерти та скласти на відведеному для них місці.

2. Перевірити надійність встановлення автомобіля на підставках Залишати автомобіль, піднятий домкратом не дозволяється.

3. Повідомити керівника робіт про всі порушення та недоліки, які були виявлені під час роботи.

4. Зняти спецодяг, вимити руки та обличчя теплою водою з милом, при можливості прийняти душ.

5. Мити руки мастилом, бензином, гасом не дозволяється.